Ελάχιστα νοικοκυριά έχουν επιστρέψει στα καλοριφέρ. Και αυτά τα χρησιμοποιούν συντηρητικά. Στη γύρα βγαίνει ο διαχειριστής για την παραγγελιά…
Με το «ντουφέκι» τους κυνηγούν για την συλλογή των κοινοχρήστων. Οι διαχειριστές περιμένουν 2 – 3 μήνες για να τα μαζέψουν. Την τιμητική τους έχουν τα κλιματιστικά
Σε τεκμήριο υψηλού οικονομικού και κοινωνικού status έχει μεταβληθεί στην εποχή μας η θέρμανση κάτι που σε όχι πολύ μακρινές εποχές ήταν το αυτονόητο! Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης οδήγησαν τα νοικοκυριά στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών θέρμανσης με κυρίαρχο το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί κατά 23,6% σύμφωνα με τον πίνακα του ΠΟΠΕΚ και παρά το γεγονός ότι με το επίδομα θέρμανση η τιμή του έχει φτάσει στα 65 λεπτά το λίτρο – τιμή που θεωρείται φυσιολογική στα επίπεδα προς της αύξησης του ΕΦΚ ελάχιστα νοικοκυριά έχουν επιστρέψει στην θέρμανση του καλοριφέρ, παρότι όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι η πιο αποδοτική και περιβαλλοντικά «καθαρή».
Με το σταγονόμετρο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης
Την κατάσταση στην Ξάνθη περιγράφει ο κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου ιδιοκτήτης της ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ Ξάνθης, εταιρείας Διαχείρισης Κοινοχρήστων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά από το πελατολόγιό του μόνο 4 πολυκατοικίες έχουν επιστρέψει στο πετρέλαιο όμως με πολύ συντηρητική κατανάλωση. Για παράδειγμα αν παλαιότερα κατανάλωναν 800 ή 1000 λίτρα τώρα καταναλώνουν μόνο 500 γεγονός που σημαίνει ότι παράλληλα καίνε και κλιματιστικά ή τζάκια. Γενικότερα τα κλιματιστικά έχουν πάρει φωτιά αυτό τον καιρό με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.
Στη γύρα για την παραγγελιά…
Ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί σ’ αυτούς που έχουν επιστ ρέψει στο πετρέλαιο και έχουν αυτοτελή και όχι κεντρική θέρμανση είναι η ανισοκατανομή στην δαπάνη: ‘Αυτό που συμβαίνει συχνά είναι σε μια πολυκατοικία για παράδειγμα με 11 διαμερίσματα να καίνε κανονικά καλοριφέρ 2 – 3 ένοικοι και οι υπόλοιποι να καίνε 2 – 3 ώρες επειδή ακριβώς χρησιμοποιούν και εναλλακτική πηγή θέρμανσης. Έτσι οι 2 – 3 αυτοί καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης με αποτέλεσμα να σταματήσουν μετά από λίγο να το χρησιμοποιούν λόγω του αυξημένου κόστους.
Με το «ντουφέκι» για την συλλογή των κοινοχρήστων
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που καταδεικνύει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στην Ξάνθη – όπως μας πληροφορεί ο κ. Κεχαγιόγλου, ότι για να συλλέξουν τα κοινόχρηστα ενός μηνός πρέπει να περάσουν 2 – 3 μήνες και αν στο μεταξύ χρειαστεί να βάλουν πετρέλαιο, δεδομένο ότι οι πρατηριούχοι θέλουν τα λεφτά στο χέρι και όχι επί πιστώσει, βγαίνουν στην γύρα… «Είναι συχνές οι περιπτώσεις που την παραγγελία καλύπτουν είτε ένας ένοικος μαζί με τον διαχειριστή μαζί και εμείς γιατί δεν έχουν πληρωθεί από όλους τα κοινόχρηστα και αυτά είναι πιστωτικά γι αυτούς για τον επόμενο μήνα. Είναι μεγάλη η δυσκολία του κόσμου να ανταποκριθεί. Αυτό δημιουργεί και εκνευρισμούς αλλά και προστριβές μεταξύ των ενοίκων».
Όπου φτώχεια και γκρίνια…
mxanthopoulou@empros.gr