Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Πράσινο φως» στην ανακύκλωση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

«Πράσινο φως» στην ανακύκλωση από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

0
dimotiko dec1

Ξεκινά η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ξάνθης. Έτοιμη προς υπογραφή η σύμβαση με τον ανάδοχο. 40% των εσόδων στην ΔΙΑΑΜΑΘ – 60% στον ιδιώτη

Προβληματισμός για το οικονομικό όφελος του δήμου ως μετόχου της ΔΙΑΑΜΑΘ απο την ανακύκλωση. Η ΔΕΥΑΞ πάει Σταυρούπολη και απρόσμενο «άδειασμα» στον Μούρκα

Με ανακύκλωση …λόγων για την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης καθώς επίσης και με ερωτήματα και προβληματισμούς για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε περιφερειακό επίπεδο και σ’ ότι αφορά τα προσδοκώμενα οικονομικά οφέλη για τον δήμο Ξάνθης, δόθηκε το «πράσινο φως» για την έναρξη της ανακύκλωσης στο δήμο Ξάνθης από το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Συγκεκριμένα το Δ.Σ. ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα, με την μειοψηφία του κ. Κολλάρου, την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δ. Ξάνθης και της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε. για την «Λειτουργική αναβάθμιση του συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων κατά την έννοια του Νόμου 2939/2001 και βελτίωση μεθοδολογίας Διαχείρισής του – Υποστηρικτικές ενέργειες Δ. Ξάνθης».

Ανακύκλωση από το νέο έτος – Ξεκινά η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ξάνθης

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ξάνθης πρόκειται για 2 συμβάσεις μια τριμερής μεταξύ δήμου – ΔΙΑΑΑΜΑΘ και ΕΑΑΑΑ (Εταιρεία Ανακύκλωσης Αξιοποίησης Απορριμμάτων) που αφορά την πρόθεση του δήμου να ξεκινήσει την ανακύκλωση και την ΕΑΑΑ που θα αναλάβει την προκήρυξη διαγωνισμού για την εξεύρεση μειοδότη για την λειτουργία του ΚΔΑΥ Ξάνθης και μια 2μερή μεταξύ δήμου και ΔΙΑΑΜΑΘ που αφορά στην πληρωμή του ΦΠΑ. Όπως ανέφερε επίσης ο δήμαρχος έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το ΚΔΑΥ και τις επόμενες μέρες υπογράφεται η σύμβαση με τον ανάδοχο ενώ ο δήμος έχει ήδη πάρει 840 μπλε κάδους και 4 απορριμματοφόρα ενώ θα ζητήσει από την ΔΙΑΜΑΑΑΘ άλλα 2 εξάτονα απορριμματοφόρα. Όπως έγινε γνωστό από την λειτουργία του ΚΔΑΥ το 40% των εσόδων θα τα παίρνει η ΔΙΑΑΜΑΘ και το 60% ο ιδιώτης που το ανέλαβε καθώς θα απασχολεί και προσωπικό και προς το παρόν οι δήμοι αλλά και οι πολίτες που θα παρέχουν το πρωτογενές ανακυκλώσιμο υλικό δεν θα έχουν οικονομικό όφελος παρά μόνο περιβαλλοντικό!

Προβληματισμοί Μπένη

Αυτό το θέμα έθιξε ο Δημήτρης Μπένης που σημείωσε ότι: «ο εμείς δεν παίρνουμε τίποτε παρότι δίνουμε την κρίσιμη μάζα για την ανακύκλωση» εφιστώντας της προσοχή για τα ανταποδοτικά των 42.000 ευρώ που ζητιούνται και δεν υπάρχει κωδικός στον προϋπολογισμό να καλυφθούν. Ο κ. δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθεί κωδικός και δεν δημιουργήθηκε επειδή ο δήμος δεν έκανε ανακύκλωση και δεν θα επιβαρυνθούν με αύξηση των τελών οι πολίτες αλλά θα υπερκαλυφθούν από την μείωση του κόστους της αποκομιδής στα οργανικά. Ο Δ. Μπένης συνέχισε να έχει αντιρρήσεις καθώς υποστήριξε ότι κανείς δεν έχει καταμετρήσει πόσα είναι τα οργανικά και ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα πάντα ήταν υπέρ της διαχείρισης απορριμμάτων σε επίπεδο νομού και όχι περιφέρειας χαρακτηρίζοντας το περιφερειακό σύστημα διαχείρισης «αναγκαίο κακό αλλά παρόλα αυτά υπερψήφισε το θέμα.

130.000 ευρώ ετησίως έχανε ο δήμος Ξάνθης από την ανακύκλωση που …δεν έκανε

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» είπε ο Θ. Ξυνίδης κοστολογώντας τα χαμένα έσοδα από την ολιγωρία του δήμου να ξεκινήσει την ανακύκλωση πριν από αρκετά έτη στα 130.000 ευρώ ετησίως από τα ανακυκλώσιμα υλικά. Σε θέμα πρωτίστως οικολογικό το ανήγαγε ο Σ. Τσιακίρογλου που το επικρότησε όπως επίσης και ο Ι. Καμαρίδης που επικεντρώθηκε στο οικονομικό όφελος λέγονται ότι είναι γνωστό ότι τα προϊόντα της ανακύκλωσης φέρνουν τεράστια κέρδη: «Εμείς είμαστε μέτοχοι στην επιχείρηση αυτή (ΔΙΑΑΜΑΘ) και θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε οφέλη. Και θα πρέπει να το επιδιώξουμε». Πάντα υπέρμαχος της ανακύκλωσης ο Νίκος Ανταμπούφης χαρακτηρίζοντας την «στρατηγική επιλογή» της παράταξής του. Παράλληλα όμως ζήτησε από το δήμαρχο να αποσαφηνίσει το ζήτημα της μεθόδου με την οποία θα γίνει η επεξεργασία καθώς υπάρχουν δύο μέθοδοι: Η καύση, η οποία – όπως είπε είναι αντίθετη με την ανακύκλωση και η ήπια κομποστοποίηση που είναι η πιο ενδεδειγμένη. Τέλος ο κ. Κολλάρος καταψήφισε το θέμα προβάλλοντας το επιχείρημα ότι από την υπόθεση αυτή θα βγουν κερδισμένοι κάποιοι ιδιώτες που θα το αναλάβουν και δεν θα υπάρξουν οφέλη για τους πολίτες της ΑΜΘ.

Η ΔΕΥΑΞ πάει Σταυρούπολη και απρόσμενο «άδειασμα» στον Μούρκα

Αναφορικά με τα υπόλοιπα θέματα εγκρίθηκε ομόφωνα η επέκταση της ΔΕΥΑΞ στην Δημοτική Ενότητα όπως άλλωστε προβλέπει ο Καλλικράτης. Από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Μαρίνο Σδρέβανο ζητήθηκε να δοθεί μια μεταβατική περίοδος προσαρμογής ώστε να μπορέσει και η ΔΕΥΑΞ να ανταπεξέλθει λειτουργικά αλλά και οι δημότες της Σταυρούπολης στα νέα δεδομένα καθότι έγινε γνωστό ότι σ΄ολους τους οικισμούς δεν υπάρχουν υδρόμετρα και αρχικά τα τιμολόγια θα είναι ενδεικτικά όπως πρότεινε ο Θ. Ξυνίδης.

Να σημειώσουμε επίσης ότι ένταση δημιουργήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης για ένα θέμα που αφορούσε στην τυπική παραλαβή ενός έργου διάνοιξης ενός δρόμου στο περιαστικό δάσος των Κιμμερίων. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τη συνολική επιμέτρηση του έργου, που αφορούσε σε διάνοιξη δασικού δρόμου στην περιοχή των Κιμμερίων, ο υπογράφων τη σχετική παραλαβή του έργου, Χρήστος Μούρκας ανέφερε ότι υπέγραψε έχοντας εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του Δήμου και έτσι προκλήθηκε μια άνευ προηγουμένου κόντρα, κυρίως μεταξύ του Δ. Μπένη και του Χ. Μούρκα. Τελικά με παρέμβαση της κας Αλεξίας Γκριτζίκη που εξέφρασε την βούληση συμβούλων της πλειοψηφίας το θέμα αποσύρθηκε για να επανέλθει με νέα στοιχεία ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Είναι η πρώτη φορά σ’ αυτό το συμβούλιο που η διοικούσα παράταξη «αδειάζει» τόσο ανοιχτά ένα «δικό» της !

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βγαίνει ο διαγωνισμός για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων δήμου Ξάνθης

Στη σημερινή συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής εγκρίνονται τα τεύχ δημοπράτησης   Σή…