Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Κουτσός» συντονισμός για τις πλημμύρες στο Κουτσό

«Κουτσός» συντονισμός για τις πλημμύρες στο Κουτσό

0
politiki prostasia

Άκουσε τα εξ αμάξης από την Προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών ο δήμαρχος Αβδήρων για την μονομερή απόφαση να κλείσει το τεχνικό εμποδίζοντας την πλημμύρα

Εναντίον του με ασφαλιστικά μέτρα και ο επενδυτής φωτοβολταϊκών που πλημμύρισαν. Βρέθηκε προσωρινά λύση με αναχώματα

Σήμανε συναγερμός στην Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ξάνθης λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στο Κουτσό και στην Ποταμιά του Δήμου Αβδήρων και εν’ όψει της επανάληψης των βροχοπτώσεων που αναμένονται για το προσεχές Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με δελτίο της ΕΜΥ. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Ζαγναφέρης συγκάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη το συντονιστικό όργανο – το πρωί της Πέμπτης 29 Ιανουαρίου – προκειμένου  να παρθούν άμεσα αποφάσεις για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που πιθανόν να προκύψουν αλλά και την αξιολόγηση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας του συντονιστικού οργάνου στην αντιμετώπιση των πλημμυρών της Κυριακής και γενικότερα στοχεύοντας στην εντόπιση των αδυναμιών και των πλημμελειών ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» για τον δήμο Αβδήρων

Κυρίως όμως ο κ. Ζαγναφέρης κάλεσε το όργανο να πάρει «εδώ και τώρα» απόφαση για το πώς θα αντιμετωπιστεί με τεχνικά μέσα η κατάσταση στο Κουτσό μετά από την μονομερή απόφαση του δήμου Αβδήρων να κλείσει το τεχνικό για να προστατεύσει το Κουτσό από τον όγκο των νερών που θα διοχετεύονταν εκεί και θα κινδύνευαν σπίτια και περιουσίες, όπως επικαλέστηκε ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, απόφαση όμως που είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η επένδυση φωτοβολταϊκών του κ. Μπαλόγλου, ο οποίος και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου ζητώντας να ανοίξει μερικώς το τεχνικό με την αιτιολογία ότι καταστρέφεται η επένδυσή του αν παραμείνει ο όγκος των νερών πού έχει ανέβει μέχρι τα πάνελ των φωτοβολταϊκών! «Προέχει η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των δημοτών μας. Δεν μπορεί να γίνει απορροή των υδάτων από άλλο σημείο. Γι αυτό πήραμε την απόφαση σε συνεργασία με τον τοπικό πρόεδρο να το κλείσουμε. Αυτή τη στιγμή αν το ανοίξουμε θα πλημμυρίσει το Κουτσό. Θέλουμε να σας βοηθήσουμε αλλά δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο το Κουτσό», υποστήριξε ο δήμαρχος Αβδήρων.

Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του δήμου Αβδήρων από τον ιδιώτη

Ο Μηχανικός του δήμου περιγράφοντας την κατάσταση μετά από αυτοψία που έκανε είπε πως αυτή τη στιγμή η στάθμη των νερών έχει πέσει κατά 50 πόντους και ότι ο όγκος του νερού υπολογίζεται σε 40.000 κυβικά που καταλαμβάνει έκταση 50 στρεμμάτων Είπε επίσης ότι το σωληνωτό είναι 80 πόντων και σε υψηλό επίπεδο και δεν φτάνει να αποστραγγίξει τα νερά. Απ’ την πλευρά του ο κ. Μπαλόγλου υποστήριξε ότι έχει κάνει μια επένδυση 200.000 με δάνειο βάζοντας υποθήκη το σπίτι του και ότι με κίνδυνο της ζωή του πήγε και έκλεισε το ρεύμα ώστε να μην κινδυνέψει κανείς γιατί υπάρχει πρόσβαση σε αγροτικό δρόμο και ότι η ενέργεια αυτή του δήμου καταστρέφει την επένδυσή του . Γι αυτό και στράφηκε στην δικαιοσύνη εναντίον του δήμου προκειμένου να παρθεί μια απόφαση πριν επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή στην επένδυσή του. Να σημειώσουμε ότι όσο ο δήμαρχος Αβδήρων όσο και ο κ. Ζαγναφέρης παρεμβαίνοντας τόνισαν την αναγκαιότητα κατασκευής τεχνικού αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή του Κουτσού ώστε να επιλυθεί άπαξ δια παντός το πρόβλημα με τις πλημμύρες που είχε επαναληφθεί και το 2012. Μάλιστα ο κ. Ζαγναφερης δεσμεύτηκε ότι εντός του έτους θα λυθεί το θέμα.

Επίθεση της Προϊσταμένης Τεχνικών Υπηρεσιών στο νυν δήμαρχο Αβδήρων και «άδειασμα» στον πρώην…

Ιδιαιτέρως επικριτική ήταν η Προϊσταμένη Τεχνικών υπηρεσιών κα Χρυσάνα Λάμπρου εναντίον του δημάρχου Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη εγκαλώντας τον ότι δεν λειτούργησε θεσμικά και στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πολιτικής Προστασίας και πήρε μια μονομερή απόφαση χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει την ίδια ως αρμόδια και όλους τους εμπλεκομένους της Πολιτικής Προστασίας ώστε να συνεκτιμηθεί η κατάσταση και να συναποφασιστεί η αντιμετώπισή της. Τόνισε επίσης ότι ο δρόμος είναι εθνική οδός κατασκευής και αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ότι το τεχνικό είναι κατασκευής του 1990 και έχει πολλές ατέλειες. Υπενθύμισε δε ότι και το 2012 που υπήρχαν πλημμύρες και πάλι ο δήμος το έκλεισε και πλημμύρισαν μόνο χωράφια και εξ’ αυτού ο τότε περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης ενέταξε στο ΕΣΠΑ και έλαβε κονδύλι 3 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα εκ των οποίων διατέθηκαν 250.000 ευρώ για αντιπλημμυρικό έργο στο Κουτσό. Ο τότε αντιπεριφερειάρχης κ. Καραλίδης ζήτησε από τον τότε δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσολακίδη να κάνει μελέτη ώστε να κατασκευαστεί το έργο από τις Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας μια μελέτη όμως που ποτέ δεν έγινε. Η κα Λάμπρου υποστήριξε ότι αν ο τότε δήμαρχος προχωρούσε την μελέτη τώρα το έργο θα ήταν κατασκευασμένο ακόμη και αν απαιτούσε περισσότερα χρήματα. Ωστόσο η κα Λάμπρου στην παρούσα φάση δεν είχε να προτείνει κάτι συγκεκριμένο. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν μου ζητήθηκε να έχω άποψη,. Ο δήμος το μόνο που έκανε έιναι να μας ενημερώσει ότι κλείσανε το τεχνικό. Τώρα ή το ανοίγουμε και πλημμυρίζει το Κουτσό ή το αφήνουμε και καταστρέφεται ο ιδιώτης».

Προσωρινή λύση: Ανάχωμα με σάκους στο ύψος των φωταβολταϊκών

Τελικά η λύση δόθηκε από τον Μηχανικό του δήμου ο οποίος πρότεινε να τοποθετηθούν σάκοι ως ανάχωμα στο σημείο που έχει κλείσει αφού πάρουν υψόμετρα ώστε η στάθμη του νερού να είναι ίδια με το κάτω μέρος των φωτοβολταϊκών σε ύψος 10 πόντων ώστε το νερό να υπερχειλίζει και να μην ανεβάζει τη στάθμη στα φωτοβολταϊκά: «Πιστεύουμε ότι το νερό που θα υπερχειλίζει δεν θα είναι πολύ και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα. Αν όμως υπάρξουν πολύ μεγάλες βροχοπτώσεις τότε θα ξανασυγκληθεί το όργανο και θα αποφασίσει επί τόπου τι θα γίνει «, είπε ο κ. Ζαγναφέρης κάνοντας λόγο για μια προσωρινή λύση : «Είναι μια προσωρινή λύση Το πρόβλημα ήταν γνωστό από το 1990, το γνωρίζουμε από το 2012, έπρεπε να λυθεί δεν έγινε τίποτε .

«Αρρυθμίες στο συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας

Κάνοντας ένα απολογισμό του 5μηνου ως προς την αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας ο κ. Ζαγναφέρης υποστήριξε ότι «τα πήγαμε αρκετά καλά» ωστόσο επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες αρρυθμίες σχετικά με την ενημέρωση, ζητώντας μια πιο υπεύθυνη ενημέρωση των φορέων όπως γα παράδειγμα από την Αστυνομία γιατί «συμβαίνει να υπάρχει πληθώρα αδιασταύρωτων πληροφοριών για συμβάντα και να κινητοποιείται ο μηχανισμός χωρίς τελικά να υπάρχει σοβαρός λόγος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…