Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η περιφέρεια σχεδιάζει το τουριστικό της προφίλ

Η περιφέρεια σχεδιάζει το τουριστικό της προφίλ

0
parkoamth2-empros

Στόχος να χαρακτηριστεί «Τουριστικός Προορισμός Αριστείας» – Θα συσταθεί Ενιαίος Τουριστικός Οργανισμός – Το προσχέδιο θα κατατεθεί στο περιφερειακό συμβούλιο

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ανάδειξη των Οχυρών, των Εθνικών Πάρκων και κινητοποίηση των κατοίκων να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τουρισμό

Μια στοχευμένη «εξόρμηση» στο «κυνήγι» ειδικών μορφών τουρισμού με αιχμή του δόρατος τον χαρακτηρισμό της ΑΜΘ ως «Τουριστικού Προορισμού Αριστείας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, επιχειρεί ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης συνεπικουρούμενος από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μιχάλη Αμοιρίδη Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παυλίδης πρόκειται να παρουσιάσει στο περιφερειακό συμβούλιο το προσχέδιο που θα κινείται σ’ αυτούς τους άξονες το οποίο στην συνέχεια θα τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς σε κάθε περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά.

ΑΜΘ : «Τουριστικός Προορισμός Αριστείας» – Σύσταση Τουριστικού Οργανισμού

Ο κ. Αμοιρίδης μιλώντας στο «Ε» εξήγησε πως ο χαρακτηρισμός αυτός αποδίδεται σε τουριστικούς προορισμούς που έχουν προοπτικές ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού με όχημα τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, την παράδοση και τις πολιτιστικές δράσεις. Αποδίδεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και προαπαιτεί τη σύσταση ενός ενιαίου Τουριστικού Οργανισμού στον τόπο που αποδίδεται. Για αυτό το λόγο και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός της περιφέρειας προβλέπει τη σύσταση Τουριστικού Οργανισμού στην ΑΜΘ με τη συμμετοχή φορέων από όλες της Περιφερειακές Ενότητες. Παράλληλα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και βραχυπρόθεσμες δράσεις με στόχο την ανάδειξη του τουριστικού προφίλ της περιφέρειας με την προώθηση ενός τουριστικού προϊόντος που δεν είχε αξιοποιηθεί ως τώρα όπως τα οχυρά του Λίσε στο Κάτω Νευροκόπι, της Νυμφαίας στην Ροδόπη και του Εχίνου στην Ξάνθη.  

Να γίνουν επισκέψιμα τα οχυρά της γραμμής Μεταξά

Στην κατεύθυνση της αξιοποίησης όλων των πλεονεκτημάτων που συνθέτουν την τουριστική φυσιογνωμία της περιφέρειας ο κ. Αμοιρίδης ανέφερε ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των τριών οχυρών της γραμμής Μεταξά ώστε να γίνουν επισκέψιμα όπως ήταν κάποτε της Νυμφαίς και του Λίσε ενώ έχουν παραμεληθεί τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι μέχρι το 2009 το Οχυρό της Νυμφαία είχε 40.000 επισκέπτες ετησίως και το 2014 μόνο 10.000. Το ίδιο και οχυρό του Λίσε το διαχειρίζεται ο δήμος Νευροκοπίου. Όσον αφορά το οχυρό του Εχίνου τα οποίο δεν είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο παρά μόνο με τζιπ 4Χ4 η περιφέρεια έχει σκοπό να κάνει παρεμβάσεις ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τους κατοίκους να ασχοληθούν επαγγελματικά με τουριστικές δράσεις που θα τους αποδίδουν εισόδημα. Να κάνουν επάγγελμά τους το τουριστικό προϊόν. Για παράδειγμα στο οχυρό του Εχίνου θα μπορούν οι ξεναγοί να είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι ή επίσης να αναπτύξουν οικοτουριστικές δράσεις όπως πεζοπορία σε μέρη όπου φύονται σπάνια μανιτάρια».

Ανάδειξη και προώθηση της επισκεψιμότητας στα Εθνικά Πάρκα

Η περιφέρειά μας θεωρείται προικισμένη από τη φύση καθώς διαθέτει 2 εθνικά Πάρκα προστατευμένα με διεθνείς συνθήκες, σπάνια πανίδα και χλωρίδα όπως το εθνικό Πάρκο «Δέλτα Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας» και το Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς της Ροδόπης. Έχει επίσης «Δέλτα Έβρου – Δάσος της Δαδιάς. Αυτά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να διαθέτει μια περιοχή για να καταστεί προορισμός οικολογικού τουρισμού αρκεί να υπάρχει ένα δυναμικό που θα το στηρίξει: « Η περιφέρεια θα στηρίξει όλες τις δράσεις που θα κινηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση ενώ θα χρηματοδοτήσει υποδομές που θα τις αναδείξουν και θα τις προβάλλουν ως τουριστικό προϊόν», επισημαίνει ο κ. Αμοιρίδης.

Περιμένουμε 20% αύξηση τουριστών από Ρουμανία και Βουλγαρία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια φέτος αναμένεται μια αύξηση της τάξης του 20% σε τουρίστες από Ρουμανία και Βουλγαρία που θα έχουν ως προορισμό την περιφέρειά μας ενώ επίσης υπάρχει μια αύξηση 5 – 10% στις πτήσεις από την Δυτική Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό και σε άμεση δράση μέχρι το Πάσχα θα ετοιμαστεί ένα ανανεωμένο υλικό με διαφημιστικά φυλλάδια για όλη την περιφέρεια, θα δημιουργηθεί το τουριστικό site της περιφέρειας με λογότυπο και σύνθημα.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…