Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Αρμενική Γενοκτονία
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται το 2015 σε όλο τον κόσμο για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τις 24 Απριλίου 1915, ημερομηνία που ξεκίνησε η Γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή, σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα Ξάνθης, διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, αλλά και για να διατρανώσουν την απόφαση και το δικαίωμά τους να ζουν, να θυμούνται, να καταδικάζουν και να διεκδικούν.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Παρασκευή 6/3/2015, Ώρα 20.00
Την Παρασκευή 6 Μαρτίου στις 20:00, πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, από την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και την Αρμενική κοινότητα Ξάνθης, συναυλία αφιερωμένη στον Αρμένιο μουσουργό Komitas (1869-1935) από την σοπράνο Ριψιμέ Ντανιελιάν. Συμμετέχουν μαζί της οι:
• Λάρα Κελεσίδου στο πιάνο
• Μαρίνα Παύλου στη βιόλα
• Στέλλα Φωτοπούλου και η χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης με μαέστρο τον Φώτη Κοντό
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.
Είσοδος ελεύθερη
Βιογραφικό:
Η Ριψιμέ Ντανιελιάν γεννήθηκε το 1972 στην πόλη Ερεβάν της Αρμενίας. Από τα πρώτα της χρόνια φάνηκε η κλίση της στη μουσική, όταν σε ηλικία δέκα ετών έγινε δεκτή, κατόπιν εξετάσεων, στη “Σχολή Μουσικής και Προστασίας Παιδικών Φωνών” στην Αρμενία με κατεύθυνση σπουδών το πιάνο και τη φωνητική, φοιτώντας εκεί επί επτά συναπτά έτη. Λίγο αργότερα, εισήχθη στο ωδείο “Ρωμανός Μελικιάν” για τεταερτείς σπουδές στο τμήμα φωνητικής, μελοδραματικής και ορθοφωνίας. Κατόπιν, εισήχθη στο Κονσερβατόριο “Κομιτάς”, από το οποίο αποφοίτησε πέντε χρόνια αργότερα με ειδίκευση σολίστ τραγουδίστρια όπερας και κονσέρτου (σοπράνο) – καθηγήτρια μονωδίας με βαθμό διπλώματος «Άριστα». Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησαν οι μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ανωτέρα Σχολή, από τις οποίες αποφοίτησε ξανά με βαθμό «Άριστα».
Παράλληλα με τις σπουδές της, δίδασκε φωνητική στο μουσικό σχολείο, ενώ έδινε και πληθώρα συναυλιών με οπερετικό και όχι μόνο ρεπερτόριο. Έχει πρωταγωνιστήσει ερμηνεύοντας ρόλους του Γκάιντεν (Φαρμακοποιός στην όπερα “Φαρμακείο”), του Λεονκαβάλο (στην όπερα “Οι Παλιάτσοι”), του Πουτσίνι (Μανόν Λεσκώ, Αδερφή Αντζέλικα, Μαντάμ Μπαττερφλάυ), του Τσαϊκόφσκι (Τατιάνα στην όπερα “Eugene Onegin”), του Άντριου Λόυντ Βέμπερ (Γκριζαμπέλλα από το μιούζικαλ “Cats”).
Επίσης, στο ενεργητικό της έχει σολιστικές εμφανίσεις με φολκλόρ γκρουπ στην Αρμενία, συμμετοχή σε ιταλικά, αγγλικά, ρωσικά, αρμένικα, γερμανικά και γαλλικά ρομάντζα, ατομικές συναυλίες σε Βηρυτό, Τιφλίδα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει μονωδία σε διάφορα ωδεία. Συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, με το Δημοτικό Ωδείο της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών Δήμου Ξάνθης και με το ωδείο “Φαέθων” σε καλλιτεχνική διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου, πιανίστα και συνθέτη Θανάση Τρικούπη στην Αλεξανδρούπολη. Τώρα εργάζεται στο ωδείο “Εύφωνον” της Ξάνθης και στο “Θρακικό Πνευματικό Κέντρο – Θρακικό Ωδείο” της Κομοτηνής. Ταυτόχρονα πραγματοποιεί συναυλίες ως σολίστας σε ολόκληρη τη Θράκη, ενώ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και την Ορχήστρα Φίλων Μουσικής Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Τετάρτη 18/3/2015, ώρα 19:30
Παρουσίαση βιβλίου με θέματα Αρμενικής λαογραφίας και τίτλο «Από το Αραράτ στον Όλυμπο» σε συνεργασία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με το Πανεπιστήμιο του Ερεβάν Aρμενίας. Η επιμέλεια του βιβλίου ανήκει στους Ν. Γ. Σέργη, Ελ. Κ. Χαρατσίδη και Γαρ. Γ. Θεοδωρίδου.
Παρασκευή 17/4/2015, ώρα 20:00
Προβολή της ταινίας «Το σπίτι με τους κορυδαλλούς» βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Antonia Arslan και σκηνοθετημένο από τους θρυλικούς αδερφούς Ταβιάνι, που αναφέρεται σε μια πραγματική συγκλονιστική ιστορία για την γενοκτονία των Αρμενίων.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Πολυχώρου της καπναποθήκης «Π», του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα, θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα οι προβολές και άλλων ταινιών και ντοκιμαντέρ σχετικών με την Αρμενική Γενοκτονία, καθώς και η κεντρική εκδήλωση στις 26 Απριλίου στην Καβάλα, που διοργανώνεται από τον Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Αρμενίων ΑΜ-Θ και στην οποία ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διευθυντής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις επόμενες εκδηλώσεις θα δημοσιευθούν προσεχώς.