Σχόλια 13/01/15

0
kondos
Λοιπόν, αρκετά μείναμε Charlie. Επιτέλους ας ξεκατινιαστούμε ελεύθερα!


Χιόνια στα βουνά
Όταν στην πόλη έβρεχε, στο βουνό ψηλά, χιόνιζε. Έτσι έχουμε τα πρώτα χιόνια και στο νομό μας. Καλοδεχούμενα αλλά ας μείνουν στα βουνά, όχι μέσα στην πόλη.
Και μια διαπίστωση: Είχαν δίκιο τελικά όσοι υποστήριζαν ότι θα είναι κρύος ο φετινός χειμώνας.
«Ε»


Αλωνίζει το νομό ο Κοντός
Όλο το νομό γυρίζει ο Αλέκος Κοντός καθημερινά. Ήδη έχει επισκεφθεί τους δημάρχους στις έδρες τους και χωριά των περιοχών. Πάει σε καφενεία, συνεταιρισμούς, βλέπει ομάδες παραγωγών, μιλούν, ακούει και γενικά κάνει μια παραγωγική συζήτηση και επαφή. Εξάλλου, όπως όλοι παραδέχονται, ο Κοντός πάντα ήταν δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής, του μόχθου και της δουλειάς. Κι αυτό, όπως είπε, του το αναγνωρίζουν.
«Ε»


Θέμα αυτοδυναμίας
Πολλές συζητήσεις γίνονται τις ημέρες αυτές για το θέμα της αυτοδυναμίας και εάν αυτό είναι εφικτό από κάποιο κόμμα. Κατ’ αρχάς είναι δύσκολη. Και η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το ποσοστό που θα καθορίσει την αυτοδυναμία συναρτάται και από μια βασική παράμετρο (εκτός των άλλων) και από τον αριθμό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής αλλά και το άθροισμα του ποσοστού τους. Με ένα 34% δεν αποκτά αυτοδυναμία, χοντρικά, κάποιο κόμμα.
«Ε»


Δέκα οκτώ
Δέκα οκτώ κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων όπως και ένας ανεξάρτητος, θα διεκδικήσουν την ψήφο των Ξανθιωτών στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Διαβάστε: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πράσινοι-ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, ΚΙΔΗΣΟ, Ποτάμι, Λαός, Ανταρσύα, Τελεία, ΚΚΕ ΜΛ-ΜΛ ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, ΕΕΚ-Τροτκσιστές, ΟΚΔΕ, ΕΔΕΜ και ένας Ανεξάρτητος.
Επιλογή μεγάλη λοιπόν, μην έχετε παράπονο. Διαλέξτε τον καλύτερο με ευθύνη και σοβαρότητα.
«Ε»


Περί Βιστονίδος πάλι
Συνεχίζεται η συζήτηση για το ποιο είναι το σωστό, το «ο» ή το «ω» στην ονομασία της γνωστής λίμνης στα ανατολικά όρια του νομού μας με την Ροδόπη. Ιδού η άποψη του Γιάννη Γκεβρέκη:
Σωστό, το “ο”. Σωστό και το “ω”. Ο λόγος για το όμικρον ή ωμέγα της “Βιστο(ω)νίδας”. Σε πρόσφατα σχόλια της έγκριτης τούτης Εφημερίδας περί της ορθογραφίας της λέξης, φέρεται να είναι συνηθέστερη η γραφή με “ο” χωρίς βέβαια να λείπει και γραφή με “ω”. (Άραγε στον προ ολίγων ετών “πόλεμο” του Βατοπεδίου πώς γράφονταν η λέξη Βιστο(ω)νίδα;). Εν πάση περιπτώσει ερεθίστηκε και το ενδιαφέρον της ταπεινότητάς μου και έψαξε περί αυτού.
Κατ’ αρχήν (έψαξε), σ’ ένα επιστημονικό έργο, την “απογραφή Ελληνικών Υγροτόπων – Ιούνιος 1994”. Σ’ αυτό η Βιστ_νίδα γράφεται με “o”. Ακολούθως (έψαξε) σε ορθογραφικό λεξικό “Τεγόπουλος – Φυτράκης 1993”. Κι εδώ γράφεται με “o”. Ισχυρά δεδομένα και τα δύο. Ελάτε όμως που από το ισχυρό υπάρχει και το ισχυρότερο! Και ποιο είναι αυτό; Το δίτομο “ΛΕΞΙΚΟΝ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ” γνωστό ως λεξικό “ΠΡΩΪΑΣ” βραβευμένο από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ. Και ιδού η καταγραφή της λέξης: Βιστονίς, -ίδος (η) καί Βιτωνίς. Όν. λιμνοθαλάσσης της Θράκης…Να δεχθούμε άραγε ότι η λέξη, στην Δημοτική, γράφεται με “ο” και με “ω” στην πάλαι ποτέ καθαρεύουσα; Οι φιλόλογοι περί αυτού. Καιρός όμως και μέρες που είναι ας ευχηθούμε ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ προς κάθε κατεύθυνση και φώτιση στους επιδιώκοντες την σωτηρία της Χώρας.
Απάντησή μας: Δικαίωμα του κ. Γκεβρέκη να θεωρεί ως ισχυρότερο το λεξικό ΠΡΩΪΑΣ. Εκεί η λέξη δεν είναι «Βιστωνίς» αλλά «Βιτωνίς» όπως αναφέρει και ο Μπαμπινιώτης. Και εν κατακλείδι: Την δημοτική γράφουμε και ομιλούμε εξάλλου.
«Ε»


Τι θα γίνει μετά τις 26 Ιανουαρίου;
Αναρωτιέμαι τι θα γίνει μετά τις 26 Ιανουαρίου; Το μόνο σίγουρο είναι πως βρισκόμαστε στο όριο. Θα χρεοκοπήσουμε υπερηφάνως; Θα συντρίψουμε τους δανειστές και θα τους δώσουμε να φάνε φύλλο-φύλλο τα Μνημόνια; Από εδώ μας φοβερίζουν με κόλαση, από εκεί υπόσχονται Παράδεισο. (Να πιστέψεις στον Παράδεισο – εύκολο το έχεις; Γενικά σχεδόν τίποτα πια δεν μπορείς να πιστέψεις).
Άραγε θα καταντήσουμε Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο, όπως έγραψε κάποιος, ή θα γίνουμε η αφετηρία για την αναγέννηση όλης της Ευρώπης, όπως λέει ο άλλος. Θα έχουμε ευρώ η δραχμή; Θα αλλάξουν όλα, ή δεν θα αλλάξει τίποτα;
Δεν έχω φίλοι, τίποτα παραπάνω να γράψω – μόνο να περιγράψω την αμηχανία μου. Νομίζω πώς την συμμερίζονται πολλοί. Δύο εβδομάδες υπομονή και θα δούμε…
Ν.Δ.


Με άρωμα Βενετίας
Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού συζητήθηκαν θέματα και τέθηκαν προβληματισμοί σχετικά με το ξανθιώτικο Καρναβάλι. Πολλοί δήλωσαν προβληματισμένοι που δεν μπορεί να βρεθεί κανείς άλλος πέρα από τον Αντώνη Κουτσούμπα για την κατασκευή των αρμάτων, με τον Μανόλη Τσέπελη να δηλώνει ότι το πρόβλημα είναι κυρίως στον σχεδιασμό των αρμάτων. Είναι περίεργο πάντως που με τόσους καλλιτέχνες στην Ξάνθη και γενικότερα στον ελλαδικό χώρο, δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον να σχεδιάσει πρωτότυπα καρναβαλικά άρματα. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει τα άρματα να έχουν ‘’ζωή’’ με καρναβαλιστές πάνω τους και όχι να είναι φτηνιάρικες κατασκευές. Ο γιατρός Ιπποκράτης Καμαρίδης πρότεινε μεταξύ αστείου και σοβαρού να τον στείλουν στην Βενετία, ώστε να φέρει νέες ιδέες από το εκεί Καρναβάλι. Όπως ήταν φυσικό ακολούθησε ‘’μάχη’’ για το ποιος ακόμη θα πάει στην Βενετία. Προτεραιότητες και προβληματισμοί…
Χ.Δ.


Πού ‘σαι Καμίνη να μας δεις!
Στην πρόσφατη διακομματική επιτροπή στο δημαρχείο της Ξάνθης για την προβολή των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές συμφώνησαν όλοι για μια ήπια προεκλογική εκστρατεία. Συμφώνησαν επίσης να σεβαστούν τους χώρους που όρισε ο Δήμος ως σημεία προβολής και να μην έχουμε τις γνωστές αφισοκολλήσεις σε όποιο μέρος μπορεί να αναρτηθεί κάτι. Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις έχουν αρχίσει ήδη τα ‘’παρατράγουδα’’. Μεγάλες αφίσες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους γνωστοποιώντας την παρουσία πολιτικών αρχηγών και ανακοινώνοντας προγραμματισμένες ομιλίες. Με τόσα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, είναι αδιανόητο που κάποιοι συνεχίζουν πρακτικές του παρελθόντος. Ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν κάθετος στο θέμα αυτό: «Θα ξηλώνουμε αφίσες κομμάτων από παντού» δήλωσε ο κ. Καμίνης για να συμπληρώσει ««Ο δήμος Αθηναίων δεν πρόκειται να ανεχθεί ενέργειες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη». Για να δούμε αν την ίδια ευαισθησία θα επιδείξει και η δική μας δημοτική αρχή, βάζοντας στην θέση τους όσους επιμένουν να εκτρέπονται.
Χ.Δ.


Το Παρίσι της υποκρισίας
Έτσι χαρακτήρισαν πολλοί την παρουσία των πολιτικών ηγετών στην συγκλονιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Παρίσι για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo. Πολιτικοί αρχηγοί όχι μόνο ευρωπαϊκών κρατών παραβρέθηκαν για να τιμήσουν πέρα από τους νεκρούς κυρίως την ελευθερία του λόγου. Ειρωνεία βέβαια και αισθητή παραφωνία το γεγονός ότι ανάμεσα στους ανθρώπους της εξουσίας που παρέλασαν πιασμένοι χέρι-χέρι υπάρχουν πολλοί που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και επιθέσεις εναντίον της ελευθερίας του Τύπου στην χώρα τους. Σκηνοθετικά επιτυχημένη πάντως η προσπάθεια, η οποία δημιούργησε την εντύπωση, έτσι όπως παρουσιάστηκε τηλεοπτικά, ότι οι ξένοι ηγέτες φωτογραφήθηκαν στην κεφαλή της πορείας, ενώ στην πραγματικότητα στήθηκε μια φωτογράφιση κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μόνο για τις κάμερες. Μέρος πήρε και έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προκάλεσε πριν λίγες μέρες την αγανάκτηση των ευρωπαίων δημοσιογράφων με τις δηλώσεις του περί του φράχτη στον Έβρο, χρησιμοποιώντας εντελώς αντιδεοντολογικά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.
Χ.Δ.


Ίσως υπάρχει ελπίδα…
Ένα από τα μόνιμα ‘’παράπονα’’ των πολιτών στις ακριτικές περιοχές και συγκεκριμένα στην Θράκη, είναι ότι οι εν Αθήναις διαβιούντες δεν έχουν καμία αίσθηση και επαφή με την πραγματικότητα της περιοχής. Την βλέπουν ως ένα μόνιμο πρόβλημα, χωρίς όμως να μπαίνουν στον κόπο να δουν πού πραγματικά χωλαίνει και χρήζει παρεμβάσεων η εδώ κατάσταση. Ακόμη και αυτοί που μας θυμούνται προεκλογικά, δεν γνωρίζουν βασικά θεμελιώδη θέματα της Θράκης. Νεόκοπος πολιτικός αρχηγός πριν λίγες μέρες ρώτησε με απορία στέλεχος του κόμματός του αν μια ‘’τουρκάλα θαυμάστριά’’ του από την Ξάνθη μπορεί να τον ψηφίσει! Ίσως θεώρησε ότι ψηφίζει Ερντογάν η γυναίκα. Μέσα σε αυτή την τρομακτική άγνοια, που είναι δυστυχώς γενικευμένη, μου έκανε εντύπωση ένα άρθρο του δημοσιογράφου της «Καθημερινής’’ Σταύρου Τζίμα. Αναλύει σ’ αυτό, το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας ενόψει των εθνικών εκλογών και το ενδεχόμενο να εκλεγούν όχι μόνο τρεις μειονοτικοί βουλευτές, όπως υποστηρίζουν οι πλέον μετριοπαθείς, αλλά μέχρι και πέντε. Είναι παρήγορο πάντως που έστω και κάποιοι ασχολούνται με τα ‘’εξωτικά’’ θέματα της Θράκης.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025

Μια νέα εποχή Από Δευτέρα 20 Ιανουαρίου η ανθρωπότητα θα βρεθεί σε μια άλλη εποχή, σε μια …