Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ενισχύσεις και αποζημιώσεις σε αγρότες

Ενισχύσεις και αποζημιώσεις σε αγρότες

0
agrotes-empros

Περισσότερα από 380 εκατ. ευρώ έως τον Μάιο

Ένεση ρευστότητας πλέον των 380 εκατ. ευρώ στον αγροτικό κόσμο, καθώς έως το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχει τακτοποιηθεί το σύνολο των πληρωμών που αφορά σε ειδικές ενισχύσεις, υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης αλλά και αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου, στο διάστημα 9-11 Μαρτίου θα καταβληθεί η ενιαία και ειδική ενίσχυση βάμβακος ύψους 192 εκατ. ευρώ, μεταξύ 15 και 31 Μαρτίου θα πληρωθούν τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης των ετών 2010-2011, αρχές Απριλίου θα καταβληθούν τα ποιοτικά παρακρατήματα για προϊόντα, όπως το λάδι και το σκληρό σιτάρι, και τον Μάιο θα πληρωθούν και οι εκκρεμότητες τής ενιαίας ενίσχυσης του 2012. Συνολικά, δηλαδή, στο επόμενο τρίμηνο θα καταβληθεί το ποσό των 273 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου πρόκειται να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις συνολικού ύψους 113 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς, για ζημιές που έχει υποστεί το φυτικό ή ζωικό κεφάλαιό τους από καιρικές συνθήκες και άλλα αίτια. Η πρώτη πληρωμή ύψους 25 εκατ. ευρώ θα γίνει στις 17 Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα καταβληθεί το ποσό των 35 εκατ. ευρώ και άλλα 40 εκατ. ευρώ το Μάιο. Παράλληλα στο τρίμηνο αυτό θα γίνει σταδιακά και η πληρωμή άλλων 13 εκατ. ευρώ που αφορούν σε ζημιές που έχουν υποστεί κτηνοτρόφοι από τον καταρροϊκό πυρετό, τη λύσσα και την ευλογιά. Μάλιστα ο κ. Αποστόλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ, καθώς οι ζημιές τόσο το 2014 όσο και από την αρχή του χρόνου έως σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Πρόστιμα και καταλογισμοί «φωτιά»

«Φωτιά παραλάβαμε και αυτό οι αγρότες πρέπει να το καταλάβουν». Με τη φράση αυτή ο κ. Αποστόλου έδωσε το στίγμα του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει το υπουργείο με τα σημαντικά πρόστιμα και τους καταλογισμούς από την ΕΕ, που αθροιστικά φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ανά περίπτωση να απομειωθούν κατά το δυνατό. «Ήταν ο πρώτος φάκελος που παραλάβαμε στο υπουργείο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης του με δημοσιογράφους. Ανέφερε ότι τα βεβαιωμένα πρόστιμα ανέρχονται σε 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων για τα 500 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και ήδη καταβλήθηκαν για φέτος 215 εκατ. ευρώ, ενώ έχει προγραμματιστεί η πληρωμή άλλων 398 εκατ. ευρώ το 2016. Για το υπόλοιπο ποσό που απομένει, περίπου 700 εκατ. ευρώ, γίνεται -όπως είπε- κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση απομείωσής του.

Οι καταλογισμοί από την πλευρά της Κοινότητας ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, αφορούν σε πέντε υποθέσεις και ζητείται η ανάκτηση των ποσών από τους αγρότες εντόκως. Οι σημαντικότερες είναι το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη», που έγινε κατορθωτό να περιοριστεί από τα 421 εκατ. ευρώ στα 327 εκατ. ευρώ, το «πακέτο Κοντού» το 2008, για το οποίο ζητείται η ανάκτηση 150 εκατ. ευρώ, και η τρίτη υπόθεση αφορά σε ποσό 465 εκατ. ευρώ από διάφορες περιπτώσεις της περιόδου 1982-1989.

Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αποστόλου διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητά συμψηφισμό με τις επιδοτήσεις, ανακοινώνοντας παράλληλα πως άμεσα θα προχωρήσει ρύθμιση, βάσει της οποίας οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις αγροτών από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους δεν θα θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα.

Νέο πλαίσιο για τη λειτουργία των συνεταιρισμών

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανέφερε ότι το πρώτο σχέδιο νόμου που θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο θα αφορά στη θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των συνεταιρισμών, ενώ εντός τετραμήνου θα εξεταστεί από τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ Δήμητρα όλο το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΤτΕ, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι η κίνηση αυτή παρερμηνεύτηκε. Όπως διευκρίνισε, το ποσό των 230 εκατ. ευρώ που μεταφέρθηκαν στην ΤτΕ είχαν δοθεί ως προκαταβολή το 2007 για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, και έως τον Οκτώβριο του 2014 παρέμεναν άτοκα, ενώ από τον Οκτώβριο έως προχθές είχαν ένα επιτόκιο 0,3-0,4%. «Για το συμφέρον του αγροτικού κόσμου και με σύννομες διαδικασίες μεταφέρθηκαν για καλύτερη απόδοση», είπε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…