Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Κοπή πίτας με επαίνους για τους αριστεύσαντες Πόντιους μαθητές

Κοπή πίτας με επαίνους για τους αριστεύσαντες Πόντιους μαθητές

0
pontioi pita

Εκδήλωση με θεατρικό δρώμενο στην ποντιακή διάλεκτο, εκλεκτά εδέσματα του Πόντου και ζεστό κλίμα διοργάνωσε ο σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

Βραβεύτηκαν συνολικά 14 μαθητές που είτε αρίστευσαν την προηγούμενη χρονιά ή πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ

Με την συμμετοχή πολλών μελών ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης έκοψε την βασιλόπιτα του την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία όλοι μαζί να συναντηθούν και να διατηρήσουν επαφή, αλλά και να επαινέσει ο σύλλογος τα παιδιά των μελών που αρίστευσαν την προηγούμενη χρονιά ή πέτυχαν στις εισαγωγικές εξετάσεις των ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Στην πρώτη αυτή εκδήλωση της νέας χρονιάς τα μέλη του είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ευχές και να δεχθούν τις ευχές από τους εκλεκτούς καλεσμένους.

Την εκδήλωσε τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευλόγησε και έκοψε την πίτα του συλλόγου, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακ – Θράκης κ Παυλίδης Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαγναφέρης Κωνσταντίνος, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Χαράλαμπος, ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης Γεώργιος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ Αμοιρίδης Μιχάλης, εκπρόσωπος του Στρατηγού Διοικητή Δ’ΣΣ, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Στάνσιου Πέπη, η πρόεδρος των Κυπρίων Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών κ, Γεωργιάδης Γιώργος, ο πρόεδρος του γηροκομείου κ. Παπαχρόνης Γιάννης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρασιάτων Ξάνθης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι , σύσσωμο το Δ.Σ., πολλά μέλη και παιδιά μελών του συλλόγου.

Μέτα το καλωσόρισμα του Προέδρου κ. Ρωμανίδη Θεοδώρου, νεαρά παιδιά του Συλλόγου παρουσίασαν για πρώτη φορά στην ποντιακή διάλεκτο το μικρό θεατρικό «Ο χρόνος και οι 12 μήνες» και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα και εξαιρετικά σχόλια για την εμφάνιση και την πολύ ωραία χρήση της διαλέκτου.

Ακολούθησε η απονομή επαίνου στους αριστούχους και στους επιτυχόντες σε ΤΕΙ και ΑΕΙ. Βραβεύθηκαν συνολικά 14 μαθητές και μαθήτριες.

Μετά την ευλογία και κοπή της βασιλόπιτας ο Σεβασμιότατος απευθύνθηκε με θερμά λόγια στα μέλη του Συλλόγου για τις δραστηριότητες του και ευχήθηκε σε συνέχεια με την ίδια προσπάθεια στην διατήρηση του πολιτισμού και των παραδόσεων των Ελληνισμού του Πόντου. Προσέφερε δε στον Σύλλογο το βιβλίο «Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, 2015» που είναι αφιερωμένα «εις την γενοκτονίαν του Ποντιακού Ελληνισμού επί τη συμπληρώσει εκατονταετηρίδας διώξεων και βιαιοπραγιών κατά του Ελληνικού στοιχείου του Πόντου και των λοιπών περιοχών της Ανατολής, 1915-2015».

Στην όμορφα διακοσμημένη αίθουσα οι δραστήριες κυρίες του Συλλόγου δεξιώθηκαν τους συμμετέχοντες με ποντιακά εδέσματα. Στους τυχερούς της βραδιάς δόθηκαν αναμνηστικά δώρα.

Οι βραβευθέντες του Συλλόγου Ποντίων

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Καραπάνου Καλλιόπη

Κέλλερ Γεώργιος

Κουμουλίδης Χρήστος

Κυρλίδης Ελευθέριος

Παπαδοπούλου Μαρία

Τσατλίδου Μαρία

Φωτιάδου Ζωή

ΛΥΚΕΙΟ

Λομβαρδέας Οδυσσέας

ΤΕΙ

Κουμουλίδης Γεώργιος

ΑΕΙ

Αβραμίδου Δέσποινα

Βογιατζή Ειρήνη

Ιορδανίδου Μαρία

Κυρλίδου Ραφαέλα

Παπαδόπουλος Σπυρίδων

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Μωρά στη Φωτιά επιστρέφουν στις 20 Απριλίου στην Ξάνθη

Μαζί τους οι «Λάχνισμα» από την Ξάνθη Ο Στέλιος Σαλβαδόρ και τα Μωρά στη Φωτιά, επιστρέφου…