Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Με τρελό κέφι, πολύ κόσμο και σύμμαχο τον καιρό έκλεισε το 50ό Ξανθιώτικο Καρναβάλι

Με τρελό κέφι, πολύ κόσμο και σύμμαχο τον καιρό έκλεισε το 50ό Ξανθιώτικο Καρναβάλι

0
vistones 15

Μεγάλη συμμετοχή καρναβαλιστών αλλά και επισκεπτών από Βουλγαρία και Τουρκία

Πέντε άρματα και χιλιάδες πολύχρωμοι μασκαράδες έστειλαν όμορφες εικόνες και αισιοδοξία σε όλη την χώρα

Στους δρόμους της Ξάνθης ξεχύθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής χιλιάδες καρναβαλιστές από την Ξάνθη και πολλά μέρη της χώρας, συμμετέχοντας στη μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση του 50ού Ξανθιώτικου Καρναβαλιού. Για την συμπλήρωση μισού αιώνα του θεσμού παρέλασαν 30 πληρώματα και 5 άρματα, που ξεκίνησαν λίγο μετά την 1:00 το μεσημέρι από την δυτική είσοδο της πόλης επί της οδού 28ης Οκτωβρίου. Το ξέφρενο πάρτι συνεχίστηκε σε όλο τον κεντρικό ιστό της πόλης, με το συγκεντρωμένο πλήθος να παρακολουθεί την παρέλαση πίσω από κιγκλιδώματα που τοποθετήθηκαν στις δύο πλευρές του δρόμου. Η πολύχρωμη χορευτική πορεία κατέληξε στο γήπεδο του ΑΟΞ, όπου στήθηκε και φέτος ένα μεγάλο πάρτι, που ολοκληρώθηκε με το κάψιμο του ‘’Τζάρου’’ και σόου πυροτεχνημάτων, παρά την βροχή που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα. Χίπηδες, φρούτα και λαχανικά της Φρουτοπίας, Χιονάτες, Σταυροφόροι, άλογα, πειρατές και κουρσάροι, ο Ρομπέν των Δασών, ο Αστερίξ, ο Οβελίξ, η Μαίρη Πόπινς και πολλοί ήρωες παραμυθιών επιλέχθηκαν από τους πολιτιστικούς συλλόγους ως θέματα, ενώ πολλοί αυτόνομοι ευφάνταστοι μασκαράδες ενσωματώθηκαν στον κορμό των καρναβαλιστών.

Μέτρια τα άρματα, χωρίς φαντασία στα θέματα

ebe-mpotaΤην παρέλαση άνοιξε, όπως κάθε χρόνο, ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο οποίος διάλεξε ένα ψηλό αγγλικό καπέλο ευγενούς και προπορευόταν του θρακιώτη βασιλιά Καρνάβαλου μαζί με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, κ. Πασχάλη Λύρατζη. Πρώτο πλήρωμα αυτό του Συλλόγου TheSalsoniki με χορευτές από την συμπρωτεύουσα και τη ΦΕΞ. Οι χορευτικοί ρυθμοί των Dj’s ξεσήκωσαν μικρούς και μεγάλους καρναβαλιστές, οι οποίοι με την σειρά τους μετέδιδαν το κέφι σε όσους παρακολουθούσαν την παρέλαση. Ανάμεσα στα πληρώματα πορεύονταν τα υπόλοιπα τέσσερα άρματα, με το πρώτο να αποτυπώνει του Άθλους του Ηρακλή από το ΕΒΕ και να προβάλει τα ξανθιώτικα γλυκά, με την βασίλισσα του Γλυκού, Νατζιέ Κοζάρ, να μοιράζει καριόκες στον κόσμο. Την βασίλισσα του φετινού Καρναβαλιού, Άξια Ανδρεαδάκη, μετέφερε άμαξα που έσερνε μονόκερως, ενώ τα άλλα δύο άρματα αφορούσαν τον ποδοσφαιρικό κόσμο, με παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου, και την πολιτική σκηνή σε συνδυασμό με την ανασκαφή της Αμφίπολης.

Τα… παρασκήνια του Καρναβαλιού

Η ΝΕΡΙΤ μαγνητοσκόπησε την φετινή παρέλαση, την οποία μετέδωσε στις 19:00 της ίδιας μέρας. Η ροή της παρέλασης ήταν η συνηθισμένη, τα πληρώματα είχαν σχεδόν απόλυτη πληρότητα, ο ήχος έφτανε σε όλα τα σημεία της διαδρομής χωρίς “νεκρά” σημεία. Με σχετική ηρεμία κύλησε όλο το τριήμερο για Τροχαία και Πυροσβεστική, με αρκετά όμως περιστατικά μέθης στο Νοσοκομείο της πόλης. Το μόνο μελανό σημείο ήταν οι διάφοροι μεθυσμένοι, που προκάλεσαν κάποια μικροπροβλήματα στο κέντρο της πόλης, που ευτυχώς δεν κλιμακώθηκαν. Σημαντική για ακόμη μια χρονιά η συνδρομή των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, άγρυπνων φρουρών των καρναβαλικών εκδηλώσεων, που προσέφεραν την βοήθειά τους, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που έσπευσαν, σε συνεργασία με την εταιρεία security, να απομακρύνουν βεγγαλικά και πυροτεχνήματα από τα χέρια μεθυσμένων καρναβαλιστών. Η εμπορική κίνηση πάντως ήταν αυξημένη, κυρίως σε χώρους εστίασης, χωρίς να λείπουν περιστατικά αισχροκέρδειας και παράνομου εμπορίου από μικροπωλητές. Εντυπωσιακή και η προσπάθεια του προσωπικού καθαριότητας του δήμου, που έφερε σε πέρας την δύσκολη αποστολή των ημερών.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ονείρων Μουσικών Σχολείων» είναι εδώ!

Ολόκληρο το πρόγραμμα από τις 22 έως τις 27 Απριλίου Το 9ο Φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλη Ον…