Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σηκώνουν» λεφτά από τις τράπεζες στην Ξάνθη

«Σηκώνουν» λεφτά από τις τράπεζες στην Ξάνθη

0
Tameio-trapeza-empros

Τα… σιγουρεύουν στα σπίτια τους σε κρυψώνες! Η πολιτική αστάθεια και οι κινδυνολογίες έπιασαν τόπο!

Αίτημα από Alpha Βank και Eurobank στον μηχανισμό ELA εξαιτίας προβλήματος ρευστότητας από τις εκροές καταθέσεων αλλά και το πρόβλημα με το ελβετικό φράγκο

«Κάνουν φτερά» και πάλι οι καταθέσεις από τις τράπεζες για να μπουν σε πιο …σίγουρα μέρη – όπως θεωρούν κάποιοι καταθέτες – όπως κάτω απ’ το στρώμα ή στα σεντούκια! Η πολιτική αστάθεια λόγω των εκλογών αλλά και η προπαγάνδα εκφοβισμού που διακινείται από κάποια κόμματα με σενάρια εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή δημιουργεί πανικό στους καταθέτες με αποτέλεσμα να «σηκώνουν τις καταθέσεις τους ή μέρος αυτών μειώνοντας την ρευστότητα των τραπεζών αλλά αυξάνοντας παράλληλα την επικινδυνότητα στους ίδιους να γίνουν στόχος διαρρηκτών!

Εκροή καταθέσεων και στην Ξάνθη

Η ψυχολογία του όχλου έκανε την εμφάνισή της και στις τράπεζες της Ξάνθης. Όπως μας πληροφορούν διευθυντικά στελέχη δύο μεγάλων τραπεζών στην πόλη μας από τα Χριστούγεννα και μετά – όταν δηλαδή οριστικοποιήθηκε ότι θα γίνουν εκλογές -   αυξήθηκε κατακόρυφα η εκροή καταθέσεων. Οι αιτιολογίες που εισπράττουν ως απάντηση από τους πελάτες τους είναι ότι φοβούνται μην δεσμευτούν τα χρήματά τους ή «κουρευτούν» – λένε – μήπως ξαναγυρίσουμε στην δραχμή και θέλουν να τις προστατεύσουν και να τις σιγουρέψουν! Που; Στα πιο απίθανα μέρη όπως για παράδειγμα – όπως έλεγε κάποιος – σε κρησφύγετο που δημιούργησε σκάβοντας πίσω από τις πρίζες! Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο όμως είναι αληθινό και καταδεικνύει και μια φοβική λογική αντίληψης των πραγμάτων αν και όπως μας λέει διευθυντής τράπεζας το φαινόμενο δεν έχει τις διατάσεις προηγούμενων ετών που και πάλι υπήρχε πολιτική αστάθεια.

Επιβεβαιώνουν Alpha Βank και Eurobank το αίτημα για ELA

Η εκροή καταθέσεων αλλά και η υπόθεση με το ελβετικό φράγκο οδήγησαν δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, τη Eurobank και την Alpha Bank, να ζητήσουν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Όπως μας εξηγεί διευθυντικό στέλεχος άλλης τράπεζας οι συγκεκριμένες τράπεζες έδωσαν πολλά δάνεια σε ελβετικά φράγκα καθώς το νόμισμα αυτό απέφερε χαμηλά επιτόκια και όταν άλλαξε η ισοτιμία με το ευρώ εκτινάχθηκαν τα επιτόκια με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μην μπορούν να πληρώσουν τη διαφορά που πρόεκυψε από την αλλαγή στην ισοτιμία ευρώ – ελβετικού φράγκου. Υπολογίζεται ότι το ‘πλήγμα» για τις τράπεζες είναι πάνω από 1,5 δισ. Ευρώ. Να σημειώσουμε ότι το θέμα με το ελβετικό φράγκο αφορά 65.000 Έλληνες δανειολήπτες που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο οι οποίοι και έπαθαν ισχυρό σοκ μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας να άρει το πλαφόν που είχε επιβάλει στην ισοτιμία από τον Σεπτέμβριο του 2011 -στο 1,20 (δηλαδή 1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα)- με αποτέλεσμα η ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1 προς 1.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…