Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο διεπιστημονικό Συνέδριο «Ιστορία Δομικών Κατασκευών» του ΔΠΘ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο διεπιστημονικό Συνέδριο «Ιστορία Δομικών Κατασκευών» του ΔΠΘ

0
synedrio domikon

Τριήμερο Συνέδριο με την συμμετοχή 100 επιστημόνων από όλη την Ελλάδα, 55 εισηγήσεων και συναυλίας στο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Ν. Λιανός: «Αποδεικνύουμε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν υποδομές αλλά και γνώση στην αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων»

Με μεγάλη επιτυχία και πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε το 2ο διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Ιστορία Δομικών Κατασκευών». Το συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Ξάνθης, ξεκίνησε τις εργασίες του την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου. Στη διάρκεια των εργασιών, που πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, παρουσιάστηκαν 55 εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες, ενώ συμμετείχαν συνολικά 100 περίπου επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον χώρο, καθώς υπήρχαν και κάποιες ομαδικές εισηγήσεις.

Αντικείμενο και θεματική του Συνεδρίου

Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν η διαχρονική εξέλιξη των δομικών κατασκευών, όπως τεκμηριώνεται από το δομημένο και αρχειακό απόθεμα που διασώζεται και το οποίο καταγράφει τα στάδια της βασικής και εφαρμοσμένης επιστημονικής γνώσης στους τομείς της τεχνολογίας, της κοινωνικής οργάνωσης και των σχέσεων, των ποικίλων ατομικών αναγκών και των προσωπικών σχέσεων, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις των πολιτισμών. Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου κινήθηκαν στα ακόλουθα πλαίσια:

– Επιστημολογία των Δομικών Κατασκευών, σύγχρονη διεπιστημονική έρευνα και διδασκαλία

– Ιστορία Μορφών, Δομικών Συστημάτων και Τεχνολογικών Εφαρμογών

– Κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές, οικονομικές, αισθητικές, χρηστικές παράμετροι

– Κριτήρια, μεθοδολογίες, βελτιστοποίηση τεκμηρίωσης, προστασίας, διαχείρισης και διατήρησης, επεμβάσεις σε υφιστάμενες Δομικές Κατασκευές

– Προστασία και ανάδειξη της ιστορικής δόμησης σε περιόδους κρίσης και πολεμικών συρράξεων

Οι εργασίες του Συνεδρίου

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Νικόλαος Λιανός, καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΔΠΘ, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς: ο Αναπληρωτής Πρύτανης ΔΠΘ κ. Παντελής Μπότσαρης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ κ. Πάνος Κόκκορης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Γιάννης Δρεμσίζης. Το βράδυ του Σαββάτου εμφανίστηκε μαζί με τους ‘’Χειμερινούς Κολυμβητές’’ ο μουσικός και αρχιτέκτοντας Αργύρης Μπακιρτζής σε μια όμορφη συναυλία στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Το πρωί της Κυριακής, σε ειδική συνεδρία, ο καθηγητής κ. Ν. Λιανός παρουσίασε το πρωτότυπο θέμα «Η χρήση της 3Δ ψηφιοποίησης στην μελέτη τεκμηρίωσης και ανάλυσης των δομικών κατασκευών» με το οποίο έκλεισαν οι εργασίες του Συνεδρίου, αφού παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα από τις 55 εισηγήσεις που ακούστηκαν. Ακολούθησε ξενάγηση των εισηγητών, των φοιτητών και των επισκεπτών που παρακολούθησαν το Συνέδριο σε σοκάκια και ιστορικά κτήρια της Παλιάς Ξάνθης, οι οποίοι αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από την Ξάνθη και το Δημοκρίτειο, αφού κατά κοινή ομολογία η οργάνωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Άξια συγχαρητηρίων φυσικά και η ομάδα εθελοντών του Συνεδρίου που απαρτιζόταν από νέα πρόσωπα, γεμάτα φρεσκάδα και όρεξη για δουλειά, που με ιδιαίτερη ευγένεια και ζεστό χαμόγελο υποδέχονταν τους συνέδρους, κατέγραφαν τα στοιχεία τους και ήταν ενημερωμένοι και πρόθυμοι να δώσουν οποιαδήποτε πληροφορία  λύνοντας  κάθε απορία.

Ν. Λιανός: «Ο Δήμος Ξάνθης αγκάλιασε την πρότασή μας εξαρχής»

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Νικόλαος Λιανός δήλωσε: «Το συνέδριο αυτό που ονομάσαμε ‘’Ιστορία δομικών κατασκευών’’ πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στην Ξάνθη και παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής που βιώνουμε, αποφασίσαμε να το διοργανώσουμε και ομολογώ ότι με τις 55 εισηγήσεις και τους 100 περίπου επιστήμονες που ήρθαν στην Ξάνθη για να τις παρουσιάσουν, ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Έχουμε εισηγητές από όλη την Ελλάδα και μερικές εισηγήσεις από το εξωτερικό, παρόλο που δεν το ονομάσαμε διεθνές, αλλά διεπιστημονικό εθνικό συνέδριο. Το συνέδριο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι οι σύνεδροι που συμμετέχουν προέρχονται από κρίση δύο επιστημόνων της επιτροπής που είχαμε καταρτίσει από 40 επιστήμονες, οπότε κάθε ενδιαφερόμενος που υπέβαλε αίτηση για να πραγματοποιήσει μια ανακοίνωση πέρασε από δύο ‘’τυφλές’’ αξιολογήσεις. Όταν λέμε ‘’τυφλές’’ εννοούμε χωρίς να υπάρχει το όνομά του στην ανακοίνωση και χωρίς να γνωρίζει ποιος τον αξιολογεί. Οπότε υπήρξε μια σημαντική αξιολόγηση των επιστημόνων που έλαβαν μέρος και θέλουμε να δείξουμε με το συνέδριο αυτό ότι στην Ξάνθη υπάρχει γνώση και υποδομή όχι μόνο για να συμμετέχουμε στα συνέδρια των κεντρικών πανεπιστημίων (Μετσόβιο, Αριστοτέλειο) αλλά και για να παράγουμε γνώση και να επιθυμούν να συμμετέχουν εδώ διακεκριμένα πρόσωπα του χώρου».

Άμεση σχέση των εισηγήσεων με τον οικισμό της Παλιάς Πόλης

Στην ερώτησή μας, αν τα θέματα του Συνεδρίου έχουν σχέση και με τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης, ο κ. Λιανός απάντησε: «Η ιστορία δομικών κατασκευών έχει διεπιστημονικό αντικείμενο και περιλαμβάνει από την αποκατάσταση μέχρι την αξιολόγηση, την τεκμηρίωση και ό,τι έχει σχέση με την ιστορία των δομικών κατασκευών. Προφανώς ένα παλιό κτήριο που θέλεις να το αποκαταστήσεις, πρέπει να γνωρίζεις ορισμένα πράγματα όπως θέματα σεισμών, θέματα κτηρίων που έχουν φθορές κ.ά. Υπάρχουν πολλές εισηγήσεις για παραδοσιακά κτίσματα απ’ όλη την Ελλάδα με κέντρο πάντα την ιστορία της δομικής κατασκευής τους και πώς μπορούμε να την μελετήσουμε, να την αξιολογήσουμε και να την αποκαταστήσουμε. Άρα λοιπόν καλύπτουμε όλο το φάσμα αυτών των εργασιών, τα οποία εμπεριέχουν μια σχέση με τους παραδοσιακούς οικισμούς». Ευχαριστημένος δήλωσε επίσης ο κ. Λιανός με την συμμετοχή των φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής και κυρίως του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε «αυτοί είναι οι διάδοχοι, αυτοί είναι που πρέπει να μάθουν όλα όσα αναφέρονται στο συνέδριο και πραγματικά η παραμονή τους σε όλες τις συνεδρίες είναι κάτι πολύ θετικό, το οποίο σημαίνει ότι βρίσκουν κάτι ενδιαφέρον σ’ αυτό που είναι και αντικείμενο των σπουδών τους».

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…