Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στο Δροσερό για παιδιά 2-15 ετών

Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στο Δροσερό για παιδιά 2-15 ετών

0
emvolia drosero

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της Π.Ε. Ξάνθης κατά της Ηπατίτιδας Α

Δροσερό: μια περιοχή με πολλαπλές πηγές μόλυνσης

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης θα πραγματοποιήσει την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας κατά της Ηπατίτιδας Α στο Δροσερό Ξάνθης από την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου κατά τις ώρες 9:00 έως 13:00 στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού (ΙΑΚ Δροσερού). Ειδικότερα, ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αβδήρων, νοσηλευτικό προσωπικό της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ξάνθης και προσωπικό του ΙΑΚ Δροσερού θα εμβολιάσουν παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας του οικισμού (από 2 έως 15 ετών) με εμβόλια κατά του ιού της Ηπατίτιδας Α, που προμηθεύτηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας παρακαλεί τους γονείς και όσους έχουν την δυνατότητα να συνδράμουν την προσπάθεια, φέρνοντας τα παιδιά στο εμβολιαστικό κέντρο.

Το ιστορικό των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στο Δροσερό

Το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών σχολικής αλλά και προσχολικής ηλικίας στον οικισμό του Δροσερού ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013. Η δράση αυτή της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ξάνθης αφορούσε την αντιμετώπιση της εμφάνισης πολλαπλών κρουσμάτων ηπατίτιδας Α στον οικισμό την περίοδο εκείνη. Σε επικοινωνία του «Ε» με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Ξάνθης, συνομιλήσαμε με την κα Δέσποινα Χατζηπαναγιώτου, η οποία συνοδεύει επιτόπου το ιατρικό προσωπικό. Όπως μας ενημέρωσε η κα Χατζηπαναγιώτου, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη η αρχική πηγή μόλυνσης που είχε προκαλέσει τα κρούσματα το 2013, παρότι έγιναν εκτεταμένοι έλεγχοι από την Υπηρεσία, με διεξοδικό έλεγχο του δικτύου ύδρευσης λόγω της ταυτόχρονης εμφάνισης κρουσμάτων.

Πηγές μόλυνσης στην περιοχή

Η ταυτόχρονη και εκτεταμένη καταγραφή περιστατικών Ηπατίτιδας Α, συναινεί σε κοινή πηγή μόλυνσης και όχι σε μετάδοση από ένα άτομο σε άλλο. Είναι γνωστό ότι το Δροσερό, τμήμα της πόλης και άλλοι οικισμοί υδρεύονται από γεωτρήσεις νοτίως του Δροσερού. Είναι επίσης αποδεδειγμένο ότι το έδαφος πέριξ αυτών είναι τελείως διαπερατό στους διάφορους ρύπους και ιχνοστοιχεία, καθώς σε κοντινές αποστάσεις βρίσκονται ανεξέλεγκτοι βόθροι, αγροτικές καλλιέργειες που χρησιμοποιούν λιπάσματα και κοπριά, το νεκροταφείο, ο πρώην σκουπιδότοπος στην περιοχή της Ασπίδας (ο οποίος βάσει επιστημονικών στοιχείων θα συνεχίσει να μολύνει το έδαφος για πολλά ακόμη χρόνια), παλαιότερα σφαγεία, που επίσης θα συνεχίσουν να ρυπαίνουν για χρόνια την περιοχή. Το πρόβλημα εντείνεται με την απουσία δικτύου αποχέτευσης στο Δροσερό, ενώ έχει επισημανθεί η ακαταλληλότητα πολλών γεωτρήσεων, που πιθανολογείται ότι ευθύνεται για την μεγάλη επιδημία γαστρεντερίτιδας στην Ξάνθη το 2006 από ιό norovirus λόγω μόλυνσης των ίδιων ακριβώς γεωτρήσεων.

Πρόγραμμα αναπλήρωσης

Το πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο στο Δροσερό, αφορά την δεύτερη δόση εμβολίου για την Ηπατίτιδα Α. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού του 2012, ο εμβολιασμός για την Ηπατίτιδα Α συστήνεται σε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, σε 2 δόσεις, με ελάχιστο διάστημα 6 μηνών. Ο συστηματικός εμβολιασμός γίνεται σε άτομα που διατρέχουν ή πρόκειται να διατρέξουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό της Ηπατίτιδας Α, όπως:

– Άτομα που κάνουν ταξίδια σε χώρες με υψηλή ενδημικότητα (χώρες της Αφρικής, Μέσης Ανατολής, Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής και Ασίας) και ενδιάμεση ενδημικότητα (χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, Μεσογείου και μερικές της Μέσης Ανατολής)

– Άτομα με χρόνια ηπατική νόσο ή άτομα που λαμβάνουν παράγοντες πήξης

– Ομοφυλόφιλους και χρήστες ναρκωτικών

– Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω επαγγελματικής έκθεσης (συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων, εργαζόμενοι σε σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσηλευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό νοσοκομείων και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα γαστρεντερολογικών και παιδιατρικών μονάδων, εργάτες αποχετεύσεων, επαγγελματίες διακίνησης τροφίμων, άτομα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, προσωπικό καθαριότητας).

Τα παιδιά που έχουν λάβει μόνο μία δόση του εμβολίου για την ηπατίτιδα Α, πριν την ηλικία των 24 μηνών, θα πρέπει να λάβουν μια 2η δόση σε διάστημα 6-18 μήνες μετά την 1η δόση. Για οποιοδήποτε άτομο που δεν έχει εμβολιαστεί για την ηπατίτιδα Α και επιθυμεί ανοσία, συνιστώνται 2 δόσεις του εμβολίου με μεσοδιάστημα 6-18 μηνών.

Εμβολιασμοί στο Δροσερό

Στον οικισμό έχουν δραστηριοποιηθεί και άλλοι φορείς, όπως η ‘’Μέριμνα Θράκης’’, του ιατρού Ιπποκράτη Καμαρίδη, που έχει πραγματοποιήσει μαζικούς εμβολιασμούς σε δεκάδες κατοίκους συμβάλλοντας στην εξαφάνιση πολλών επιδημιών που ‘’χτυπούσαν’’ την περιοχή με μεγάλη συχνότητα στο παρελθόν (η μηνιγγίτιδα, αναιμία τύπου Α). Όπως ανέφερε στο «Ε» η κα Χατζηπαναγιώτου, στην πρώτη φάση του προγράμματος το 2013 εμβολιάστηκαν περίπου 420 παιδιά και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον από πλευράς των κατοίκων του οικισμού. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η ίδια «μετά την πρώτη φάση εμβολιασμού έρχονταν κάτοικοι του Δροσερού στην Υπηρεσία και μας ρωτούσαν πότε θα τους ξαναεπισκεφθούμε». Πέρα από την ενημέρωση μέσω του τοπικού Τύπου, έχει οργανωθεί η πληροφόρηση των κατοίκων μέσω του Ιατροκοινωνικό Κέντρο Δροσερού, μέσω των σχολείων (15ο και 20ό δημοτικό, νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο) ώστε να προσέλθουν εγκαίρως όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…