Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Φυσικό αέριο στην ΑΜΘ μέσω ΤΑΡ: πρόταση εντυπώσεων ή έλλειψη επαφής με το θέμα;

Φυσικό αέριο στην ΑΜΘ μέσω ΤΑΡ: πρόταση εντυπώσεων ή έλλειψη επαφής με το θέμα;

0
pavlidis-empros

Ο Γ. Παυλίδης ζητά φυσικό αέριο για τους κατοίκους, χωρίς όμως υποδομές και ενδιαφέρον επενδυτών για την δημιουργία του εσωτερικού δικτύου διανομής

Η είδηση είναι σαφής: Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Γιώργος Παυλίδης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline) και ζήτησε να δημιουργηθούν έξι τουλάχιστον αναμονές λήψης αερίου στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στους Κήπους, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στον δήμο Δοξάτου. Και τόνισε ότι από το φυσικό αυτό αέριο, τις αναμονές, να παίρνουν για οικιακές χρήσεις οι κάτοικοι της Περιφέρειας. Επί του αιτήματος του Περιφερειάρχη επιφυλάχτηκε να απαντήσει η αντιπροσωπεία και θα μεταφέρει το αίτημα αρμοδίως.

Πού χωλαίνει η πρόταση Παυλίδη

Για την υπόθεση αυτή υπάρχει μια σημαντική παράμετρος κι αυτή είναι η ουσία της όλης υπόθεσης στην πρόταση Παυλίδη προς την ΤΑΡ. Ο κ. Παυλίδης ζήτησε να ληφθούν υπ’ όψιν από την εταιρεία οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση των οικιακών αναγκών των κατοίκων απ’ όπου διέρχεται ο αγωγός της ΤΑΡ. Μεριμνά δηλαδή για τους κατοίκους για να ‘’παίρνουν’’ φτηνό αέριο για τις ανάγκες τους. Σαν ιδέα η πρόταση μπορεί να σταθεί, αλλά της λείπουν κάποια δεδομένα, όπως: Η εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού και οι επενδυτές αυτού (Αζερμπαϊτζάν, ελληνική πλευρά) ενδιαφέρονται για τον αγωγό ως μέσου μεταφοράς του αερίου. Όχι για την λιανική πώληση σε δήμους και κοινότητες. Αυτό, η διανομή δηλαδή σε σπίτια, βιοτεχνίες κλπ είναι ευθύνη ενός άλλου φορέα. Ο οποίος θα πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή, διότι σήμερα δεν υφίσταται.

Δεύτερον, θα απαιτήσει σοβαρά κεφάλαια για να γίνει η επέκταση για λιανική πώληση. Και αυτό διότι θα χρειαστεί να κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο διανομής σε κάθε πόλη, όπως είναι σήμερα το δίκτυο για το νερό και της ΔΕΗ. Θυμίζουμε σε όσους το έχουν πιθανόν ξεχάσει, ότι λόγω του υψηλού ακριβώς κόστους κατασκευής αυτού του εσωτερικού δικτύου, δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του σε επαρχιακές πόλεις. Δίκτυο σήμερα διαθέτουν μόνον η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα. Πόλεις πολυάνθρωπες όπου έχει οικονομικό ενδιαφέρον να γίνει η επέκταση και να μπορέσει αυτή σταδιακά να αποδώσει οικονομικά μέσω νέων συνδέσεων με κατάργηση καυστήρων πετρελαίου και εγκατάστασης φυσικού αερίου.

Έτσι έχουν τα πραγματικά δεδομένα για το θέμα του ΤΑΡ. Προφανώς ο Γ. Παυλίδης βιάζεται και στην βιασύνη αυτή ξεχνάει και κάνει δηλώσεις που εάν πραγματοποιηθούν, θα γίνουν στο πολύ μακρινό μέλλον. Εδώ δεν αξιοποιείται το δίκτυο φυσικού αερίου που ήδη υπάρχει και που είναι λίγο έξω από την πόλη μας, θα γίνει ένα άλλο δίκτυο της ΤΑΡ; Δύσκολο έως απίθανο.

Τι υποστήριξε ο Γ. Παυλίδης

Αέριο για οικιακή χρήση σε όλη την ΠΑΜΘ ζήτησε ο Περιφερειάρχης από τους εκπροσώπους του TAP

Στο πλαίσιο της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης οι εκπρόσωποι της εταιρίας κατασκευής του αγωγού κατέθεσαν έγγραφο στον Γ. Παυλίδη

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης δέχθηκε επίσκεψη εκπροσώπων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 στην Περιφέρεια, με τους οποίους είχε μία συνολική συζήτηση για τα θέματα περί του Αγωγού.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ, Μr. Anton Mifsud-Bonnici Διευθυντής Διαχείρισης Δέσμευσης Γης, κ. Αλέξανδρος Πανουργιάς Διευθυντής Επικοινωνίας, κ. Σπύρος Νάκος Υπεύθυνος για τη Ροδόπης και η κα. Μαρκάκη Νομική Σύμβουλος ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για την πορεία του έργου και συζητήθηκαν τα καίρια θέματα.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απαιτήσεις της κοινωνίας και να μη θίγεται το περί δικαίου αίσθημα κανενός πολίτη και εφόσον υλοποιηθεί το έργο να υπάρξουν έξι τουλάχιστον αναμονές λήψης αερίου στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στους Κήπους για το βόρειο Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στη Καβάλα και στο ύψος του Δήμου Δοξάτου για τη Δράμα, έτσι ώστε και ο συγκεκριμένος αγωγός να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οικιακή χρήση (θέρμανση) από όλους τους κατοίκους της ΠΑΜ-Θ.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι κατέθεσαν στην Περιφέρεια έγγραφο, στα πλαίσια της εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, για το οποίο ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η κατάθεσή του δε σημαίνει αποδοχή κανενός τετελεσμένου, θα μελετήσει το περιεχόμενό του σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς παράγοντες και θα υπάρξει τοποθέτηση επ’ αυτής. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίστηκε, η ΠΑΜ-Θ στα πλαίσια της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των συμπολιτών μας.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …