Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Φεύγει το βουνό κάτω απ’ τα πόδια τους στην Μάνταινα

Φεύγει το βουνό κάτω απ’ τα πόδια τους στην Μάνταινα

0
mantaina katolisthisi

Κινδυνεύουν σπίτια από τις συνεχιζόμενες κατολισθήσεις – Χιόνισε πάλι την Πέμπτη. Κλειστά τα σχολεία στα ορεινά χωριά την Παρασκευή

Η κακοκαιρία άφησε πίσω την εκτεταμένες κατολισθήσεις και καταστροφές στο οδικό δίκτυο και στο δάσος. Έξτρα βοήθεια θα ζητήσει ο δήμος Μύκης

Ο Μάρτης συνεχίζει τα …τερτίπια του στο δήμο Μύκης ο οποίος έχει πληγεί από δεύτερο κύμα χιονιά την Πέμπτη το βράδυ. Η χιονόπτωση όμως ήταν κατά πολύ ηπιότερη από αυτή της προηγούμενης εβδομάδας που σύμφωνα με μνήμες των μεγαλυτέρων κατοίκων τόσο χιόνι είχαν να δουν εδώ και 52 χρόνια!

Χιόνι στα χωριά της Μύκης – Κλειστά τα σχολεία στα ορεινά χωριά

Στο χιόνι τυλίχθηκαν και πάλι τα χωριά Κένταυρος ,Πάχνη, Θέρμες. Όπως όμως αναφέρει ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά δεν υπάρχει κανένα αποκλεισμένο χωριό αλλά χρειάστηκε να κλείσουν σχολεία επειδή το πρωί χιόνιζε και δεν μπορούσαν τα λεωφορεία που μεταφέρουν τα παιδιά να πλησιάσουν στους οικισμούς. . Έτσι με απόφαση του δημάρχου δεν λειτούργησαν τα εξής σχολεία: 1. των Νηπιαγωγείων Εχίνου, Κενταύρου, Πάχνης και Θερμών, 2. των δημοτικών σχολείων Κενταύρου, Πάχνης και Θερμών, 3. του Γυμνασίου Εχίνου και Γλαύκης, του Λυκείου/ ΕΠΑΛ.

Φεύγει το βουνό στην Μάνταινα – Μεγάλης κλίμακας κατολισθήσεις σ’ όλο το δήμο Μύκης

Μαθημένα τα βουνά απ’ τα χιόνια και ο δήμος Μύκης είναι δήμος ορεινός και οι κάτοικοι του είναι μαθημένοι σε τέτοιες συνθήκες. Παρά ταύτα η προηγούμενη κακοκαιρία που ταλαιπώρησε το δήμο περίπου μια εβδομάδα άφησε ορατά τα σημάδια της. Εκτεταμένες είναι οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο προς Ζουμπούλι – Κότινο και προς το Ωραίο. Επίσης κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στις Σάτρες , Κένταυρο σε πολλά σημεία της Γλαύκης αλλά και στην Μάνταινα όπου εκεί έχει …φύγει το μισό βουνό μέσα στον οικισμό!

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Ιρφάν Μεχμεταλή, πολιτευτής των ΑΝΕΛ και κάτοικος Μάνταινας το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί από πέρσι όταν υποχώρησε ένα σημαντικό μέρος του λοφίσκου μέσα στο κέντρο του οικισμού και κοντά στο σχολείο. Μάλιστα επιστημονικό κλιμάκιο από το Δ.Π.Θ. μετέβη στον οικισμό και έκανε αυτοψία του χώρου. Τα συμπεράσματα των επιστημόνων είναι ότι ο λοφίσκος υποχωρεί καθώς έχει νερό στο υπέδαφος και κατά συνέπεια είναι σαθρά τα θεμέλια. Την υποχώρηση επιτείνουν οι πολλές βροχοπτώσεις. Παράλληλα αποφάνθησαν ότι κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τη υποχώρηση 2 – 3 σπίτια του οικισμού που είναι πάνω στον λοφίσκο όχι όμως και το σχολείο.

Αποψίλωση στα δάση από την κακοκαιρία – Πάνω από 300 πεσμένα δέντρα

Τα σημάδια της κακοκαιρίας δεν περιορίζονται μόνο στο έδαφος αλλά είναι ορατά και στο δάσος. Συγκεκριμένα έχει γίνει μια ευρείας κλίμακας αποψίλωση στα δάση του δήμου αφού από τους σφοδρούς ανέμους έπεσαν πάνω από 300 δέντρα. Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Μύκης τα δέντρα απ’ τους δρόμους έχουν καθαριστεί και ήδη έχουν κοπεί από τους κατοίκους και από το δασαρχείο αλλά μέσα στο δάσος υπάρχουν ακόμη πολλά πεσμένα δέντρα για τα οποία έχει αρμοδιότητα το Δασαρχείο.

Έξτρα βοήθεια θα ζητήσει ο δήμος Μύκης

Να σημειώσουμε ότι ο δήμος Μύκης έχει κηρυχθεί με απόφαση του υπουργού κ. Πανούση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως και άλλοι 6 δήμοι της περιφέρειας ΑΜ – Θ. Ήδη έχει αρχίσει η καταγραφή των καταστροφών επειδή είναι σε μεγάλη κλίμακα και ο κ. Καπζά προσανατολίζεται στο να ζητήσει έξτρα οικονομική βοήθεια για να αποκαταστήσει τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο μεταξύ των οικισμών που είναι μεγάλες και σε πολλά σημεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…