Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Τελευταίο «αντίο» στη Μεγάλη Κυρία του Γηροκομείου Ξάνθης

Τελευταίο «αντίο» στη Μεγάλη Κυρία του Γηροκομείου Ξάνθης

0
Stilianidou vivi 2-empros

Η Βιβή Στυλιανίδου σε ηλικία 82 ετών άφησε τη Δευτέρα την τελευταία της πνοή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη κατά την επιστροφή της από εκδρομή στην Κομοτηνή

Το όνομά της συνδέθηκε αναπόσπαστα με την κοινωνική προσφορά και τον εθελοντισμό στην πόλη. Για το έργο της τιμήθηκε πολλές φορές και έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης το 2012

Υπήρξε ακούραστη και «έξω καρδιά», επίμονη για να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο για την Τρίτη Ηλικία της Ξάνθης, πάντα με το χαμόγελο, με ήθος και με αξιοπρέπεια. Το όνομά της ταυτίστηκε με την προσφορά και την αλληλεγγύη στην Ξάνθη, με το ανθρώπινο πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας και με την αγάπη για το συνάνθρωπο. Ο λόγος για τη Βιβή Στυλιανίδου, την επί 20ετία πρόεδρο του Γηροκομείου Ξάνθης «Μέγας Βασίλειος», η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το απόγευμα της Δευτέρας.

Η ίδια μαζί με άλλους επιστρέφοντας από εκδρομή στην Κομοτηνή ένιωσε αδιαθεσία και για το λόγο αυτό το λεωφορείο που επέβαινε σταμάτησε στη Δημοτική Αγορά, όπου κλήθηκε το ΕΚΑΒ. Το «Ε» ενημερώθηκε για το συμβάν, και το κατέγραψε, αλλά δεν φαντάστηκε τη συνέχεια που θα ακολουθούσε. Η Βιβή Στυλιανίδου σε ηλικία 82 ετών υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ανακοπή και έφυγε ήσυχα, έχοντας ως τελευταία ανάμνηση την επαφή με πολύ κόσμο, με φίλους ξανθιώτες, τη συντροφιά των οποίων πάντα απολάμβανε. Η κηδεία της θα τελεστεί σήμερα στις 13.00 στον Ι.Κ. Ναό της του Θεού Σοφίας. Από τις 12.30 ο σωρός θα βρίσκεται εκεί για τον τελευταίο χαιρετισμό των πολιτών σε ένα εξέχων και ιδιαιτέρως αγαπητό πρόσωπο της τοπικής κοινωνίας.

Τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την κοινωνική προσφορά

Η Βιβή Στυλιανίδου ήταν ιδιαίτερα δραστήρια, ένας άνθρωπος γνωστός και αγαπητός στην κοινωνία της Ξάνθης. Το όνομά της συνδέθηκε με το Γηροκομείο της Ξάνθης, το οποίο υπηρέτησε ως Γενική Γραμματέας από το 1972 έως το 1992, ενώ τότε εξελέγη πρόεδρος και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2012, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει.

Για την πολυετή εθελοντική προσφορά της εισέπραξε εύσημα και διακρίσεις. Το 2004 βραβεύτηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

Με αυτή την αφορμή ο τ. Δήμαρχος της Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης της απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «ο εθελοντισμός μπορεί να εμφανίζεται απλά ως διατήρηση της ευαισθησίας μας, να εξελίσσεται ως παροχή αγάπης και συμπόνιας και να πραγματώνεται ως προσφορά εργασίας. Οι εθελοντές είναι άνθρωποι που συγκινούνται από τον πόνο και την δυστυχία, έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, είναι ενεργοί πολίτες και γενικά διαδραματίζουν ένα ιδιαίτερα θετικό ρόλο στην κοινωνία μας. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι όλα τα ανωτέρω δεν είναι χαρακτηριστικά που διέπουν την δική σου προσωπικότητα και τον δικό σου χαρακτήρα; Ποιος μπορεί να αρνηθεί την πολυετή προσφορά σου στον τόπο αυτό; Αγαπητή Βιβή, στο πρόσωπό σου τιμήθηκε ο κάθε πολίτης της Ξάνθης. Τιμήθηκε όλος ο νομός Ξάνθης. Συγχαρητήρια!», ενώ η ίδια η Βιβή του απάντησε: «Κύριε Δήμαρχε, Η βράβευσή μου είναι βράβευση των συμπολιτών μου που βοηθούν καθοιονδήποτε τρόπο το έργο μου. Συγχαρητήρια ανήκουν και σε εσάς Δήμαρχέ μας, που σας διακρίνει η εντιμότης και η ανθρωπιά. Προσωπικά είμαι πολίτης της πόλεως και συνλειτουργώ μαζί σας. Θα βρίσκομαι πάντα δίπλα στην Πολιτεία, παλεύοντας για την εξάλειψη του πόνου και θα συνεχίζουμε όλοι μαζί να προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο, για ένα μέλλον πιο φωτεινό. Σας ευχαριστώ».

Το 2012 η Βιβή Στυλιανίδου τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο της πόλης μαζί με το γιατρό- ζωγράφο Γιάννη Μενεξίδη. Στη λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε ανήμερα του εορτασμού της 4ης Οκτωβρίου η ίδια παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση με έκδηλη συγκίνηση μοιράστηκε το βραβείο με το σύζυγό της κ. Θεόδωρο Στυλιανίδη γιατί όπως είπε: «Πίσω από κάθε σπουδαία γυναίκα υπάρχει ένας σπουδαίος άντρας που την στηρίζει: Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό να βραβεύεται κανείς από την πόλη στην οποία έδωσε όλα τα χρόνια της ζωής του για να εξυπηρετήσει το κοινό της πόλης. Αυτό είναι το σημαντικότερο βραβείο που έχω πάρει μέχρι σήμερα. Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με τιμήσανε και εκτός Ελλάδας και εντός αλλά είναι διαφορετικό το μετάλλιο του δήμου μας. Γι αυτό σήμερα είμαι συγκινημένη …Έχω αγαπήσει πολύ την πόλη αυτή …έχω αγαπήσει τον κόσμο της…».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …