Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Ξάνθη με θέμα τη φτώχεια

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στην Ξάνθη με θέμα τη φτώχεια

0
nomarxiaki epitropi

Η στρατηγική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Παυλίδης: «Η ανάπτυξη δεν είναι ένας κατάλογος προγραμμάτων αλλά στοχεύει στην κοινωνική συνοχή»

Στήριξη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες οι οποίες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, αλλά και δημιουργία δομών για την αντιμετώπιση των κύριων αιτιών που προκαλούν την έξαρση του φαινομένου της φτώχειας, επιχειρεί να δώσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω της Κατάρτισης Περιφερειακής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας (ΠεΣΚΕ), που απορρέει από την υποχρέωση υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 -2020.

Αυτή την στρατηγική παρουσίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου, το πρωί στην Ξάνθη, στο ξενοδοχείο ΕΛΙΣΣΩ, παρουσία δήμων, φορέων και οργανώσεων της περιοχής. Παρότι δεν υπήρξε κάποιο τελικό κείμενο, η Στρατηγική που παρουσιάστηκε ενώπιον των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της.

Παυλίδης: «Η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι ένας κατάλογος προγραμμάτων»

«Η στόχευση της στρατηγικής έχει να κάνει με όλες τις κοινωνικές ομάδες, οι οποίες σήμερα είναι περιθωριοποιημένες, με τη φτώχεια, με την ανεργία, η οποία είναι η κύρια αιτία της φτώχειας, με την προστασία των μικρών ηλικιών και την εξειδίκευσή της σε πολλά επιμέρους μέτρα τα οποία αναφέρονται στην διατροφή, τη θέρμανση, την πρόσβαση σε διάφορες κοινωνικές δομές», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Παυλίδης. Ιδιαίτερη στόχευση της Περιφέρειας, είπε ο κ. Παυλίδης, είναι η αναπτυξιακή στροφή με άξονες τον τουρισμό ποιοτικής αριστείας, η στήριξη της βιομηχανίας και του αγροτοδιατροφικού τομέα, η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, η αύξηση της απασχόλησης με μείωση της ανεργίας και η βελτίωση των δομών εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης.

Αυτά τόνισε στην εισηγητική του ομιλία ο Περιφερειάρχης, ανοίγοντας έτσι τις εργασίες, οι οποίες, όπως σημείωσε, έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού επιχειρούν να αγγίξουν τις πτυχές του προβλήματος που μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν αποσπασματικά. Η περιφερειακή στρατηγική, πρόσθεσε ο κ. Παυλίδης, εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό για την κοινωνική ένταξη και οι πόροι που υπάρχουν είναι 55 εκατομμύρια ευρώ (από διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε.), ενώ σημείωσε ότι σ’ αυτούς θα προστεθούν και εθνικοί πόροι μέχρι το 2020. Η αναπτυξιακή στρατηγική της περιφέρειας, επεσήμανε συμπερασματικά ο ίδιος, εστιάζει στην εδραίωση ενός νέου προτύπου που στοχεύει στην αυτοτροφοδοτούμενη και όχι στην επιδοματική ανάπτυξη.

Ανάλυση από τους επιχειρησιακούς παράγοντες

Ο λόγος εν συνεχεία δόθηκε στους επιχειρησιακούς παράγοντες που εκπόνησαν σε πρώτο στάδιο την στρατηγική, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικότερα τα επί μέρους θέματα. Ο κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια εντοπισμού των φτωχών ομάδων, κατά την οποία, όπως είπε, ήρθαν σε επαφή με διάφορους φορείς, ΜΚΟ, Μητροπόλεις, ακούγοντας και καταγράφοντας τραγικά περιστατικά. Ο ίδιος ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δεν παρέχουν ασφαλείς πληροφορίες, καθώς έχουν γίνει οριζόντιες μετρήσεις που δεν ανταποκρίνονται στους κατά πολύ αρνητικότερους αριθμούς της Περιφέρειας. Σε χάρτη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που παρουσίασε, αποτυπώνεται η δυσκολία πρόσβασης στα αστικά κέντρα που επιτείνει την φτώχεια στις ορεινές κυρίως περιοχές, αλλά και το άσχημο οικονομικό επίπεδο σε Ξάνθη και Κομοτηνή, σε αντιδιαστολή με Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, που ίσως αποδίδεται, κατά τον ίδιο, στην παρουσία των Ρομά στην περιοχή.

Η κα Ταβουλτσίδου από την πλευρά της ενημέρωσε για την τελική ημερομηνία κατάθεσης προτάσεων μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ώστε να επεξεργαστούν και να υποβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Η Περιφέρεια φιλοδοξεί να εκπονηθεί σύντομα το τελικό κείμενο και να εγκριθεί μέχρι το καλοκαίρι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Τονίστηκε ότι επιθυμία είναι να εκπονηθεί κάτι υλοποιήσιμο και να μην μείνει στην σφαίρα του σχεδιασμού, με την ελπίδα να εκπονηθεί ένας αξιόλογος μηχανισμός εύρεσης και επίλυσης του προβλήματος, καθώς η φτώχεια αποτελεί ένα δυναμικό φαινόμενο που μεταλλάσσεται. Η κα Ταβουλτσίδου αναφέρθηκε επίσης στην σχολική διαρροή στην Περιφέρεια, που κινείται στα διπλάσια ποσοστά από την υπόλοιπη Ελλάδα και διαρροή από το Δημοτικό προς το Γυμνάσιο και όχι από το Γυμνάσιο προς το Λύκειο, όπως στην υπόλοιπη χώρα.

Επισημάνσεις Καραλίδη

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Φώτης Καραλίδης συμφώνησε με την εισήγηση του προέδρου της ΠΕΔ κ. Λαμπάκη για ενεργότερο ρόλο των δήμων, οι οποίοι άλλωστε έχουν και τις κοινωνικές δομές, ενώ επεσήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης των στοιχείων για τη φτώχεια, την εναρμόνιση της περιφερειακής με την εθνική στρατηγική και την αναγκαιότητα της μετατροπής της στήριξης από τοπική σε περιφερειακή δομή. Εντύπωση προκάλεσε και η καταγγελία του ίδιου, αναφορικά με τον υποψήφιο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιρφάν Χατζηγκενέ, ότι χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο της ‘’Στήριξης’’ με ιδιώτη οδηγό για την διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας και για ψηφοθηρικούς λόγους. Ο κ. Παυλίδης θεώρησε την καταγγελία ιδιαίτερα σοβαρή και διαβεβαίωσε ότι θα ελεγχθεί.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …