Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σχεδιάζεται ένα νέο δημαρχείο για το δήμο Μύκης

Σχεδιάζεται ένα νέο δημαρχείο για το δήμο Μύκης

0
dimarxeio miki-empros

Ανεπαρκές κρίνεται το υπάρχον οίκημα που προοριζόταν για διαμερίσματα. Έχει προτιμηθεί έκταση 13 στρεμμάτων λίγο έξω από τον οικισμό της Σμίνθης

Τροποποίηση της νομοθεσίας απαιτείται για την παραχώρησή της εν λόγω έκτασης από τις δασικές υπηρεσίες. Επαφές Καπζά με ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΑΤ

Μη λειτουργικό κρίνεται το δημαρχείο του δήμου Μύκης, όπου εδώ και καιρό έχει διαγνωστεί η ανάγκη να μεταφερθεί σε άλλο χώρο, προκειμένου να υπάρξει ένας κατάλληλος και επαρκής χώρος για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες, αλλά και τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης.

Σήμερα, το δημαρχιακό μέγαρο του δήμου Μύκης στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο από το 1999, ο οποίος όμως κατασκευάστηκε για να γίνει διαμερίσματα, και άρα δεν έχει προβλεφθεί η εξυπηρέτηση των αναγκών των υπηρεσιών, αλλά και των συναλλαγών που απαιτούνται με τους πολίτες. Επίσης, ο χώρος δεν επαρκεί, γι’ αυτό και έχουν νοικιαστεί άλλοι δύο όροφοι, προκειμένου να φιλοξενήσουν τις δημοτικές υπηρεσίες. Υπολογίζεται ότι έχουν ξοδευτεί περίπου 300.000 € για τα ενοίκια. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, το μείζον θέμα δεν είναι ότι ο δήμος «είναι στο νοίκι», αλλά ότι ο χώρος δεν εξυπηρετεί τη λειτουργικότητά του.

Βρέθηκε κατάλληλη έκταση 200 μέτρα από τον οικισμό

Ήδη έχει βρεθεί χώρος που θεωρείται κατάλληλος για τη δημιουργία ενός βιοκλιματικού δημαρχείου σχεδόν στην είσοδο του οικισμού της Σμίνθης (από την Ξάνθη), 200 περίπου μέτρα πριν το χωριό. Πρόκειται για έκταση 13 περίπου στρεμμάτων, που έχει χαρτογραφηθεί , αλλά συναντά ένα διαδικαστικό πρόβλημα. Να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα για αναζήτηση έκτασης σε άλλο οικισμό, αφού ο Καλλικράτης προβλέπει ξεκάθαρα ως έδρα του δήμου τη Σμίνθη.

Στη διαδικασία αυτοψίας του χώρου κλήθηκαν το δασαρχείο και η διεύθυνση Δασών, που διαπίστωσαν ότι πρόκειται για δασική έκταση, αλλά όχι για δάσος. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μπορεί να παραχωρηθεί από τις δασικές υπηρεσίες, ωστόσο στο σχετικό νόμο του 2014 περί δασών, αποκλείει αναιτιολόγητα από την απαρίθμηση των επενδύσεων που δύνανται να γίνουν σε αυτές τις εκτάσεις, τα δημοτικά καταστήματα (περιλαμβάνει ωστόσο ιατρεία, εκπαιδευτήρια, σωφρονιστικά ιδρύματα κλπ).

Άρα λοιπόν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να συμπεριληφθούν και τα δημοτικά καταστήματα, ώστε οι δασικές υπηρεσίες να προχωρήσουν στην παραχώρηση με την οποία συμφωνούν.

Ήδη ο δήμαρχος έχει προβεί στην ενημέρωση των αρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο η δρομολόγηση της εξέλιξης αυτής «πάγωσε» λόγω των εκλογών.

Το σημερινό δημαρχείο έχει προβλήματα λειτουργικότητας

«Το πρόβλημα με το υπάρχουν δημαρχείο είναι τεράστιο», αναφέρει ο κ. Καπζά, τονίζοντας ότι επιβαρύνεται λόγω των συνθηκών κυρίως η λειτουργικότητα. «Χρειαζόμαστε 30 γραφεία και έχουμε 10, χρειαζόμαστε 4 γραφεία για τους αντιδημάρχους και έχουμε 2, η δε αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είναι πολύ μικρή, χωρίς υποδομές», συμπληρώνει ο ίδιος και εξηγεί: «ο δήμος μας έχει ανάγκη από ένα νέο δημαρχείο και μετά από την τροποποίηση της νομοθεσίας θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε αμέσως. Στόχος μας είναι μέσα στην πενταετία να καταφέρουμε έστω να κάνουμε τη μελέτη και να βάλουμε τα πρώτα θεμέλια».

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρουσία Τοψίδη στην ημερίδα του τμήματος ΠΑΜ-ΠΣΕΑ της ΑΜΘ

«Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερης σημασίας γεωγραφική θέση της Περιφέρειάς μας στεκόμαστε …