Σχόλια 08/01/15

0
dimar
Εκλογές; Κλείστε γρήγορα την τηλεόραση!
Θωμάς Βουγιουκλής


Τα κεφάλια μέσα
Γιορτές τέλος πλέον. Κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του και αρχίζει δουλειά και μόνον δουλειά. Καλές οι γιορτές και τα πανηγύρια, οι αργίες και τα φαγοπότια, όμως χωρίς δουλειά προκοπή δεν γίνεται. Απολύτως τίποτε καλό και θετικό δεν υπάρχει χωρίς δημιουργικότητα, παραγωγικότητα. Λόγια στα καφενεία και αραχτοί, προκοπή δεν υπάρχει, αυτό είναι βέβαιο.
Όπως βέβαιο είναι πως για να υπάρξει ευτυχία, χρειάζεται αρκετή δουλειά. Επιτυχία χωρίς προσπάθεια δεν υπάρχει.
«Ε»


Αφαίρεση & αρνήσεις
Μόνο δύο από τους δεκαέξι βουλευτές που είχε εκλέξει η ΔΗΜΑΡ στις εκλογές του 2012 δήλωσαν ότι θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. Οι υπόλοιποι είπαν στον κ. Κουβέλη «παρών» μεν, αλλά χωρίς συμμετοχή και την «έκαναν» διασκορπιζόμενοι εδώ κι εκεί.
Πράγμα που σημαίνει βέβαια πως δύσκολα θα καλυφθούν αξιοπρεπώς τα ψηφοδέλτια σε όλους τους νομούς της χώρας.
Λογικό. Κανείς δεν θέλει να συνδέσει την τύχη του μετά από όσα συνέβησαν στη ΔΗΜΑΡ.
«Ε»


Για τις εκλογές
Έχουν χαρακτηριστεί ως οι κρισιμότερες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών. Και όντως έτσι είναι. Οι σύντομες χειμωνιάτικες εκλογές που έχει εμπλακεί η χώρα μας, όντως είναι κρίσιμες κυρίως από οικονομικής πλευράς πρωτίστως αλλά και ως προς το μέλλον της πορείας της χώρας.
Ήδη έχουν λεχθεί και έχουν γραφεί πάρα πολλά στο θέμα αυτό της κρισιμότητας που έχει η ψήφος των Ελλήνων στη διαμόρφωση της πολιτικής που θα χαραχθεί από την επομένη των εκλογών. Παράλληλα έχει επισημανθεί η ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης από τα μεγάλα κυρίως κόμματα διότι μάλλον θα χρειαστούν σύμμαχοι για να γίνει κυβέρνηση.
-Κρίσιμες εκλογές από κάθε άποψη λοιπόν.
«Ε»


Διαδικαστικά των εκλογών
Ανέτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός για τις εκλογές που θα γίνουν σε 17 μέρες ακριβώς. Όπως μάθαμε αρμοδίως από το υπουργείο ακόμη δεν έχουν αποσταλεί οι εκλογικοί κατάλογοι και έτσι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των εγγεγραμμένων. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε ακριβή αριθμό του εκλογικού σώματος δεδομένου ότι έχουν προστεθεί 18άρηδες ή έχουν αφαιρεθεί αυτοί που αποδήμησαν. Να σημειώσουμε η αναθεώρησή τους γίνεται ανά 2 μήνες από τους δήμους που στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο. Έτσι ο αριθμός των εγγεγραμμένων θα προκύψει από την 5η αναθεώρηση που έχει καταληκτική ημερομηνία τις 31/10/2014. Και σ’ ότι αφορά τους ετεροδημότες όσοι κατέθεσαν αίτηση μέχρι αυτή την ημερομηνία θα συμπεριληφθούν στους καταλόγους. Επίσης ακόμη δεν έχει αποσταλεί εκλογικό υλικό από τα κόμματα δεδομένου ότι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι λίστες των ψηφοδελτίων. Να σημειώσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση των ψηφοδελτίων είναι στις 16 Ιανουαρίου ενώ μέχρι τη Παρασκευή 9 Ιανουαρίου πρέπει να κλείσουν τα ψηφοδέλτια.
Μ.Ξ.


Εκλογικά σενάρια…

Σίγουρο το έχει ο Τσετίν Μάντατζη ότι θα είναι υποψήφιος στο ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Και όπως μαθαίνω κατά πάσα πιθανότητα θα είναι παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τον Σωκράτη Ξυνίδη δεν είναι και στα καλύτερά τους. Όμως αυτό που προέχει στην πολιτική είναι οι ψήφοι και συνεπώς προσβλέπουν στις μειονοτικούς ψήφους που μπορεί να αποφέρει – με την προϋπόθεση ότι έχει ακόμη έρεισμα στην μειονότητα. Στόχο αποτελεί η τρίτη έδρα και όλα δείχνουν ότι αυτή θα μετακινηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε δεν μπορεί να τη διεκδικήσει με αξιώσεις, η ΝΔ δεν μπορεί κατά τα φαινόμενα να πάρει 2 έδρες, κατά συνέπεια ο Μάντατζη έχει πιθανότητες. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό ο νομός μας θα βγάλει 2 μειονοτικούς βουλευτές όπως είναι στην Ροδόπη. Και πού είναι το επιλήψιμο θα αναρωτηθεί κάποιος. Πουθενά αν οι μειονοτικοί βουλευτές έπαυαν να λειτουργούν ως μειονοτικοί και να κόπτονται μόνο για τα μειονοτικά θέματα και να καθοδηγούνται από ξένα κέντρα!
Μ.Ξ.


Από τα Jumbo υποψήφια βουλευτής
Η Κατερίνα Στανίση υποψήφια με την ‘’Τελεία’’ του Απόστολου Γκλέτσου μπαίνει στην μάχη του σταυρού και η πολιτική σκηνή κραυγάζει ήδη ‘’Αναστατώνομαι’’. Το ‘’συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;’’ θα τραγουδά προς Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους πολιτικούς αντιπάλους ενώ το ‘’σ’ έχω κάνει θεό’’ θα αφιερώνει στον Απόστολο Γκλέτσο. Η μεγάλη ‘’επιτυχία’’ της στις, κατά κοινή ομολογία, κακόγουστες διαφημίσεις έφερε προφανώς βλέψεις για μεγαλύτερους στόχους. Μέση οδός δεν υπάρχει τελικά σ’ αυτή την χώρα, με την σοβαρότητα να έχει μεταναστεύσει για άλλα μέρη.
Χ.Δ.


Μπλόφα και αντι-μπλόφα το Grexit;
Για μία ακόμα ημέρα η Ευρώπη -και όχι μόνο- ασχολήθηκε με το εάν το ενδεχόμενο ενός Grexit (εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη) είναι ρεαλιστικό και κυρίως εάν είναι διαχειρίσιμο για την Ευρωζώνη ή όχι. Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος κ. Μοσκοβισί επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν λαμβάνει θέση» στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και διεμήνυσε πως δεν πρέπει «να υπαναχωρήσει κανείς χωρίς να το συλλογιστεί». Σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα, δήλωσε ότι αν γίνει πρωθυπουργός, «θα συζητήσουμε μαζί του επί τη βάσει των προτάσεών μας. Εναπόκειται σ’ αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του». Τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων σημειώνουν ότι μία πολιτική απόφαση να αποβληθεί η Ελλάδα, θα μπορούσε να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα έκοβε τη ρευστότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Συμπληρώνουν ωστόσο ότι μία τέτοια έκβαση θα μπορούσε να προκύψει ως συνέπεια ενός παιχνιδιού μπλόφας και αντι-μπλόφας εκ μέρους της Ελλάδας και των πιστωτών της, με επικεφαλής την γερμανική κυβέρνηση. Πόκερ για δυνατούς παίκτες λοιπόν;
Χ.Δ.


‘’Δυνατά χαρτιά’’ σε ΚΙΔΗΣΟ και ΠΟΤΑΜΙ
Την παραίτησή τους από το ΠΑΣΟΚ και τον προσχώρηση τους στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου ανακοίνωσαν, με κοινή δήλωση τους, 71 μέλη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Κάνουν λόγο για «μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα στελεχών και παραγόντων, ουραγό των συντηρητικών επιλογών της κυβέρνησης Σαμαρά» και συνυπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη του ΚΙΔΗΣΟ. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν περιλαμβάνονται νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, φοιτητές κ.ά. Εξάλλου ο Γιώργος Παπανδρέου, πέρα από τους παλιούς συνεργάτες του, έχει στο πλευρό του πρόσωπα που δεν αποδέχονται την εικόνα του ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου και ψάχνει για ‘’δυνατά χαρτιά’’ που θα κάνουν την διαφορά.
Εκπλήξεις και ‘’μεγάλα’’ ονόματα εμφανίζονται και στα ψηφοδέλτια του ‘’Ποταμιού’’. Έκλεισε ήδη η υποψηφιότητα του πρώην Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη στη Β’ Αθηνών, στην οποία, μεταξύ άλλων, φαίνεται ότι θα είναι υποψήφιος και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αμυράς. Μεταξύ των εκπλήξεων στα ψηφοδέλτια φέρεται ο Γρ. Λαμπράκης (γιος του δολοφονηθέντος πολιτικού), ο Μέμος Ιωάννου και η Γιώτα Φέστα. Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, μεταξύ άλλων, λέγεται ότι θα είναι ο πρέσβης επί τιμή Αλ. Μαλλιάς, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Αχ. Γραβάνης, ο εισαγγελέας Βασ. Μαρκής, αλλά και στενοί συνεργάτες του, όπως ο επιχειρηματίας Στρατής Μούγερ και ο οικονομολόγος Θαν. Σκόκος, οι οποίοι εσκεμμένα θα εκτεθούν με το Επικρατείας, για να μην έχουν τον περιορισμό των τηλεοπτικών εμφανίσεων.
Χ.Δ.


Μίνι προεκλογική εκστρατεία
Άρχισε η σύντομη περίοδος των 18 ημερών που θα κρίνουν πολλά για το μέλλον της χώρας. Ούτε 3 εβδομάδες θα διαρκέσει αυτή η πρωτοφανής προεκλογική περίοδος εν μέσω χειμώνος και κακοκαιρίας σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Το διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι μεγάλο, όπως και αν παρουσιάζεται, από όποια σκοπιά και αν θελήσει να το δει κάποιος. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα του προεκλογικού πυρετού όλα τα κόμματα έκαναν ένα πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν εγκαίρως τα ψηφοδέλτιά τους μετά τις τόσες ανακατατάξεις με αποχωρήσεις, προσχωρήσεις, παραιτήσεις και ίδρυση νέων κομμάτων. Στη Ν.Δ. την ευθύνη για τα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα είχε ο γραμματέας του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκος, ενώ το Επικρατείας ήταν της αποκλειστικής αρμοδιότητας του Πρωθυπουργού. Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πάντως το ψηφοδέλτιο επικρατείας ήταν πραγματικός πονοκέφαλος, με τον Αλέξη Τσίπρα να το χειρίζεται αποκλειστικά ο ίδιος. Η προσεκτική επιλογή έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι βουλευτές επικρατείας δεν υπόκεινται σε περιορισμούς εμφανίσεων, όπως οι υπόλοιποι υποψήφιοι, και θα είναι αυτοί που θα σηκώσουν το επικοινωνιακό βάρος συνεχίζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Στον αγώνα της τηλεθέασης, βέβαια, θα ριχτούν και ‘’κομματικοί’’ δημοσιογράφοι, οι οποίοι επίσης έχουν το ελεύθερο στις τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Χ.Δ.


Έλλειψη χώρου στους ΑΝΕΛ
Χθες το πρωί επισκέφθηκε την Ξάνθη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Τέρενς Κουίκ. Ο κ. Καμμένος έδωσε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κόμματος στην Ξάνθη επί της οδού Ηρώων. Ο χώρος είναι πράγματι μικρός και γέμισε σχεδόν αποκλειστικά από τους δημοσιογράφους των τοπικών ΜΜΕ. Στο τέλος της συνέντευξης ένας εξ αυτών, εκδότης τοπικής εφημερίδας, εξέφρασε σε έντονο ύφος τα παράπονά του για την έλλειψη χώρου καθώς δεν κατάφερε να εισέλθει στην αίθουσα και αναγκάστηκε να στέκεται στον διάδρομο των γραφείων. Παραπονέθηκε μάλιστα γιατί θεώρησε ότι η παρουσία του εκεί ήταν αυτή του ‘’μαϊντανού’’ μιας και δεν κατάφερε να θέσει κάποια ερώτηση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…