Επειδή είναι η έδρα του ΙΚΑ, 18 δίκες από τις 100 συνολικά διεξάγονται στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών – Οι υπόλοιπες σε Ξάνθη και Καβάλα
Σ. Γιαλάογλου: «Στην Ελλάδα του 2015 η δικαιοσύνη νοσεί»!
Στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών (στην πρώην Σχολή Ευελπίδων) ξεκίνησε η εκδίκαση 18 από τις 100 συνολικά υποθέσεις που παραπέμφθηκαν μετά από την διαδικασία της προανάκρισης για το σκάνδαλο με τις «μαϊμού» συντάξεις που απέδιδε το ΙΚΑ σε υπάλληλους των συνεταιριστικών εργοστασίων της Ξάνθης, με βάση πλαστά ένσημα, το γνωστό σκάνδαλο με τα πλαστά ένσημα των συνεταιριστικών της Ξάνθης!
Στην Αθήνα η δίκη με τις συντάξεις «μαϊμού» των συνεταιριστικών
Να σημειώσουμε ότι στην υπόθεση εμπλέκονται και 4 – 5 ιδιώτες λογιστές της Ξάνθης καθώς κάποιοι συνταξιούχοι κατά την προανακριτική διαδικασία ισχυρίστηκαν ότι προμηθεύτηκαν απ’ αυτούς τα ένσημα και το ΙΚΑ κατέθεσε Μηνυτήρια Αναφορά κατά παντός υπευθύνου.
Σ. Γιαλάογλου: «Στην Ελλάδα του 2015 η δικαιοσύνη νοσεί»!
Συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των εμπλεκόμενων λογιστών είναι ο γνωστός δικηγόρος της Ξάνθης κ. Στέργιος Γιαλάογλου ο οποίος ερωτηθείς από το «Ε» γιατί γίνεται η δίκη στην Αθήνα και όχι στην Ξάνθη απάντησε ότι επειδή την υπόθεση την χειρίστηκαν διαφορετικοί εισαγγελείς οι 100 δικογραφίες επιμερίστηκαν σε τρεις πόλεις στην Αθήνα που είναι η έδρα του ΙΚΑ, στην Καβάλα και στην Ξάνθη όπου έχουν τελεστεί τα αδικήματα. Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς περιγράφει την δίκη στην Αθήνα σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «58 υποθέσεις μεταξύ των οποίων εμπρησμοί, συκοφαντικές δυσφημήσεις, καταδολιεύσεις δανειστών, απάτες, ψευδείς βεβαιώσεις, εργατικά, ακάλυπτες επιταγές, πλαστογραφίες, κλπ, ολόκληρος ο ποινικός κώδικας. Βλέπετε ο νομοθέτης, για να αποσυμφορήσει τα πινάκια, έκρινε ότι όλες αυτές οι σοβαρές υποθέσεις μπορούν να δικάζονται από ένα (άπειρο συνήθως) δικαστή. Η φιλότιμη πρωτοδίκης κάνει ό,τι μπορεί. Η γραμματέας αγκομαχεί ακόμη με το στυλό και το γαλάζιο τετράδιο να κρατά χειρόγραφα πρακτικά όπως την παλιά καλή εποχή! Έφθασε αισίως έως το νο 17. Οι υπόλοιπες 41 υποθέσεις αναβάλλονται για το Μάρτιο του 2016. Υποθέσεις με χρόνο τέλεσης το 2009 θα δικασθούν (αν δικασθούν) το 2016 σε πρώτο βαθμό και βλέπουμε. Σε μια από αυτές τις υποθέσεις δικάζεται στο σκάνδαλο με τις μαϊμού συντάξεις του ΙΚΑ. Κάποιος εισαγγελέας έκρινε ότι έπρεπε να δικαστούμε στην Αθήνα. Εμπλεκόμενοι πολίτες, υπάλληλοι, δικηγόροι, μετακινούνται (ποιός ξέρει για πόσες φορές) για 1500 χλμ (έξοδα, κόπωση, ταλαιπωρία ας μην το συζητάμε). Ο πολίτης θα περιμένει επτά χρόνια για να δικασθεί σε πρώτο βαθμό, οι δημόσιες υπηρεσίες θα περιμένουν το ίδιο διάστημα για να ξεκαθαρίσουν τις όποιες συνταξιοδοτικές διαφορές, τα διοικητικά δικαστήρια θα κάνουν άλλα τόσα χρόνια για να δικαιώσουν το ένα ή το άλλο μέρος. Η δικαιοσύνη του 2015 στην Ελλάδα νοσεί»!
Ιστορικό της υπόθεσης
Να υπενθυμίσουμε ότι τις πλαστές συντάξεις τις απέδιδε το ΙΚΑ από αρχές του 2000 σε συνταξιούχους των συνεταιριστικών εργοστασίων της Ξάνθης, θέμα που απασχόλησε την τοπική κοινωνία από τον Φεβρουάριο του 2010 οπότε και ξεκίνησε η σχετική έρευνα από το ΙΚΑ καθώς και η εμπλοκή των δικαστικών αρχών μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το ΙΚΑ κατά παντός υπευθύνου. Το 2011 είχε ολοκληρωθεί η δικογραφία για 25περιπτώσεις και είχαν ασκηθεί οι ανάλογες διώξεις, εναντίον των εμπλεκομένων αφού προηγουμένως είχαν εξεταστεί κατά περίπτωση και είχαν κληθεί να καταθέσουν στους ελεγκτές που όρισε το ΙΚΑ και ήταν επιφορτισμένοι με τη διερεύνηση του ύψους της ζημίας που υπέστη το Ασφαλιστικό Ίδρυμα. Το 2011 επίσης έγινε γνωστό ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και υπάλληλος του ΙΚΑ Ξάνθης όπως επίσης και γνωστός λογιστής. Για τον υπάλληλο του ΙΚΑ είχε διαταχθεί ΕΔΕ το πόρισμα είχε καταλογίσει πειθαρχικές ευθύνες. Επίσης να σημειώσουμε ότι οι συντάξεις όλων των ελεγχόμενων είχαν ανασταλεί εκτός κάποιων ειδικών περιπτώσεων όπου ανακαλύφθηκαν κάποια πλαστά ένσημα όμως μετά από επανεκτίμηση που έγινε διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις να είναι δικαιούχος σύνταξης με βάση μεταγενέστερο ασφαλιστικό νόμο. Να σημειώσουμε τέλος ότι οι δικογραφίες εξετάζονται κατά περίπτωση και αφορούν το ποινικό μέρος όπου οι εμπλεκόμενοι δικάζονται για πράξεις ψευδούς βεβαίωση, απάτης και πλαστογραφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει τα χρήματα και αυτό θεωρείται ελαφρυντικό στοιχείο και για το ποινικό μέρος της υπόθεσης.