Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σταθεροποιείται η κατάσταση στον Έβρο

Σταθεροποιείται η κατάσταση στον Έβρο

0
kammenos plimmires

Επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Σγουρίδης

Ξέσπασμα Παυλίδη για τις παραλείψεις που οδήγησαν στις καταστροφές. Ζητά παρέμβαση της Πολιτείας για ολοκληρωμένα έργα στην περιοχή και προσφυγή στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ

Σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση στον Έβρο έχει σταθεροποιηθεί και η στάθμη των νερών στην κοίτη του ποταμού παρουσιάζει πτωτική τάση. Ωστόσο, η αποστράγγιση των υδάτων τόσο από τις κατοικημένες περιοχές, όπως τα Λαγυνά, όσο και από τις πλημμυρισμένες καλλιεργημένες εκτάσεις εκτιμάται πως θα πάρει χρόνο, λόγω και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν. Άλλωστε, ευχή όλων είναι να μην επιδεινωθεί η κατάσταση, όπως προβλέπει το μετεωρολογικό δελτίο.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των τοπικών αρχών κάνουν λόγο για 250.000 στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει συνολικά σε όλον τον Εβρο.

Πληγές μετράνε και οι γειτονικές περιοχές της Τουρκίας, όπου στην περιοχή της Αδριανούπολης πάνω από 500 σπίτια «βούλιαξαν» στα πλημμυρισμένα νερά του ποταμού.

Παράγοντες των δύο χωρών επιρρίπτουν ευθύνες στις βουλγαρικές Αρχές για μη ορθολογική, και χωρίς σχέδιο, διαχείριση στην απελευθέρωση των τεράστιων όγκων νερού από τα φράγματα της χώρας, με αποτέλεσμα τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών στον Εβρο.

Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την πτώση της στάθμης των υδάτων, κυρίως στον νότιο Εβρο, οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, όπως στα Λαγυνά και στον Πόρο, περιμένουν τώρα να υποχωρήσουν τα νερά από τις κατοικημένες περιοχές ώστε να μπορέσουν να μπουν στα σπίτια τους και να ξεκινήσουν την αποκατάσταση των ζημιών.

Επίσκεψη του Πάνου Καμμένου το Σάββατο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, μετέβη το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015 στον Έβρο όπου επισκέφθηκε τις περιοχές που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πλημμύρες. Ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε το φυλάκιο 126 της 50ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στο Σουφλί, τα έργα απάντλησης υδάτων στο Σουφλί, το φυλάκιο στις Πλαγιές, τα Λαγυνά και τον Πόρο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καμμένος σημείωσε: «το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι στρατεύσιμοι έδωσαν μεγάλη μάχη γιατί ο Έβρος είναι και δική μας πατρίδα, πατρίδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα δοθούν άμεσα εντολές πρώτα από όλα για να επιβραβεύσουμε τους στρατεύσιμους για τη θυσία την οποία έκαναν όλες αυτές τις ημέρες» και πρόσθεσε: «με τον κ. αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σαν πολιτική ηγεσία δώσαμε εντολή να μεταφερθούν από άλλες μονάδες της υπόλοιπης Ελλάδος με προτεραιότητα στον ‘Εβρο αλλά βεβαίως και στα νησιά οι νεοσύλλεκτοι. Θα υπάρχουν και ανακοινώσεις εντός των επομένων ωρών στις προγραμματικές δηλώσεις. Οι μονάδες στον Έβρο, στην παραμεθόριο και στα νησιά θα έχουν πληρότητα 100% τουλάχιστον. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί το φαινόμενο να βλέπουμε 400% πληρότητα της μονάδας στην Καλαμάτα και 30% στην παραμεθόριο». Τέλος, ο υπουργός ανέφερε: «θέλω να σας διαβεβαιώσω και εκ μέρους του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές. Θα δράσει η πολιτεία σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αποζημίωση των πληγέντων».

Γ. Παυλίδης: Μάχη διαρκείας και κενά δεκαετιών»

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, σχετικά με τις πλημμύρες στον Έβρο, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ξεκινήσαμε με όλους τους μηχανισμούς της Πολιτείας από τον Άρδα και το Ορμένιο, ακολουθώντας την πλημμυρική κατάσταση και καταλήξαμε νότια στο Δέλτα. Σε κάθε σημείο κινδύνευαν άνθρωποι και περιουσίες. Φθάσαμε ως εδώ από παραλείψεις και κενά πολλών δεκαετιών.

Σε πολλά σημεία, σε όλους τους παραποτάμιους οικισμούς και πόλεις λείπουν ολοκληρωμένες βασικές αντιπλημμυρικές υποδομές μεγάλου κόστους και ένα διακρατικό σχέδιο διαχείρισης. Χωρίς όμως σοβαρές υποδομές προστασίας, από οικισμό σε οικισμό, από πόλη σε πόλη και από χωριό σε χωριό, η Περιφέρεια, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, οι Δήμοι, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί Πολιτικής Προστασίας, ένας τεράστιος αριθμός οχημάτων, φορτηγών και μηχανημάτων έργων, Στρατός, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία, αγωνιζόταν παράλληλα με την ροή της πλημμύρας.

Μια εβδομάδα αγωνιζόμασταν, δίναμε μάχες με την λάσπη και τα νερά, αυτοσχεδιάζαμε σημείο-σημείο για να αντιμετωπίσουμε τους τεράστιους υδάτινους όγκους προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι, να μην πνιγούν κατοικημένες περιοχές, να μην γίνουν καταστροφές, να μην πληγούν περιουσίες. Επιχείρησαν και ακόμη επιχειρούν εκατοντάδες άνθρωποι και στόλος οχημάτων. Κάποιοι καταρρέουν από την κούραση. Χτίζαμε αναχώματα, σπάζαμε αναχώματα, κλείναμε γέφυρες, ανοίγαμε γέφυρες, διοχετεύαμε αλλού όγκους νερών, βλέποντας και κάνοντας ανάλογα με τους εκάστοτε εμφανιζόμενους κινδύνους. Περιστασιακά, με τεράστια κόστη και κινδύνους των εμπλεκομένων.

Το ίδιο σκηνικό εδώ και 10ετίες. Όμως, το 2014-2015 οι πλημμυρικές εκρήξεις και διογκώσεις έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ένα σύνηθες φυσικό γεγονός, να προϋπάρχουν επαρκείς υποδομές, να το παρακολουθούμε βεβαίως, χωρίς η κάθε καταιγίδα να γίνεται κρίση. Απαιτείται σχεδιασμός συμπλήρωση υποδομών που να παρέχει ασφάλεια, να αξιοποιεί τα ύδατα και να μην τρέχουμε πίσω από κάθε ισχυρή βροχόπτωση. Δυστυχώς οι αρνητικές εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη» και υπογράμμισε: «η Κυβέρνηση, πέραν της πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές που έχουν υποστεί, πρέπει να διαθέσει πόρους σε ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος, ως αρμόδια δια του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων. Ανεξάρτητα εάν αυτό το έργο ολοκληρωθεί σε 5-10 χρόνια, πρέπει κάποτε να ξεκινήσει. Ταυτόχρονα ερευνούμε την τεκμηρίωση προσφυγής στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για χρηματοδότηση των αναγκαίων αποκαταστάσεων. Θα επιχειρήσουμε συγκροτημένα, χωρίς συμβιβασμούς, και με σοβαρότητα, για να προστατεύσουμε την κοινωνία και τον τόπο μας».

Συσκέψεις στις πληγείσες περιοχές με τον Π. Σγουρίδη

Και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και πήρε μέρος σε δύο συσκέψεις στην Ορεστιάδα και το Πύθιο, όπου συζητήθηκαν οι καταστροφές που σημειώθηκαν.

Ο κ. Σγουρίδης εξέφρασε τον φόβο ότι οι γεωργοί μάλλον θα χάσουν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο δεδομένου ότι χρειάζεται μεγάλο βάθος χρόνου για ν’ αποτραβηχτούν τα νερά και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών. Επίσης, και οι αγροτικές υποδομές έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες καθώς έχουν πλημμυρίσει περισσότερες από 500 γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος στερείται και των απαραίτητων επαγγελματικών υποδομών και εργαλείων για να μπορέσει να εργαστεί σωστά και αποδοτικά.

Μεγάλες ζημίες, σημείωσε, ο κ. Σγουρίδης σημειώθηκαν και στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς οι απώλειες είναι μεγάλες αν και σε πολλές περιπτώσεις τα κοπάδια μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς περιοχές, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμεση εκκίνηση της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…