Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα «Δίνεις πάντα έδαφος για να κερδίσεις χρόνο»

«Δίνεις πάντα έδαφος για να κερδίσεις χρόνο»

0
tsipras-giounger

Τα λόγια του Λένιν επικαλέστηκε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για να αποκωδικοποιήσει την διαπραγμάτευση και τη συμφωνία

Από το email Χαρδούβελη στο email Βαρουφάκη – Επιτυχημένη χαρακτηρίζουν τη διαπραγμάτευση και οι ΑΝΕΛ Ξάνθης

Οι διακριτές διαφορές μεταξύ του email Χαρδούβελη και του email Βαρουφάκη προς τους Ευρωπαίους εταίρους αποτελούν την λυδία λίθο της αποτυχίας ή της επιτυχίας της διαπραγμάτευσης που διεξάγεται ένα μήνα τώρα και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ της Κυβέρνησης Σαραρά και Τσίπρα. Έκανε ή δεν έκανε αναδίπλωση (ή κοινώς κωλοτούμπα, ένας όρος που κυριαρχεί) μπρος στην ασφυκτική πίεση των δανειστών η νέα κυβέρνηση προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ, ήταν ή δεν αποδείχθηκε πως δεν ήταν «έπεα πτερόεντα» το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, τι πέτυχε και τι δεν κατάφερε να περάσει στην νέα συμφωνία παράτασης,   βάπτισε ή όχι το κρέας ψάρι, το μνημόνιο – συμβόλαιο και την τρόικα – θεσμούς για να δικαιολογηθεί όπως επικαλείται η εμβληματική μορφή της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για εσωκομματικό μέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτά είναι τα κυρίαρχα ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες και επιζητούν απαντήσεις, δεδομένου ότι στις έννοιες των λέξεων και στην διατύπωση κρύβεται η ουσία της διαπραγμάτευσης και εν γένει η πορεία της χώρας τους επόμενους 4 μήνες, όσο διαρκεί η παράταση.

Από το email Χαρδούβελη στο email Βαρουφάκη

Αποκωδικοποιώντας τις έννοιες πίσω από τις λέξεις ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου επισημαίνει ότι η τετράμηνη αυτή παράταση του προγράμματος – γέφυρα είναι η αφετηρία για ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και όχι το τέλος της διαπραγμάτευση και ότι ίσως το πιο σημαντικό που πέτυχε η νέα κυβέρνηση είναι να συνομιλεί ισότιμα με τους εταίρους της, να επανακτήσει η χώρα της εθνική της αξιοπρέπεια και να δοθεί ένα τέλος στην σχέση υποτέλειας που είχαν υιοθετήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας. Σ’ ότι αφορά επί του κειμένου της συμφωνίας ο κ. Χατζηθεοδώρου παραδέχθηκε ότι έγιναν μερικές υπαναχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια κατ’ αρχή συμφωνία αλλά ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές επιτυχίες όπως: «Στο κείμενο δεν υπάρχει κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν υπάρχει ο όρος περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων όροι που υπήρχαν στο email Χαρδούβελη. Δεν υπάρχουν περιορισμοί σε μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, στο ασφαλιστικό, αλλά και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσει στο φορολογικό. Ωστόσο υπήρξε υποχώρηση στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει. Ο Λένιν έλεγε: «Δίνεις πάντα έδαφος για να κερδίσει χρόνο». Η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο για να φτιάξει το δικό της πρόγραμμα διαπραγμάτευσης».

Και οι ήρωες έχουν δικαίωμα στο λάθος…

Σ’ ότι αφορά την τοποθέτηση του Μανώλη Γλέζου και κατά πόσο πυροδοτεί εσωκομματικές αντιδράσεις ο κ. Χατζηθεοδώρου χαρακτηρίζει λανθασμένη την θέση του κ. Γλέζου: «Και οι ήρωες δικαιούνται να κάνουν λάθη. Ήταν ατυχέστατη και λανθασμένη η παρέμβασή του. Δεν το συμμερίζομαι όπως και η πλειοψηφία των στελεχών μας. Το προσεχές Σάββατο θα έχουμε συνέλευση της Κεντρικής Επιτροπής όπου θα εκφράσουμε τις διαφωνίες μας και τις θέσεις μας. Το βασικό είναι ότι τα μηνύματα από τον κόσμο είναι πολύ θετικά γιατί στην πλειοψηφία του αναγνωρίζει ότι σε μια διαπραγμάτευση δεν μπορείς να πετύχεις τα πάντα και είναι ευχαριστημένος απ’ αυτά που πέτυχε η κυβέρνηση».

Έγινε αυτό που δεν έκαναν οι άλλοι …

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Ν.Ε. ΑΝΕΛ Ξάνθης κ. Δούζης ο οποίος χαρακτηρίζει «επιτυχημένη» την διαπραγμάτευση: «Υπάρχει μια ικανοποίηση στους ΑΝΕΛ αλλά και τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι θετικά. Έγινε αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν υπέγραφαν μνημόνια χωρίς να τα έχουν διαβάσει οι υπουργοί τους, Επιτέλους σταμάτησε η κοροϊδία …».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…