Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία 20 θέσεις στα ΕΛΤΑ Μακεδονίας – Θράκης

20 θέσεις στα ΕΛΤΑ Μακεδονίας – Θράκης

0

Είκοσι θέσεις ενέκρινε το ΑΣΕΠ για την Περιφερειακή Διεύθυνση Δικτύου Λιανικής των ΕΛΤΑ Μακεδονίας – Θράκης.

Ειδικότητες

Πρόκειται για 12 θέσεις Εσωτερικής Εκμετάλλευσης ΔΕ και 8 θέσεις Διανομέων επίσης κατηγορίας ΔΕ. Οι επιτυχόντες θα απασχοληθούν με 6ωρη ημερήσια απασχόληση. Πληροφορίες: 2310 – 589404.

Τον Μάρτιο οι αιτήσεις για κοινωφελή εργασία

Τελική διατύπωση της προκήρυξης

Αρχές Μαρτίου ξεκινά, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η υποβολή αιτήσεων των ωφελουμένων για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο έχει ήδη πάρει το «πράσινο φως» από το ΑΣΕΠ και θα δώσει «ανάσα» σε 52.353 ανέργου. Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, στο τέλος Μαρτίου θα καταρτιστούν οι πίνακες μοριοδότησης των ωφελουμένων, ενώ αρχές Απριλίου οι επιτυχόντες θα αρχίσουν να εργάζονται στους συμμετέχοντες φορείς. Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με TOUS εμπλεκόμεvouς φορείς, ενώ έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία θα βοηθήσει στην τελική διαμόρφωση της προκήρυξης.

Ειδικότερα, η ομάδα εργασίας του υπουργείου εξετάζει τροποποιήσει, όπως την επιμήκυνση της διάρκειας των συμβάσεων , αλλά και την αύξηση του μισθού στα 750 ευρώ. Εξάλλου, το υπουργείο έχει καλέσει ήδη τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συνεργασία για:

Την επικαιροποίηση της κατανομής των θέσεων εργασίας αυστηρά με βάση το πληθυσμιακό κριτήριο. Στο μέλλον θα ληφθούν υπόψη πρόσθετα κριτήρια για την κατανομή των θέσεων και συγκεκριμένα αυτά της φτώχειας και της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.

Τη δημιουργία νέων μηχανισμών παρακολούθησης και αξιολόγησης των προγραμμάτων.

Και τη θέσπιση διαδικασία καταγραφής και διευθέτησης τυχόν ενστάσεων που υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα.

Τέλος στις σκέψεις του υπουργείου είναι και η δημιουργία μηχανισμού που θα μπορεί να συλλέγει πληροφορία από τους ωφελουμένους αναφορικά με την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και για τυχόν δυσλειτουργία στην εκτέλεση του προγράμματος.

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους

Επιδοτούμενη απασχόληση για ανέργους ηλικίας 30 – 66 ετών

450 ευρώ θα λαμβάνει η επιχείρηση για κάθε άνεργο

Νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης για 10.000 ανέργους ηλικίας από 30 έως 66 ετών έχει ετοιμάσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και αναμένει το «πράσινο φως» του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση της 6.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα επιχορηγούνται οι επιχειρήσει για την πρόσληψη (με πλήρη μισθό και ασφάλιση) ανέργων, ηλικία 30-66 ετών, ενώ θα παρέχεται η επιδότηση του μισθολογικού κόστους των προσλαμβανομένων. Η δράση θα έχει διάρκεια έναν χρόνο και η επιδότηση θα ανέρχεται σε 18 ευρώ ημερησίως και μέχρι 25 ημέρες τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση θα λαμβάνει για κάθε άνεργο 450 ευρώ. Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο στα ΚΠΑ του Οργανισμού για τα προσόντα τους και τις δεξιότητές τους και να μην έχουν απασχοληθεί το τελευταίο έτος στην ίδια επιχείρηση, με επιδότηση, που μπορεί να τους ξαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής. Οι επιχειρήσει – εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την υποβολή της αίτησης έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν, με μετατροπή σύμβαση από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Στιην «αναμονή» 16,620 άνεργοι

Την ίδια στιγμή εν αναμονή των αποτελεσμάτων βρίσκονται 16.620 άνεργοι, οι οποίοι έκαναν αίτηση στο τρέχον πρόγραμμα, μοριοδοτήθηκαν, αλλά ακόμη δεν έχουν «πιάσει δουλειά». Υπενθυμίζεται ότι για τη συγκεκριμένη δράση είχαν γίνει 103.000 αιτήσεις ενώ είχαν υποβάλει αίτηση συμμετοχής και 1.362 επιχειρήσεις.

Αναπρογραμματισμός των προσλήψεων 2015

Αναβολή των διαγωνισμών μέχρι νεωτέρας

Αναοτάτωση στο πεδίο των προσλήψεων προκάλεσε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για αναπρογραμματισμό των προσλήψεων για το έτος 2015 και προσωρινή παύση των διαγωνισμών, οι οποίοι είχαν δρομολογηθεί και επρόκειτο να εκδοθούν το προσεχές χρονικό διάστημα.

Το… χρονικό της αρνητικής αυτής εξέλιξης για χιλιάδες ανέργους, οι οποίοι ανέμεναν στωικά την έκδοση των προκηρύξεων σηματοδοτήθηκε από επιστολή του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Βούτση, προς τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, Γιάννη Καραβοκύρη, με την οποία αναβάλλεται η διαδικασία πραγματοποίησης του συνόλου των προσλήψεων για το τρέχον έτο5. Ακολούθου, ο κ. Καραβοκύρα απέστειλε σχετικές επιστολές προς τους διοικητές και προέδρου όλων των φορέων, οι οποίοι είχαν… πάρει σειρά για να εκδώσουν τις προκηρύξεις τους, ενημερώνοντας για την αναστολή τους μέχρι νεωτέρας. Την κρίσιμη επιστολή έλαβαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, των οποίων οι προκηρύξεις βρίσκονται στο πλέον ώριμο στάδιο για έκδοση. Ωστόσο, ένα… μίνι «θρίλερ» έζησαν η διοίκηση και υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ, καθώς ο πρόεδρός της , Aρθρούρος Ζερβός, σε συνάντηση που είχε με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, επέμεινε και πέτυχε ανάκληση της απόφασης, καθώς οι ανάγκες της Επιχείρησης κρίθηκαν -δικαιολογημένα- από την ηγεσία του υπουργείου εξαιρετικά επείγουσες με αποτέλεσμα να εξαιρεθεί από την αναστολή.

Αναστολή διαγωνισμών

Στα γραφεία της Πουλίου θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας πέντε «έτοιμοι» σχεδόν διαγωνισμοί για 746 θέα τακτικού προσωπικού. Περιλαμβάνεται ο διαγωνισμός του υπουργείου Οικονομικών για 465 θέσεις Εφοριακών ΠΕ Γ. Γ. Εσόδων, οι οποίες αφορούν Νομικούς και Οικονομολόγους, αλλά και η ενιαία προκήρυξη για 149 πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ Πληροφορικής σε πέντε υπουργεία και την ΗΔΙΚΑ.

Επίσης, «παγώνουν» προσωρινά ο διαγωνισμός των 74 θέσεων τακτικό προσωπικού ΠΕ και ΤΕ σε ΟΤΑ α’ β’ για πτυχιούχους Πληροφορικής, Διοικητικούς, Αγρονόμους, Τοπογράφους , Μηχανικούς, Χημικούς, Χημικούς Μηχανικούς, Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανολόγους Mnχανικούς, Πολιτικών Δομικών Έργων και Διοίκησης Μονάδων Tοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και οι διαγωνισμοί του Ταμείου Παρακαταθηκών και L ων για 48 διοικητικούς υπαλλήλους και του Μουσείου της Ακρόπολης για δέκα Φύλακες ΔΕ.

Σε νέα βάση τα προγράμματα voucher

Τι θα γίνει με όσα ήδη «τρέχουν» και με τα αποτελέσματα για το «29 έως 64 ετών»

Θα συνεχιστούν κανονικά όσα προγράμματα voucher έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στη διαδικασία αλλά και να μην χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο, τα νέα προγράμματα θα σχεδιαστούν με νέα φιλοσοφία η οποία θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους καταρτιζόμενους και όχι στα ΚΕΚ, όπως τα προηγούμενα, ενώ είναι πιθανόν εφόσον ο Οργανισμός αναδιοργανωθεί άμεσα, να «τρέξουν» εξ ολοκλήρου μέσω ΟΑΕΔ. Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τα προγράμματα voucher.

Nα σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρία προγράμματα:

– Για 12 άνεργους νέους 18 έως 24 ετών

-Για 30.000 άνεργους νέους 25 έως 29 ετών εκ των οποίων: 12.000 είναι απόφοιτοι ΑΕΙ / ΤΕΙ και 18.000 είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Για 16.620 άνεργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων σε δεξιότητες, υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης σε κλάδους που αποτελούν αναπτυξιακές προτεραιότητες της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Για τη συγκεκριμένη πρόσκληση δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα αποτελέσματα ήταν αρχικά να ανακοινωθούν το Δεκέμβριο στη συνέχεια τον Ιανουάριο αλλά θα υπάρξει και άλλη καθυστέρηση.

H νέα εξέταση αποφοίτων ΙΕΚ για πιστοποίηση

Ξεκίνησε και λήγει έως τις 31 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις νέες εξετάσεις πιστοποίησης αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης αποφοίτων ΙΕΚ.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του β’ εξαμήνου 2014 θα ανακοινωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα μπορούν όσοι δεν πιστοποιήθηκαν να συμμετάσχουν και στις νέες εξετάσεις. Οι ενδιαφερόμενοι παλιοί και νέοι απόφοιτοι ιδιωτικών και δημόσιων ΙΕΚ, καθώς και τμημάτων «Στελεχών τουριστικών γραφείων και οργάνωσης ψυχαγωγίας» διετούς διάρκειας του ΟΤΕΚ υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στον ιστότοπο www.eoppep.gr συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα. Στη συνέχεια μαζί με την αίτηση (εκτυπωμένη) αποστέλλουν στην έδρα του ΕΟΠΠΕΠ, στη Νέα Ιωνία Αττικής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την ένδειξη στον φάκελο του νομού που επιθυμούν να εξεταστούν. Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι η πληρωμή παραβόλου 50 ευρώ για το θεωρητικό μέρος των εξετάσεων και 50 ευρώ για το πρακτικό μέρος. Η καταβολή των εξετάστρων γίνεται αποκλειστικά μέσω του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας ή μέσω του Internet Banking της ίδιας τράπεζας.

Την επομένη μέρα από την πληρωμή υποβάλλεται η αίτηση, με πρώτο βήμα την εγγραφή του υποψηφίου στο Μητρώο Υποψηφίων του ΕΟΠΠΕΠ.

Ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε 600 πτυχιούχους μέσω ΙΚΥ

Με τη σύμπραξη εταιρειών και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών δίνεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης και απασχόλησης σε 600 πτυχιούχους. Δύο νέα προγράμματα προώθησης στην απασχόληση έχει σχεδιάσει το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για 300 πτυχιούχους που κάνουν μεταπτυχιακό με υποτροφία και για 300 που το έχουν ήδη αποκτήσει. Οι δικαιούχοι προβλέπεται να πραγματοποιήσουν διετή πρακτική άσκηση στην ειδικότητά τους με αμοιβή από κονδύλια του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια να υπογράψουν κανονική σύμβαση εργασίας για άλλα δύο χρόνια με επιδότηση του μισθού τους από τον ΟΑΕΔ. Για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν δείξει ενδιαφέρον πολλές μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις σκοπεύοντας να τοποθετήσουν το εξειδικευμένο προσωπικό σε θέσεις αορίστου χρόνου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…