«Η μεγάλη πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών Ενώσεων τάσσεται υπέρ μου»
Αποκλειστική συνέντευξη του Ξανθιώτη υποψήφιου προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στο «Ε»
Για τις θέσεις και τους στόχους του ενόψει των επερχόμενων εκλογών της ΕΠΟ μίλησε στο «Ε» ο Ξανθιώτης ποδοσφαιρικός παράγοντας, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο οποίος στις 23 Ιανουαρίου θα διεκδικήσει την προεδρία της Ομοσπονδίας.
Ο κ. Γκιρτζίκης κατεβαίνει με «αέρα νίκης» στις επερχόμενες εκλογές, καθώς μετά από τη σχεδόν 20ετή θητεία του σε διάφορες θέσεις του Δ.Σ. θα διεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα έχοντας – όπως ο ίδιος υποστηρίζει – τη συντριπτική πλειοψηφία των 56 ποδοσφαιρικών Ενώσεων που ψηφίζουν στο πλευρό του.
Αναλυτικά η αποκλειστική συνέντευξη του κ. Γκιρτζίκη στο «Ε»:
«Ε»: Πριν λίγες ημέρες ανακοινώσατε επίσημα την υποψηφιότητα σας για τις επερχόμενες εκλογές της ΕΠΟ. Ποιο είναι το κλίμα ενόψει εκλογών;
Γ.Γ.: «Η αλήθεια είναι ότι δεν μου γεννήθηκε η ιδέα ξαφνικά, αλλά αυτό έγινε μετά από παρότρυνση φίλων του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, όταν υπήρξε η σκέψη του κ. Σαρρή για παραίτηση και ακολούθησε ένας προβληματισμός στο Δ.Σ. για την πιθανή παραίτηση του και το ενδεχόμενο εκλογών. Οι συνάδελφοι μου πρότειναν να κατέβω εγώ ως υποψήφιος. Για να γίνει αυτό όμως πρέπει να δεις και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και την απήχηση που έχεις ως υποψήφιος. Καθώς υπήρχε και από Ενώσεις που δεν συμμετέχουν στο Δ.Σ. η παρότρυνση για να κατέβω εγώ, αποδέχτηκα την πρόταση, καθώς είδα ότι έχω και τη στήριξη της πλειοψηφίας των Ενώσεων της Ομοσπονδίας, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα μου την ίδια ημέρα που παραιτήθηκε ο κ. Σαρρής.
Ως γνωστόν η διαδικασία για να κατέβει κάποιος υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΟ ξεκινά από τη συλλογή 8 τουλάχιστον προτάσεων από Ενώσεις που θα σε υποδείξουν. Προσωπικά είχα τις 8 αρχικές και πλέον έχω σίγουρα τη στήριξη πλέον των 30 Ενώσεων, κάτι που σημαίνει ότι στις εκλογές θα έχω την ισχυρή πλειοψηφία και δε νομίζω να υπάρχει αμφιβολία για το νικητή, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος υποψήφιος. Μέχρι στιγμής εξάλλου δεν έχει παρουσιαστεί άλλος υποψήφιος, με την ημερομηνία των εκλογών να πλησιάζει».
«Ε»: Μετά από πολυετή θητεία στο Δ.Σ. της ΕΠΟ βρίσκεστε μπροστά στην πρόκληση του μεγαλύτερου αξιώματος. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;
Γ.Γ.: «Δεν ήταν ποτέ επιδίωξη μου. Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αλλά αυτή η πρόκληση ήρθε μπροστά μου από μόνη της μετά από τόσα χρόνια. Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί θεωρώ ότι είναι η αναγνώριση στο πρόσωπο μου από τους συναδέλφους για την προσφορά μου. Εγώ αυτό που έκανα όλα αυτά τα χρόνια ήταν να βελτιώσω τις σχέσεις της Ομοσπονδίας, να εκτιμήσουν τις θέσεις μου φίλοι αλλά και «αντίπαλοι» στην ΕΠΟ, πάντα με γνώμονα το καλό της Ομοσπονδίας και του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Βλέπω πλέον μία σύμπνοια των Ενώσεων που αυτό πιστεύω ότι θα δώσει και το στίγμα για το ποδόσφαιρο, να μην το «πυροβολούν», γιατί το ποδόσφαιρο δεν αξίζει να δέχεται όλη αυτή την πίεση και τις κατηγορίες. Νομίζω ότι είναι ένα άθλημα που είναι ο βασιλιάς των σπορ και το υπηρετεί πολύς κόσμος μέσα από ακαδημίες, ερασιτεχνικά σωματεία, επαγγελματικές κατηγορίες κλπ. και πρέπει να το φυλάξουμε με τις θέσεις μας και μέσα από δουλειά ώστε να το ξαναβάλουμε στη θέση που του ανήκει και όχι εδώ που το έχουν φθάσει ορισμένοι με όλα αυτά που δημιουργούν. Δεν ξέρω, ίσως να είναι συμφέροντα που οδηγούν ορισμένους σε ακραίες συμπεριφορές και ίσως η επιδίωξη να κάνουν «δική τους» τη Διοίκηση του ποδοσφαίρου, αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει γιατί το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλο τον κόσμο».
«Ε»: Κι εσείς πάντως δεχθήκατε «πυρά» στην τωρινή παρουσία σας στη θέση του προέδρου της ΚΕΔ/ΕΠΟ από ομάδες, ανάμεσα τους και από την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη μέσω ανακοινώσεων που έβγαλε.
Γ.Γ.: «Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που έβγαλαν ανακοινώσεις είναι και οι «ευνοούμενοι» και δεν θα έπρεπε να μιλάνε γιατί δεν έχουν αδικηθεί. Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω. Οι διαιτητές μπαίνουν μέσα στο γήπεδο με την πρόθεση να κάνουν το καλύτερο. Αν γίνονται κάποια λάθη δεν μπορώ να τα θεωρήσω εσκεμμένα. Όλα αυτά βέβαια είναι και στην κρίση των φιλάθλων».
«Ε»: Ένα σχόλιο για τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΠΟ κ. Γιώργο Σαρρή;
Γ.Γ.: «Ήμουν από τους πρώτους που στήριξα την υποψηφιότητα του Γιώργου Σαρρή γιατί ήταν ένα πρόσωπο που άξιζε τη στήριξη μας. Έμεινε για περίπου 2 χρόνια στη θέση του προέδρου αντιμετωπίζοντας πάρα πολλά προβλήματα. Τα θετικά σημεία είναι γνωστά τα οποία θα κρατήσω, υπήρξαν και αρνητικά όμως τα οποία έγιναν χωρίς πρόθεση κι εφ’ όσον εκλεγώ πρόεδρος θα προσπαθήσω να διορθώσω, αποφεύγοντας τα ίδια λάθη. Δεν άξιζε στον κ. Σαρρή αυτή η συμπεριφορά που αντιμετώπισε γιατί ήταν «διαμάντι» χαρακτήρας και είχε τη στήριξη όλων μας, όμως δέχθηκε πολλές πιέσεις και εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί».
«Ε»: Λίγο καιρό μετά τις εκλογές της ΕΠΟ ακολουθούν και οι εκλογές της ΕΠΣ Ξάνθης όπου επίσης θα είστε υποψήφιος. Θέλετε να πείτε κάτι σχετικά με αυτές ή είναι νωρίς καθώς προηγούνται οι εκλογές της Ομοσπονδίας;
Γ.Γ.: «Δεν είναι νωρίς καθώς είναι μία απόφαση που είχα πάρει εδώ και μήνες. Θεωρώ ότι είμαι έτοιμος και για εκείνη την εκλογική αναμέτρηση και θα έχω τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων του Νομού που με γνωρίζουν πολύ καλά, γιατί μπορεί να μην ήμουν στην Ξάνθη, όμως ήμουν πάντα δίπλα σε αυτήν και στα ερασιτεχνικά σωματεία της Ξάνθης. Πιστεύω ότι εφ’ όσον θα έχω εκλεγεί πρόεδρος στην ΕΠΟ θα είμαι πάρα πολύ χρήσιμος για όλες τις ομάδες του Νομού μας. Από τη Skoda Ξάνθη που αγωνίζεται στη Super League, μέχρι τα ερασιτεχνικά σωματεία που αγωνίζονται στις τοπικές κατηγορίες.
Για τις εκλογές της ΕΠΣ Ξάνθης έχω να πω κάποια πράγματα όμως προτιμώ να τα πω μετά τις εκλογές, σχετικά με την αντιμετώπιση πολύ λίγων ανθρώπων οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν το μέγεθος της θέσης και της ευθύνης του προέδρου της ΕΠΟ και την αντιμετωπίζουν με τρόπο εχθρικό. Δεν μπορώ να εξηγήσω τη στάση τους απέναντι μου. Είναι κάποιοι για τους οποίους έχω δώσει και την ψυχή μου και δυστυχώς με αντιμετωπίζουν με ένα τρόπο εχθρικό, ενώ οι ίδιοι υποστηρίζουν ανθρώπους με τους οποίους ήταν εχθροί πριν λίγες ημέρες και τώρα παρουσιάζονται ως φίλοι».
Â
«Ε»: Τέλος κάτι που ενδιαφέρει όλους τους έλληνες φιλάθλους, σχετικά με την Εθνική Ομάδα και το ποιος θα είναι ο νέος Ομοσπονδιακός προπονητής. Τι εξελίξεις υπάρχουν εκεί;
Γ.Γ.: «Προς στιγμήν δεν υπάρχει κάτι. Έχουμε αναθέσει στον Γιώργο Καραγκούνη να δει και να εξετάσει τους διαθέσιμους προπονητές και τις προθέσεις τους, όμως η απόφαση θα παρθεί μετά τις εκλογές της ΕΠΟ από το Δ.Σ. Είναι μία πολύ σημαντική απόφαση που σαφώς ενδιαφέρει όλους τους Έλληνες φιλάθλους γιατί μετά από μία καταπληκτική πορεία στο Μουντιάλ της Βραζιλίας όπου φτάσαμε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, βρεθήκαμε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση με προπονητή τον κ. Ρανιέρι ο οποίος δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς. Πιστεύω όμως ότι το υλικό της Εθνικής είναι πολύ καλό και με μία καλή επιλογή προπονητή θα μπορέσουμε στη συνέχεια να νικήσουμε στα εναπομείναντα παιχνίδια της προκριματικής φάσης για να διεκδικήσουμε την πρόκριση στο Euro 2016 της Γαλλίας αλλά και στη συνέχεια για το Mundial 2018 που θα γίνει στη Ρωσία».
Γκιρτζίκης Γεώργιος – βιογραφικό
Ο κ. Γκιρτζίκης βρίσκεται στο χώρο του ποδοσφαίρου από το μακρινό… 1965 όταν υπήρξε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής του σωματείου Θράκη Συδινής έως το 1972. Αργότερα υπήρξε πρόεδρος της ίδιας ομάδας (1973-1980) και εκ των ιδρυτών της ΕΠΣ Ξάνθης (1978) όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος και πρόεδρος (1980-1997).
Ακολούθησε η πολυετής παρουσία του στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από τις παρακάτω θέσεις:
1997-2000: Αναπληρωτής Γ.Γ. ΕΠΟ.
2000-2003: Αναπληρωτής ταμίας της ΕΠΟ.
2003 – 2012: Ταμίας της ΕΠΟ
2014: Πρόεδρος ΚΕΔ/ΕΠΟ
Παράλληλα διατέλεσε εκπρόσωπος της ΕΠΟ στο Δ.Σ. της Super League και πρόεδρος σε διάφορες επιτροπές (προμηθειών, Νομικών Θεμάτων και αδειοδότησης ΠΑΕ, τεχνικής επιτροπής Εθνικών Ομάδων κ.α.), ενώ παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της ΕΠΟ διεθνή συνέδρια FIFA – UEFA (Σίδνεϋ, Γιοχάνεσμπουργκ, Παρίσι, Ζυρίχη, Κων/πολη κ.α.).
Το διάστημα 2000-2004 υπήρξε πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.
Στην επαγγελματική του ενασχόληση ήταν Διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΕ από το 1973 έως το 2013, ενώ στο παρελθόν είχε παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως:
Πρόεδρος Κοινότητας Κουτσού (1991-1998).
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Βιστονίδας (1999-2002)
Νομαρχιακός Σύμβουλος Διευρυμένης Περιφέρειας Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης (2003-2006).
Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Ν. Ξάνθης (2003-2004).
Πλέον, στο ξεκίνημα του 2015 στοχεύει στην εκλογή του ως πρόεδρος της ΕΠΟ και ακολούθως πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης κατεβαίνοντας υποψήφιος στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.