Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πρεμιέρα σήμερα και επίσημα για τις χειμερινές εκπτώσεις

Πρεμιέρα σήμερα και επίσημα για τις χειμερινές εκπτώσεις

0
ekptoseis-2012-empros

Εκπτώσεις 2015: συγκρατημένα απαισιόδοξοι οι καταστηματάρχες

Οδηγίες και διευκρινίσεις της ΕΣΕΕ για την λειτουργία των καταστημάτων

Μπορεί οι χειμερινές εκπτώσεις να αρχίζουν επισήμως από σήμερα, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, όμως πολλά εμπορικά καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, ειδών εξοχής, λευκών ειδών και ηλεκτρονικών μηχανημάτων είχαν περάσει στην περίοδο των προεκπτώσεων, αναγγέλλοντας εβδομάδες και δεκαήμερα προσφορών, ήδη με την λήξη της εορταστικής περιόδου, που κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα. Εξέλιξη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι το εμπόριο για μια ακόμη φορά προχωρά σε αυτορρύθμιση, επιχειρώντας να προσαρμοσθεί στις ανάγκες της αγοράς και των καιρών, χωρίς να περιμένει και την τυπική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Με χαμηλές και πάλι προσδοκίες για τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθεί ο τζίρος του λιανεμπορίου μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες, παρά τις γενναίες μειώσεις τιμών στις οποίες είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι Ξανθιώτες έμποροι, ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου.

Οι εκπτωτική αυτή περίοδος έρχεται σε μια αρνητική χρονικά συγκυρία όχι μόνο από πλευράς ρευστότητας, καθώς το εμπόριο κατέγραψε απώλειες τζίρου μισού δις στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου, αλλά και εν μέσω προεκλογικής περιόδου και προσπάθειας σχηματισμού κυβέρνησης. Ωστόσο, αν και οι προσδοκίες για ανάκαμψη του τζίρου είναι χαμηλές, οι ελπίδες για αναζωπύρωση της καταναλωτικής κίνησης παραμένουν ζωντανές.

Εγκύκλιος και οδηγίες ΕΣΕΕ

Η ΕΣΕΕ (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) με επιστολή της στις Εμπορικές Ομοσπονδίες και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, απέστειλε εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κυρώσεις στους παραβάτες

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους επιχειρηματίες, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Προαιρετικά ανοικτά στις 18 Ιανουαρίου

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015. Πάντως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) ανακοίνωσε ότι την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 18 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11:00 πμ έως τις 8:00 μμ. «Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό» τονίζει ο ΣΕΛΠΕ στην ίδια ανακοίνωση.

Προσεκτικές και έξυπνες αγορές

Η ΕΣΕΕ στην επιστολή της εύχεται στο λιανεμπόριο καλές δουλειές και προτρέπει τους καταναλωτές να «ξεχάσουν» όσο αυτό είναι εφικτό τις εκλογές και να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν, κάνοντας φθηνές και «έξυπνες» αγορές. Κατ’ αρχάς καλό θα ήταν προτού αγοράσουμε ένα προϊόν το οποίο διατίθεται με έκπτωση της τάξεως του 40%, λόγου χάρη, να ελέγχουμε αν το ποσοστό ανταποκρίνεται στην πραγματική τιμή. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν στις ταμπέλες τόσο την αρχική όσο και την τιμή που προκύπτει μετά την έκπτωση. Επίσης δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε από τις εκπτώσεις της βιτρίνας, που μπορεί να αναγράφουν «Εκπτώσεις 50%», αλλά αυτό να μην ισχύει για όλα τα είδη. Οπότε, ενημερωνόμαστε για τις τιμές και την ποιότητα των ειδών που πρόκειται να αγοράσουμε και δεν παρασυρόμαστε μόνο από την βιτρίνα.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο του Πάσχα Έως τη Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου θα πρέπει …