Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ 11,5 χρόνια κάθειρξη στο Δροσερίτη που έστρεψε αλυσοπρίονο στους αστυνομικούς

11,5 χρόνια κάθειρξη στο Δροσερίτη που έστρεψε αλυσοπρίονο στους αστυνομικούς

0
dikastirio kavala

Καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Καβάλας τον 42χρονο που επιτέθηκε σε αστυνομικούς που βρέθηκαν στον οικισμό στο πλαίσιο ελέγχου

Την αναγνώριση της ενοχής του κατηγορουμένου ζήτησε και η Εισαγγελέας της έδρας που προέτρεψε σε παραδειγματική τιμωρία, καθώς «και στο Δροσερό οι νόμοι πρέπει να τηρούνται»

Σε 11,5 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο 42χρονος από το Δροσερό που επιτέθηκε σε αστυνομικούς με αλυσοπρίονο κατά τη διάρκεια ελέγχου, τον Ιανουάριο του 2014. Το κατηγορητήριο συμπεριλάμβανε τις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της αντίστασης. Η υπόθεση εκδικάστηκε τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στο Μικτό Ορκωτό Κακουργοδικείο Καβάλας και στον κατηγορούμενο που δεν είχε δικηγόρο, διορίστηκε ένας από το δικηγορικό σύλλογο Καβάλας, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον 42χρονο είχαν συλληφθεί κατά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς και τρεις νεαροί των οποίων ωστόσο οι κατηγορίες ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Τι συνέβη τη 10η Ιανουαρίου 2014

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της 10ης Ιανουαρίου 2014, στο Δροσερό όταν αστυνομικοί μετά από κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, σχετικά με ύποπτο όχημα (πιθανόν κλεμμένο), μετέβησαν στο σημείο για να το ελέγξουν.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, ο 42χρονος, που βρισκόταν στο χώρο, ενημέρωσε αρχικά τους αστυνομικούς ότι ήταν αυτός που τους κάλεσε, αλλά στη συνέχεια αφού τους εξύβρισε και τους απείλησε, τράπηκε σε φυγή. Λίγο αργότερα όμως επέστρεψε, κρατώντας στα χέρια του αλυσοπρίονο σε λειτουργία και κινήθηκε προς το μέρος ενός αστυνομικού, απειλώντας ότι θα τον σκοτώσει! Άμεσα, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να του αποσπάσουν το αλυσοπρίονο και να τον συλλάβουν. Τότε, ομάδα 30 περίπου ατόμων κατέφτασε στο σημείο, ενώ τρεις από νεαροί, ηλικίας 18, 17 και 16 ετών, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, επιχειρώντας να απελευθερώσουν τον 42χρονο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Από την συμπλοκή, προκληθήκαν φθορές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των αστυνομικών και τραυματίσθηκαν ελαφρά τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι μετέβησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Και οι τρεις που επενέβησαν συνελήφθησαν με τον 42χρονο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο 18χρονος γιος του που ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες και αποτελούν γνωστή για τα καμώματά της οικογένεια του οικισμού, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές.

Η ακροαματική διαδικασία και η απόφαση

Στη δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Κακουργοδικείου Καβάλας κατέθεσαν τέσσερις αστυνομικοί, αυτόπτες μάρτυρες και εμπλεκόμενοι του συμβάντος, καθώς και η γυναίκα του κατηγορουμένου.

Η Εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να παραμείνει ως έχει το κατηγορητήριο και να επιβληθεί παραδειγματική, όπως είπε, τιμωρία στον κατηγορούμενο, προκειμένου να καταδειχθεί ότι ο νόμος υπάρχει και πρέπει να ακολουθείται και στο Δροσερό.

Οι καταθέσεις, η απολογία και οι αγορεύσεις διήρκησαν περίπου 2,5-3 ώρες, ενώ αργά το μεσημέρι, μετά από σύσκεψη μιάμιση ώρας περίπου, το δικαστήριο με την απόφασή του καταδίκασε τον κατηγορούμενο για όλα τα αδικήματα και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 11,5 χρόνων, με ανασταλτικό αποτέλεσμα προς 3.000 €, που σημαίνει ότι μόνο αν πληρώσει θα αποφύγει τη φυλακή.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…