Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Μουσκεμένη» Καθαρή Δευτέρα στο νομό μας

«Μουσκεμένη» Καθαρή Δευτέρα στο νομό μας

0
polisitos 6

Μουτζουροδευτέρα με μπόλικη πολιτική και κοινωνική σάτιρα στον Πολύσιτο – Με βροχή βγήκε η καμήλα στη Σταυρούπολη

Κ. Δευτέρα στο Κοινωνικό Κέντρο “Σ. Χαλιορής” – Υπό βροχή μοιράστηκε η φασολάδα στα Άβδηρα – Πλούσια τα σαρακοστιανά ελέη στον δήμο Τοπείρου

katharadeftera topeiros

Παρότι «μουσκεμένη» η Καθαρά Δευτέρα στο νομό μας ωστόσο όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά και με αρκετά μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, απόδειξη ότι η βροχή δεν πτοεί τη διάθεση για συμμετοχή σε δρώμενα, γλέντι, χορό και φυσικά όλα αυτά «βρεγμένα» με μπόλικο κρασί και εμπλουτισμένα γευστικά με τα παραδοσιακά εδέσματα όπως λαγάνα, χαλβά, ελιές τουρσί, ταραμά, φασολάδα αλλά και πιο «ιδιαίτερα» πιάτα όπως λουκουμάδες και …μυδοπίλαφο (!), όλα προσφορά των δήμων και παρασκευασμένα από τα έμπειρα χέρια των γυναικών των πολιτιστικών συλλόγων!

Μουτζουροδευτέρα με μπόλικη πολιτική και κοινωνική σάτιρα στον Πολύσιτο

Τα «σκήπτρα» του αυθεντικού καρναβαλιού στο νομό μας κατέχει επαξίως ο Πολύσιτος όπου εδώ και 52 χρόνια αναβιώνει το έθιμο των Μουτζούρηδων. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και συνδέεται με την γονιμότητα και την διονυσιακή λατρεία.

Η βροχή …βροχή αλλά και το κέφι κέφι στον Πολύσιτο με τον κόσμο να παρακολουθεί την παρέλαση των 8 αρμάτων με ομπρέλες αλλά να γελά με την ψυχή του από τα θέματά τους που ήταν εμπνευσμένα από την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα με μια σκωπτική και περιπαικτική, καρναβαλική διάθεση με την αρχέγονη σημασία της. Την παρέλαση άνοιξαν οι μουτζούρηδες που πρόσφεραν άφθονες …μουντζούρες στον κόσμο ενώ παρέλασαν το άρμα του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, εμπνευσμένο από το ομώνυμο τουρκικό σίριαλ. Αλλά και ο τύμβος της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα την χρονιά που πέρασε, η Μπάμπω, το γνωστό έθιμο που επίσης συνδέεται με την γονιμότητα αλλά και ο γάμος. Όχι όμως ένας οποιοσδήποτε γάμος αλλά ο πολιτικός γάμος Τσίπρα – Καμμένου. Επίσης ένα πέρασμα έκανε από το …κουρείο και ο γνωστός τρομοκράτης Χριστόδουλος Ξηρός με την γνωστή πλέον ξανθή κώμη, ενώ με πιο μακάβρια διάθεση την κηδεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με φέρετρα και στεφάνια και η εναλλαγή , ενώ την διάθεση άλλαξε από δύο καρναβαλίστριες που σατίρισαν το τηλεοπτικό διαγωνισμό χορού Dancing With The Stars μοιράζοντας στον κόσμο καρτελάκια για να τις βαθμολογήσει. Τα δρώμενα παρακολούθησαν ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, μαζί με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοτικός υπάλληλος των Αβδήρων Μιχάλης Χατζηεφραιμίδης. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τις γυναίκες του συλλόγου να προσφέρουν εκτός από τα παραδοσιακά εδέσματα και λουκουμάδες!

Με βροχή βγήκε η καμήλα στη Σταυρούπολη

Βροχή και στη Σταυρούπολη αλλά αυτό δεν πτόησε την …Καμήλα να βγει και να κάνει βόλτα στον κεντρικό δρόμο και στην πλατεία του οικισμού. Ένα έθιμο που κατάγεται από τη Μ. Ασία και είναι ίσως το πιο παλαιό της περιοχής μας. Μειωμένος ο κόσμος από άλλες χρονιές λόγω της βροχής ωστόσο δεν έλειψαν και ο χορός μετά την τέλεση του εθίμου. Σαρακοστιανά εδέσματα μοιράστηκα ν από τον Πολιτιστικό σύλλογο ενώ παρών ήταν ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος που συνοδευόταν από τον ομόλογό του του Γκίφχορν Ματίας Νέρλιχ, o οποίος και ήταν καλεσμένος του εορτασμού για τα 50 χρόνια των ΘΛΕ

Κ. Δευτέρα στο Κοινωνικό Κέντρο “Σ. Χαλιορής”

Μπορεί η βροχή να μην επέτρεψε τον διαγωνισμό πετάγματος χαρταετού που διοργάνωσε το Κοινωνικό Κέντρο “Σ. Χαλιορής” στο Μαγικό αλλά κούλουμα έγιναν στο υπόστεγο και το εσωτερικό του Κοινωνικού Κέντρου. Μοιράστηκαν σαρακοστιανά στους συμμετέχοντες ενώ όσα περίσσεψαν πρόκειται να μοιραστούν σε κοινωφελή ιδρύματα της περιοχής

Υπό βροχή μοιράστηκε η φασολάδα στα Άβδηρα

Μεγάλη ετοιμασία είχε και ο Σύλλογος Γυναικών στα Άβδηρα. Από βραδύς «επιστρατεύτηκαν» όπως κάθε χρόνο οι «μαστόροι» της φημισμένης Αβδηρίτικης φασολάδας και την είχαν έτοιμοι και χυλωμένη πρωί – πρωί όμως ο καιρός χάλασε τα σχέδια για το γλέντι που ακολουθεί. Έτσι μοιράστηκε στους διερχόμενους επισκέπτες από τις γυναίκες του συλλόγου που είχαν στήσει πάγκους μπροστά στο ΚΑΠΗ στην πλατεία των Αβδήρων. Η μουσική εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί με συνοδέια ορχήστρας ματαιώθηκε αφού δεν άνοιξε για να την στεγάσει το Πολιτιστικό Κέντρο των Αβδήρων. Τα σαρακοστιανά που περίσσεψαν μοιράστηκαν στους κατοίκους μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Πλούσια τα σαρακοστιανά ελέη στον δήμο Τοπείρου

Το σαρακοστιανό μενού ήταν πολύ πλούσια στον δήμο Τοπείρου αφού εκτός των συνηθισμένων μέχρι και …μυδοπίλαφο μοίραζαν στο Εράσμιο! Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλα σχεδόν τα χωριά του Δήμου , όπως στα: Μέλισσα, Μάγγανα, Εράσμιο, Άβατο, Όλβιο , Γαλάνη ,Τύμπανο. Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλειστούς χώρους, λόγω του βροχερού καιρού ,με συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Εντούτοις , δεν έλειψαν το κέφι ,ο χορός και η καλή διάθεση όσων παρευρέθησαν. Και του χρόνου με υγεία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O Toquel live στην Ξάνθη

Θα παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «1111» στο Misirlou την Παρασκευή 5 Απριλίου Ο Toquel παρ…