Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Escape Rooms: Μπορείς να αποδράσεις σε 60 λεπτά;

Escape Rooms: Μπορείς να αποδράσεις σε 60 λεπτά;

0
escaperoom-domatio

Ήρθε στην Ξάνθη το νέο παιχνίδι που «ξετρελαίνει» το κοινό σε Ελλάδα και εξωτερικό

«Αντίληψη – παρατηρητικότητα – πνεύμα συνεργασίας τα… συστατικά για να λυθούν οι γρίφοι»

Ερωτηματικά και την απορία πολλών Ξανθιωτών προκαλεί η «μεταμόρφωση» του οικήματος που βρίσκεται στην οδό Βελισσαρίου 2 (γωνία με οδό Μ. Καραολή), το οποίο αν και έχει ανακαινιστεί φαίνεται ότι θα παραμείνει…κλειδωμένο, μιας και τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες έχουν σφραγιστεί με καρφωμένες σανίδες.

Η παρουσία ενός πανό μάλιστα που αναφέρει «προσεχώς Escape Rooms» προξενεί ακόμη περισσότερο την περιέργεια των περαστικών, καθώς τα «Escape Rooms» ή «Δωμάτια Απόδρασης» αν και είναι ευρέως διαδεδομένα σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη και πόλεις του εξωτερικού, στην Ξάνθη θα κάνουν… πρεμιέρα τις επόμενες ημέρες.

Επισκεφθήκαμε τον χώρο όπου θα φιλοξενήσει το Escape Room, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε ένα μέρος των… μυστικών που κρύβει.

«Απόδραση από το δωμάτιο και τα… προβλήματα της καθημερινότητας»

Συναντήσαμε τους δύο συνεργάτες που έφεραν στην Ξάνθη το «Escape Room» οι οποίοι μιλώντας στο «Ε» μας έδωσαν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ο κ. Παναγιώτης Σπάκακας ξεκίνησε το «60 min escape rooms» στη Θεσσαλονίκη, ως ελληνική αυτόνομη εταιρεία. Κάτι που σημαίνει ότι στα εκεί δωμάτια δεν παίρνουν έτοιμους γρίφους από αντίστοιχα franchise του εξωτερικού αλλά φτιάχνουν οι ίδιοι τους γρίφους στους οποίους δοκιμάζονται οι παίκτες, σε σημείο μάλιστα να έχουν αρχίσει να προωθούνται και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, όπως θα γίνει στην Ξάνθη.

Ο κ. Σπάκακας μιλώντας στο «Ε» τόνισε:

Π.Σ.: «Αρχικά το «escape room» υπήρχε ηλεκτρονικά, δηλαδή σε παιχνίδια για υπολογιστή. Πριν περίπου 5 χρόνια κάποιοι άνθρωποι στην Ασία δοκίμασαν να «μεταφέρουν» το παιχνίδι στην πραγματικότητα και να δημιουργήσουν δωμάτια όπου κλείνονται οι ίδιοι και άρχισαν να δημιουργούν γρίφους που έπρεπε να λυθούν ώστε να «αποδράσουν» από αυτά. Από πέρσι ήρθε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο, ακολουθήσαμε εμείς στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο και ξεκινάει σιγά – σιγά να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

«Ε»: Πόσοι παίκτες μπορούν να πάρουν μέρος στο παιχνίδι και τις δεξιότητες χρειάζονται;

Π.Σ.: «Μπορούν να συμμετέχουν παίκτες σε ομάδες από 2 έως και 6 ατόμων, οι οποίοι κλείνονται σε ένα δωμάτιο όπου μέσα σε 60 λεπτά πρέπει να βρουν τη λύση ενός γρίφου που δίνεται ώστε να ανοίξει η πόρτα και να αποδράσουν. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι οι παίκτες να έχουν αντίληψη, παρατηρητικότητα και οπωσδήποτε πνεύμα συνεργασίας για να έχουν επιτυχία. Βέβαια για εμάς η «απόδραση» από ένα δωμάτιο δεν θεωρούμε εμείς ότι είναι η έξοδος από αυτό, αλλά πιο πολύ το ότι καλούνται οι συμμετέχοντες να παίξουν γι’ αυτή τη μία ώρα σε ένα χώρο και να «αποδράσουν» από τα προβλήματα και την καθημερινότητα τους.

Στους 5 μήνες λειτουργίας που έχουμε συμπληρώσει στα Escape Rooms της Θεσσαλονίκης έχει διαπιστωθεί αυτό το πράγμα. Δηλαδή έρχονται παίκτες, το συζητάνε για τουλάχιστον μία ώρα πιο πριν, ακολουθεί η μία ώρα στο δωμάτιο και το συζητάνε σίγουρα και για το υπόλοιπο της ημέρας, έτσι έχουν μία «γεμάτη» ημέρα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα

Σε γενικές γραμμές καθώς ο κόσμος ξεφεύγει από τα πρότυπα που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια, είναι μία νέα εναλλακτική μορφή διασκέδασης στην οποία μπορεί κάποιος να περάσει ευχάριστα μία ώρα, να διασκεδάσει, να ξεχαστεί από τα προβλήματα που ενδεχομένως τον βασανίζουν και παράλληλα να εκπαιδεύσει το μυαλό του. Κι αυτό γιατί πρόκειται για ένα πνευματικό – διαδραστικό (interactive) παιχνίδι».

«Ε»: Τι γίνεται αν μία ομάδα δεν τα καταφέρει να «αποδράσει» μέσα στο χρόνο;

Π.Σ.: «Οι οδηγίες, ενδείξεις αλλά και τα στοιχεία είναι σαφή και συνήθως οδηγούν τους παίκτες στο τέλος του γρίφου, το αν θα μπορέσουν να βάλουν το κλειδί στην πόρτα για να βγουν είναι στο χέρι τους».

«Ε»: Για το αν υπήρξε περίπτωση να νιώσει κάποιος παίκτης άβολα ή κλειστοφοβικά;

Π.Σ.: «Ποτέ και αυτό γιατί υπάρχει επαρκής φωτισμός σε όλα τα δωμάτια ο οποίος εφ’ όσον θελήσουν οι παίκτες γίνεται εντονότερος. Από εκεί κι έπειτα υπάρχει τηλέφωνο ενδοεπικοινωνίας αν χρειαστεί κάτι, ενώ οι χώροι ελέγχονται από κύκλωμα καμερών ασφαλείας γι’ αυτό το λόγο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε να εγκλωβίσουμε παίκτες στα δωμάτια αλλά να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να παίξουν! Πάντως με τη μέχρι τώρα εμπειρία, οι παίκτες που έρχονται κάπως αγχωμένοι και έχουν τρακ, όταν μπουν στο δωμάτιο ξεχνιούνται και το μυαλό τους λειτουργεί πολύ πιο ελεύθερα και λογικά».

«Μία εναλλακτική μορφή διασκέδασης που θα προστεθεί στις επιλογές των Ξανθιωτών»

Ο υπεύθυνος του escape room Ξάνθης κ. Δημήτρης Μισαηλίδης μίλησε για την ιδέα του να «φέρει» αυτόν το νέο τρόπο διασκέδασης στην πόλη:

Δ.Μ.: «Ήμουν στο εξωτερικό και ερχόμενος συνάντησα στη Θεσσαλονίκη το παιχνίδι που αμέσως μου προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον. Μου άρεσε όλο το κλίμα του μυστηρίου που επικρατεί και σκέφτηκα να το φέρω και στην Ξάνθη, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη (Σπάκακα). Μέχρι τώρα η κύρια διασκέδαση είναι ο καφές και το ποτό, έτσι έρχεται το Escape Room για να προστεθεί στις επιλογές των Ξανθιωτών. Καθώς πρόκειται για ένα εναλλακτικό είδος διασκέδασης πιστεύω ότι ο κόσμος θα το αγκαλιάσει και με τη σειρά μας θα προσπαθούμε συνέχεια για το καλύτερο αποτέλεσμα».

Σχετικά με το μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από την πλευρά του κόσμου ο ίδιος αναφέρει:

Δ.Μ.: «Ο κόσμος έρχεται και μας ρωτάει τι ακριβώς είναι το «Escape Rooms». Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν καθόλου και τους ενημερώνουμε, ενώ μερικοί που γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται μας ζητούν να κλείσουμε από τώρα ραντεβού για να παίξουν! Εμείς αυτή τη στιγμή ξεκινάμε με δύο δωμάτια και στην πορεία επειδή το κτίριο είναι μεγάλο και μπορούμε να επεκταθούμε, ανάλογα με τη ζήτηση και τις απαιτήσεις του κοινού θα προσθέσουμε κι άλλα. Πάντως έχουμε δύο πάρα πολύ ενδιαφέροντες γρίφους που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών (10 ετών και επάνω) και πιστεύουμε ότι θα απολαύσουν τα παιχνίδια οι παίκτες.

Ευελπιστούμε να ανοίξουμε αυτή την Τρίτη (24/03), εάν είναι όλα πανέτοιμα, με μία μικρή επιφύλαξη για καθυστέρηση λίγων ημερών.

Οι τιμές για τους παίκτες θα ορίζονται ανάλογα με τις ομάδες ατόμων. Έτσι σε ομάδες π.χ. 5-6 ατόμων η συμμετοχή θα κυμαίνεται περίπου 8-10 Ευρώ ανά άτομο, ενώ όσο λιγότερα είναι τα άτομα (π.χ. ομάδα δύο ατόμων), θα ανεβαίνει το κόστος στα 13-15 Ευρώ ανά άτομο».

Για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλ. 2541066598 και στο email: xanthi@60min.gr.

Δημήτρης Καλτέκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…