Θα εξεταστούν σε έκτακτο Εurogroup στις 27 Μαρτίου
Σύγκλιση Ελλάδας και εταίρων επιτεύχθηκε στη συνάντηση των «επτά» με την κυβέρνηση να δεσμεύεται πως μέσα σε μία εβδομάδα θα έχει έτοιμη τη λίστα των μεταρρυθμίσεων. Μόλις γίνει αυτό θα συγκληθεί έκτακτο Εurogroup στις 27 Μαρτίου.
Όπως ανέφερε το πρωί πηγή της Κομισιόν, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης μπορεί να αποφασίσουν την προσεχή Παρασκευή την αποδέσμευση μέρους των διαθέσιμων του ελληνικού προγράμματος που ανέρχονται συνολικά σε 7,2 δισ. Ευρώ. Προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση να υποβάλει, όπως δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός στην επταμερή διάσκεψη, κατάλογο με λεπτομερείς και κοστολογημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής.
Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται για τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. Σύμφωνα με πληροφορίες την ανακοίνωση συνέταξε ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να αλλάξει το κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες και μετά την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, ότι η ελληνική πλευρά δεν παρέχει όλα τα στοιχεία ή ότι δεν συνεργάζεται με τους τεχνοκράτες. Αφού συνταχθεί αυτός ο κατάλογος, η ελληνική πλευρά θα απαντήσει επ αυτών. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί μια πρώτη φάση στην όλη διαδικασία σύνταξης της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις την οποία, όπως προκύπτει από τη πρόσφατη συμφωνία, πρέπει να συντάξει η ελληνική πλευρά. Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων. Πρόκειται για εξέλιξη την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά».
Η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ετοιμάσει η Ελλάδα
Αποκρατικοποιήσεις, τράπεζες, ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις βάση προτάσεων του ΟΟΣΑ, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ και άλλες «εκκρεμότητες» του πλαισίου της 20ης Φεβρουαρίου επανέρχονται στο επίκεντρο, μετά την συνάντηση των 8 στις Βρυξέλλες.
Ο λόγος για τις αρχικές δεσμεύσεις που αναμενόταν να εξειδικευθούν με την δεύτερη και τρίτη λίστα μεταρρυθμίσεων που ποτέ δεν ήρθαν, με την πλευρά των δανειστών να ασκεί κριτική για χρονοκαθυστέρηση, και την Αθήνα να μιλά για ισχυρές πιέσεις αποκλίσεων από το πλαίσιο της 20ης Φεβρουαρίου.