Ορκίστηκαν οι νέοι απόφοιτοι ανοίγοντας μια νέα σελίδα στην ζωή τους
Λόγια ελπίδας και παρότρυνσης από Καθηγητές, Μητροπολίτη και τοπικούς φορείς
Μια νότα αισιοδοξίας και υπερηφάνειας, κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα πεσιμισμού, βίωσαν όσοι παραβρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 28 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο «Καραθεοδωρή» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ για να παρακολουθήσουν τους 165 νέους διπλωματούχους μηχανικούς των πέντε Τμημάτων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης να δίνουν τον όρκο άσκησης των καθηκόντων τους με ευσυνειδησία, εντιμότητα και την υπηρέτηση των ανώτερων σκοπών της Επιστήμης. Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο, που φάνηκε να μην επαρκεί για το πλήθος των φοιτητών, συγγενών και φίλων των νέων διπλωματούχων, κυριάρχησαν τα χαμόγελα και οι όμορφες εμφανίσεις αγοριών και κοριτσιών που ‘’έβαλαν τα καλά τους’’ για την ξεχωριστή τελετή. Οι ανθοδέσμες είχαν φυσικά και αυτές την τιμητική τους, με το κλίμα να γίνεται ιδιαίτερα πανηγυρικό με την χρήση κόρνας γηπέδου από πολλούς νεαρούς και χάρτινων σωλήνων με γυαλιστερά κομφετί από τις νεαρές.
Κουκουρλής: Σε εσάς θα στηριχθεί η αναμενόμενη ανάπτυξη
Την εκδήλωση παρουσίασε η γραμματέας της Κοσμητείας κα Γερακίνα Γκαδρή, που έδωσε τον λόγο πρώτα στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Χρήστο Κουκουρλή. Ο Κοσμήτορας αναφέρθηκε στα 40χρονα της Πολυτεχνικής, μιας αναγνωρίσιμης πλέον σχολής με παρελθόν αλλά και μέλλον. Τόνισε ότι η μέρα είναι σταθμός για τους αποφοιτούντες τους οποίους αποχαιρετά το ΔΠΘ, είναι μέρα χαράς και δικαιούμαστε όλοι να απομακρύνουμε από το μυαλό μας όλες τις αρνητικές εικόνες. «Οι απόφοιτοι είναι αυτοί στους οποίους θα στηριχθεί η αναμενόμενη ανάπτυξη της χώρας» δήλωσε ο κ. Κουκουρλής, διαβεβαιώνοντας τους γονείς «ότι όλοι οι καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ πιστεύουμε ότι η παιδεία που δίνουμε στα παιδιά σας, όχι μόνο μέσα από την επιστημονική γνώση αλλά και την καλλιέργεια της ψυχής τους, είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για μια ουσιαστική ανάκαμψη από την γενικότερη κρίση που διέρχεται η χώρα». Φανερά συγκινημένος, έκλεισε τον λόγο του αναφερόμενος στο πρόσφατο δυσάρεστο γεγονός της ξαφνικής απώλειας του Καθηγητή Γιώργου Σταματέλλου και ζήτησε κομπιάζοντας να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.
Επιβράβευση των κόπων γονέων, καθηγητών και αποφοίτων
Εν συνεχεία, εκ μέρους των Προέδρων όλων των Τμημάτων μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γεώργιος Συλαίος, συγχαίροντας όλους τους διπλωματούχους που ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις σπουδές τους στην Πολυτεχνική Σχολή. «Κάθε τελετή αποφοίτησης αποτελεί μια μέρα γιορτής για το Πανεπιστήμιό μας, ειδικά φέτος, που η Πολυτεχνική του Σχολή συμπληρώνει 40 χρόνια συνεχούς συμβολής στην επιστημονική γνώση, 40 χρόνια αδιάλειπτης υψηλού επιπέδου προσφοράς στην έρευνα, αυτή η γιορτή είναι ακόμα σημαντικότερη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συλαίος. Τόνισε ακόμη ότι η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ προσέφερε γνώσεις και δεξιότητες σε πλήθος επιστημόνων μηχανικών, οι οποίοι με την δουλειά και το ήθος τους όλα αυτά τα χρόνια τίμησαν το Πολυτεχνείο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. «Αυτή την κληρονομιά παραλαμβάνεται σήμερα και εσείς» τόνισε στους φοιτητές για να αναφερθεί στην επιβράβευση των κόπων και της αγωνίας γονέων, καθηγητών και προσωπικού της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά κυρίως των αποφοίτων.
Τρεις τελευταίες συμβουλές-μηνύματα του ΔΠΘ
Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του ο κ. Συλαίος έδωσε στους αποφοίτους τρεις τελευταίες συμβουλές. «Τρία τελευταία μηνύματα από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ:
Συμβουλή πρώτη: Μην χρησιμοποιείτε την σημερινή οικονομική κρίση ως άλλοθι αδράνειας και απραξίας. Απεναντίας, τούτες τις δύσκολες ημέρες απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια, περισσότερη υπομονή, επιμονή και πάθος σε αυτό που κρίνεται εσείς ότι θέλετε να ακολουθήσετε.
Συμβουλή δεύτερη: Μη χάνετε τον χρόνο σας προσπαθώντας να βρείτε μια θέση εργασίας στην δουλειά κάποιου άλλου. Φτιάξτε την δική σας δουλειά, χτίστε την από το μηδέν. Φτιάξτε επιχειρήσεις έντασης, γνώσης και τεχνολογικής καινοτομίας. Βάλτε σε τάξη όλα όσα μάθατε αυτά τα χρόνια και εφαρμόστε τα στην πραγματική οικονομία, στην εργασία σας. Έχετε όλα τα προσόντα για να τα καταφέρετε.
Συμβουλή Τρίτη: Δραστηριοποιηθείτε, κάντε τα όνειρά σας πραγματικότητα στην χώρα αυτή, στην περιφέρεια αυτή, στην περιοχή αυτή, στην Θράκη. Για μια χώρα με το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, η απώλεια νέων επιστημόνων, πτυχιούχων μηχανικών όπως εσείς, θα επιφέρει στο μέλλον τραγικά αποτελέσματα».
Μητροπολίτης Ξάνθης: Οφείλετε να παλέψετε
Αντίθετα από το πρωτόκολλο, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων απευθύνθηκε πρώτα στους νέους διπλωματούχους. «Εδώ και πολύ καιρό σπανίζει το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων. Σήμερα όμως εδώ στο Αμφιθέατρο όλοι χαμογελούν. Και αυτό το οφείλουμε στους νέους επιστήμονες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σε ένα κήρυγμα του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου, όπου χρησιμοποίησε έναν μύθο του Αισώπου με την νυχτερίδα που έπεσε μέσα στο καρδάρι με το γάλα, τόνισε στους φοιτητές ότι οφείλουν να παλέψουν στην ζωή. Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τριανταφυλλίδης, στην συνέχεια, μετέφερε τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Δημάρχου κ. Χ. Δημαρχόπουλου προς τους φοιτητές. Από την πλευρά του ευχαρίστησε για την εδώ παρουσία των φοιτητών, για την συμβολή τους στην κοινωνική ζωή της Ξάνθης με τις ιδέες, την δημιουργικότητα και την δραστηριότητά τους και τους παρακάλεσε τώρα που θα αναζητήσουν νέους δρόμους, να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ξάνθης όπου βρίσκονται.
Ταινία μικρού μήκους για την ζωή του φοιτητή
Παρά την αρχική δυσαρέσκεια για την προβολή ταινίας μικρού μήκους, όλοι γέλασαν με την ανάλαφρη και με κωμική διάθεση δουλειά της κινηματογραφικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Γέφυρα» με τίτλο «η ζωή του φοιτητή στην Ξάνθη». Ακολούθησε η απονομή επαίνου και χρηματικού βραβείου στην πρωτεύσασα αποφοιτούσα όλων των Τμημάτων Αναστασία Κούτλα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών με βαθμό 8,81. Η πρωτεύσασα απήγγειλε τον όρκο με το χέρι στο Ευαγγέλιο, μαζί με την απόφοιτο του Τμήματος Παραγωγής και Διοίκησης Εμινέ Τερζόγλου, η οποία ορκίστηκε δίπλα της στο Κοράνι, μια παράδοση της πολυπολιτισμικής Ξάνθης, η οποία συνεχίζεται σε πείσμα πολλών.
Χ.Δ.