Μιλά στο «Ε» για την νόσο και την αντιμετώπισή της ο Ξανθιώτης καρδιολόγος Κ. Παπαδόπουλος
Ένας εκ των ομιλητών του Περιφερειακού Καρδιολογικού συνεδρίου της ΕΚΕ που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το Σαββατοκύριακο
Στην Ξάνθη χτυπούσε το Σάββατο και την Κυριακή 20 – 21 Μαρτίου η …καρδιά του Περιφερειακού Καρδιολογικού συνεδρίου που διοργάνωσε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με την συμμετοχή του δήμου Ξάνθης. Το συνέδριο είχε ως βασικούς στόχους την εκπαίδευση των καρδιολόγων και γιατρών άλλων ειδικοτήτων σε εξειδικευμένα θέματα που αφορούσαν τις τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο της Καρδιολογίας αλλά και σε θέματα πρόληψης υγείας και μείωση της θνησιμότητας από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και ο Δήμος Ξάνθης ανέλαβαν την πρωτοβουλία οργάνωσης Ενημερωτικών Ομιλιών και Δράσεων Πρόληψης Υγείας για Πολίτες, Φορείς και Συλλόγους της πόλης. Έτσι την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, στο Δημαρχείο Ξάνθης, κατά τις ώρες 12.45-14.45μ.μ. πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση πολιτών (Δημοτικοί Υπάλληλοι, μέλη Αστυνομικού και Πυροσβεστικού Σώματος, μέλη συλλόγων και φορέων κ.ά.) στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση. Την Παρασκευή 20 Μαρτίου, ξενοδοχείο Elisso, από τις 17:15 έως 20:00μ.μ. πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες για το κοινό σχετικές με τους «Παράγοντες Κινδύνου Στεφανιαίας Νόσου».
Επίσης θα πραγματοποιήθηκε διάλεξη του προέδρου της ΕΚΕ κ. Φούσα με θέμα «Πώς θα αποφύγουμε το έμφραγμα του μυοκαρδίου».
Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή!
Ένας από τους εισηγητές του συνεδρίου με θεματική τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης και πρόληψης της κολπικής μαρμαρυγής, μιας καρδιακής πάθησης που συναντάται σε υψηλό ποσοστό στους ηλικιωμένους ήταν ο Ξανθιώτης καρδιολόγος ειδικευμένος στις νέες τεχνικές υπερήχων καρδιάς κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ο οποίος μίλησε στο «Ε» σχετικά με αυτή: «Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία που εκδηλώνεται στους ασθενείς και αποτελεί το 1/3 όλων των εισαγωγών στο νοσοκομείο για διαταραχές του ρυθμού της καρδιάς. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η καρδιά κτυπάει εντελώς άρρυθμα και χτυπάει ταχέως. Ο ασθενής καταλαβαίνει ένα φτερούγισμα στο στήθος και την καρδιά του να χτυπά πολύ γρήγορα που φτάνει τους 140 σφυγμούς. Σ’ αυτή την περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό για να γίνει ένα καρδιογράφημα ώστε να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει ή όχι αυτή η αρρυθμία. Από την Ευρωπαϊκής Καρδιολογική εταιρεία υπάρχει μια κατεύθυνση ότι στους ηλικιωμένους θα πρέπει να γίνεται έλεγχος του ρυθμού της καρδιάς είτε με απλή ψηλάφηση του σφυγμού είτε μ’ ένα καρδιογράφημα. Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που εκδηλώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην τρίτη ηλικία. Ξεκινά με 1% στον γενικό πληθυσμό και μπορεί να φτάσει σε ηλικίες άνω των 80 και 15%.»
Αυξάνει 7 φορές την πιθανότητα για εγκεφαλικό
Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζεται και η αρρυθμία αυτή καθαυτή αλλά αυτό που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι επιπλοκές της που η πιο συνηθισμένη είναι το εγκεφαλικό καθώς αυξάνει έως 7 φορές την πιθανότητα τους.: «Με την αρρυθμία αυτή λιμνάζει το αίμα μέσα στην καρδιά δεν υπάρχει ταχεία ροή και δημιουργεί θρόμβους. Οπότε χορηγούμε αντιπηκτική αγωγή. Έμφραγμα δεν παθαίνει από την κολπική μαρμαρυγή. Είναι πιθανό να εκδηλώνει ο ασθενής έμφραγμα μόνο αν προϋπήρχε στεφανιαία νόσος που αγνοούσε.
Η ήπια άσκηση ως πρόληψη για την κολπική μαρμαρυγή
Σ’ ότι αφορά την πρόληψη ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι η διατροφή δεν έχει αποδειχθεί ότι συντελεί στην πρόληψη της νόσου όπως η άσκηση όμως: « Η άσκηση βοηθά πάντα όχι όμως ο πρωταθλητισμός που έχει ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση τέτοιων αρρυθμιών, αλλά η φυσιολογική άσκηση όπως δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα από μισή με μία ώρα πάντα μπορεί να προλάβει μια καρδιοπάθεια». Σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος της άσκησης αλλά και η ηλικία: «Από μια ηλικία και μετά θα πρέπει να αποφεύγονται τα όργανα με πολύ μεγάλη αντίσταση. Θεωρητικά από τα 40 και μετά δεν θα πρέπει να κάνουμε βάρη γιατί αυτά δεν είναι φυσική άσκηση. Η αερόβια είναι φυσική άσκηση όπως ποδήλατο, διάδρομος, κολύμπι. Αυτή είναι η δραστηριότητα που δίνει μακροζωία», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.
Αίτια και τρόποι θεραπείας
« Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προλάβουμε τα αίτια, όπως η στεφανιαία νόσος που οφείλεται για το 20% των αρρυθμιών ή βαλβιδοπάθειες, ο θυρεοειδής, η υπέρταση και οι αγχώδεις διαταραχές προκαλούν όλων των ειδών τις αρρυθμίες. Το άγχος όπως και η καταθλιπτική συνδρομή μπορεί να προκαλέσει είτε αρρυθμίες ακόμη και εμφράγματα. Η νόσος αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Εγχείριση δεν γίνεται αλλά υπάρχει επεμβατικός τρόπος αντιμετώπισης όπως η κατάλυση όπου γίνεται καυτηριασμός της καρδιάς με ειδικό καθετήρα από εκεί απ’ όπου ξεκινά η κολπική μαρμαρυγή και σ’ ένα ικανοποιητικό ποσοστό ελέγχονται οι εξάρσεις και τα νέα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής
Η ηλεκτροφυσιολογία έχει προχωρήσει αρκετά», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.