Σε κανονικά επίπεδα για την εποχή τα κρούσματα διαβεβαιώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης Α. Πάσχου
Μετά τις εκλογές 7 προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο Ξάνθης – Θα δώσουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν η Ψυχιατρική και η Νευρολογική
Μπορεί ο προεκλογικός «πυρετός» να χτυπάει κόκκινο ωστόσο σε κανονικά για την εποχή επίπεδα βρίσκεται ο …πυρετός λόγω γρίπης στην Ξάνθη – όπως μας διαβεβαιώνει ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Πάσχου. Αντίθετα ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ που κάνουν λόγο για επέλαση επιδημίας γρίπης και μάλιστα ιδιαίτερα «άγριας».
Επτά άτομα σε ΜΕΘ ανάμεσα τους και ένα μωρό
Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ για έναρξη της επιδημίας γρίπης την δεύτερη εβδομάδα του Γενάρη και επιβεβαιώθηκαν καθώς έχουν διαγνωστεί 7 βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, τη Δευτέρα επτά άνθρωποι μπήκαν σε ΜΕΘ, έχοντας εμφανίσει επιπλοκές μετά τη νόσησή τους με γρίπη, μεταξύ των οποίων ένα μωρό και ένας 24χρονος. Κατά πληροφορίες, το μωρό νοσηλεύεται σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας και ο νέος άνδρας στην Κρήτη.
Συνολικά, 15 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω γρίπης, αριθμός που θεωρείται μεγάλος με δεδομένες τις διαθέσιμες κλίνες Εντατικής της χώρας αλλά και γενικά τα περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως από τον περασμένο Δεκέμβριο πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της γρίπης. Οι ηλικίες των θυμάτων ήταν από 68 έως 86 χρόνων, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν κι ένας 46χρονος, που δεν αναφέρθηκε ότι έπασχε από κάποιο νόσημα.
Καμιά ανησυχία στην Ξάνθη – Σε συνηθισμένα επίπεδα η γρίπη
Απόλυτα καθησυχαστικός ήταν ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης κ. Πάσχου που αναφέρει στο «Ε» ότι δεν υπάρχει καμιά έξαρση γρίπης και ότι τα περιστατικά είναι συνηθισμένα για την εποχή και κινούνται στα περσινά επίπεδα ενώ δεν νοσηλεύεται κανείς στην ΜΕΘ από γρίπη ή επιπλοκές γρίπης. Επίσης προσθέτει ότι επικοινώνησε με τον ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόκειται να αποσταλεί ποσότητα αντιγριπικών εμβολίων ώστε να καλυφθεί η όποια ζήτηση εκδηλωθεί.
Μειωμένη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης μετά τη μετάλλαξη του ιού
Για μετάλλαξη του ιού της γρίπης κάνουν λόγο οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε ανακοίνωσή τους προειδοποιούν ότι φέρνει βαριές μορφές πνευμονίας, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μειωμένη. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα έγκειται στην εμφάνιση του διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2). Στα περισσότερα περιστατικά που έχουν μελετηθεί στην Ελλάδα, βρέθηκε το συγκεκριμένο στέλεχος.
Το στέλεχος Η3Ν2, δίνει τα ίδια συμπτώματα με την κανονική γρίπη αλλά σε πιο βαριά μορφή και σε κάποιες περιπτώσεις βαριές μορφές πνευμονίας. Θα πρέπει κάποιος να θορυβηθεί όταν τα συμπτώματα επιμένουν, δηλαδή όταν παραμένουν ακόμη και μετά την τρίτη ημέρα, όταν έχει έντονο πονοκέφαλο, αλλαγή του χρώματος του δέρματος σε διάφορα σημεία του σώματος (όπως για παράδειγμα τα χείλια), η έντονη δύσπνοια και διάφορα συμπτώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος (όπως για παράδειγμα επιληπτικές κρίσεις) . Σ’ ότι αφορά το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά χορηγείται για δύο στελέχη τύπου Α και ένα στέλεχος τύπου Β. Στο Α Η3Ν2 που είναι το επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, υπάρχουν γενετικές διαφορές σε σχέση με το αντίστοιχο στέλεχος που περιέχει το εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά, γι” αυτό και δεν καλύπτεται αποτελεσματικά.
Μετά τις εκλογές 7 προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο Ξάνθης
Σ’ ότι αφορά το φλέγον θέμα της στελέχωσης του Νοσοκομείου Ξάνθης ο κ. Πάσχου επισημαίνει ότι επιτελείται μια τιτάνια προσπάθεια για να λειτουργήσει η Καρδιολογική που καλύπτεται από γιατρούς γειτονικών νομών καθώς επίσης και η Μαιευτική. Αισιοδοξεί όμως ότι ο κίνδυνος για κλείσιμο των κλινικών αυτών που θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τους Ξανθιώτες θα παρέλθει οριστικά όταν προσληφθούν οι 7 γιατροί με συμβάσεις 3 ετών. Όπως σημείωσε η προκήρυξη έχει λήξει στις 7 Ιανουαρίου και αναμένονται οι προσλήψεις μετά τις εκλογές. Πρόκειται για 2 θέσεις καρδιολόγων, 2 ψυχιάτρων, 1 νευρολόγου, 1 γυναικολόγου και 1 αναισθησιολόγου. Έτσι καλύπτονται όλα τα κενά και δίνεται η δυνατότητα ν’ ανοίξουν και η ψυχιατρική και νευρολογική κλινική που δεν λειτούργησαν ποτέ.