Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ερείπια –«απειλή» μέσα στην πόλη

Ερείπια –«απειλή» μέσα στην πόλη

0
ereipio-xasirtzoglou

Κτίριο Στάλιου: Καθυστερεί από το 2005 η έγκριση μελέτης αποκατάστασης από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Ζητά αποκάλυψη του διάκοσμου του ταβανιού όταν αυτό κινδυνεύει να …πέσει! Κατεδαφιστέο σπίτι στην Χασιρτζόγλου – Ετοιμόρροπο απέναντι από τον Αη Γιώργη

Επικίνδυνες παγίδες κρύβουν τα ετοιμόρροπα παλαιά σπίτια που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη μας. Τα περισσότερα απ’ αυτά ανήκουν σε ιδιώτες που τα έχουν εγκαταλείψει είτε γιατί δεν μπορούν να τα αναπαλαιώσουν λόγω υψηλού κόστους – καθότι τα περισσότερα έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα – είτε γιατί είναι πολλοί κληρονόμοι και δεν μπορούν να τα ξεκαθαρίσουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έτσι παραμένουν ακατοίκητα στο έλεος της φθοράς του χρόνου αλλά και των καιρικών συνθηκών καθώς ιδιαίτερα οι πολλές βροχοπτώσεις τα έχουν καταστήσει «βραδυφλεγείς βόμβες» που μπορεί οποτεδήποτε να «σκάσουν» προκαλώντας ατυχήματα σε …άτυχους περαστικούς που για κακή τους τύχη θα βρεθούν στο «πεδίο βολής» τους!

Τι θα γίνει επιτέλους με το κτίριο Στάλιου;

Ιδιοκτησιακά δεν συμπεριλαμβάνεται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις καθώς είναι ιδιοκτησίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ωστόσο κτιριακά αποτελεί μια «βραδυφλεγή βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί. Βρίσκεται στις παρυφές της Π. πόλης στην αρχή της Βενιζέλου που είναι μια πολυσύχναστη οδός και είναι εμφανές ότι το κτίριο χρήζει επειγόντως παρεμβάσεων. Όμως το κτίριο Στάλιου αποτελεί και μια τυπική περίπτωση όπου η γραφειοκρατία, οι αγκυλώσεις και οι «αραχνιασμένες» λογικές λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ σε συνδυασμό με μια επίσης δύσκαμπτη δημόσια υπηρεσία του Δ.Π.Θ. αλλά και την δεδομένη οικονομική στενότητα για πολυδάπανες μελέτες έχουν καταστήσει αδύνατη κάθε συνεννόηση μεταξύ τους με αποτέλεσμα το μεν Δ.Π.Θ. να έχει καταθέσει από το 2005 μελέτη αποκατάστασης του κτιρίου αλλά η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων να μην την εγκρίνει αν προηγουμένως δεν γίνει πλήρης αποκάλυψη του διακόσμου μέρους του οποίου έχει βρεθεί σε δοκάρια που συγκρατούν την οροφή.

Καθυστερεί από το 2005 η έγκριση μελέτης αποκατάστασης του μνημείου από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων

Κοντεύουν 10 χρόνια από τότε που η Τεχνική υπηρεσία του Δ.Π.Θ, κατέθεσε μελέτη αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου προς έγκριση από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Όπως μας ενημερώνει η μηχανικός της υπηρεσίας κα Κατσανδρίτου : « Η μελέτη κρίθηκε ελλιπής και ζητήθηκαν συμπληρωματικές παρεμβάσεις στις οποίες όμως δεν προέβη το Δ.Π.Θ. και αυτός είναι ο λόγος που δεν εγκρίθηκε η μελέτη». Στις «συμπληρωτικές παρεμβάσεις» αναφέρθηκε και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ.Π.Θ. κα Βατζιτζή Ελένη η οποία μιλώντας στο «Ε» τόνισε: «Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ζήτησε να γίνει σ’ αυτή τη φάση της μελέτης η αποκατάσταση του διάκοσμου του κτιρίου. Εμείς αντιπροτείναμε να γίνει αυτό κατά την φάση εκτέλεσης του έργου – να το αναλάβει δηλαδή ο εργολάβος του έργου – καθότι η αποκατάσταση του διάκοσμου είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα και δεν υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι γι αυτό το έργο. Να σημειώσουμε ότι και μόνο οι εργασίες αποκάλυψης ενός μικρού μέρους που δώσαμε σε ειδικό για να δούμε αν υπάρχει διάκοσμος μας στοίχισαν 10.000 ευρώ». Η κα Βατζιτζή παράλληλα πρόσθεσε ότι εδώ κα 10 χρόνια γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί μια λύση και να προχωρήσει η έγκριση του έργου και υπάρχει ολόκληρος φάκελος αλληλογραφία μεταξύ των δύο υπηρεσιών και ενώ αρχικά είχε φανεί πως θα δοθεί λύση από το υπουργείο Πολιτισμού στη συνέχεια μπλοκαρίστηκε. Ωστόσο διαβεβαίωσε ότι το Δ.Π.Θ. φροντίζει το κτίριο και ότι πριν 2 χρόνια έχει κάνει παρεμβάσεις συντήρησης με υποστύλωση της στέγης και πως δεν είναι επικίνδυνο. Απ’ την πλευρά της η κα Κασανδρίτου διαβεβαίωσε πως το ΔΠΘ δεν έχει κάνει αίτημα στην υπηρεσία για να κάνει εργασίες υποστύλωσης στο κτίριο και οτιδήποτε αφορά στην κτιριακή του κατάσταση είναι υπεύθυνο το Δ.Π.Θ. Να σημειώσουμε ότι το θέμα της επικινδυνότητας του κτιρίου ανακινήθηκε με αφορμή κάποια κομμάτια γυαλί που βρέθηκαν στο δρόμο και κάποιοι υπέθεσαν ότι έπεσαν από το κτίριο Στάλιου. Η κα Βατζιτζή μας πληροφόρησε ότι άμεσα κλιμάκιο της υπηρεσίας συνέλεξε τα γυαλιά και τα συνέκρινε με τα τζάμια του κτιρίου οπότε και διαπιστώθηκε ότι δεν ανήκουν στο κτίριο και ότι είναι πολύ νεώτερα.

Κατεδαφιστέο σπίτι στην Χασιρτζόγλου – Ετοιμόρροπο απέναντι από τον Αη Γιώργη

Συναγερμός σήμανε από το πρωί στην Τεχνική υπηρεσία του δήμου Ξάνθης μετά από καταγγελία κατάρρευσης διώροφης μονοκατοικίας επί της οδού Χασιρτζόγλου 40. Άμεσα η υπηρεσία κίνησε τη διαδικασία κατεδάφισης της οικίας καθώς μετά από επιστασία κρίθηκε επικίνδυνη. Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία κατεδάφισης απαιτεί έγγραφο από την εισαγγελική αρχή. Ο δήμος αναλαμβάνει την κατεδάφιση και ένα μέρος του κόστους αυτής καταλογίζεται στον ιδιοκτήτη που στην περίπτωση αυτή είναι ιδιώτης. Επίσης έτοιμο να καταρρεύσει είναι ένα… μπαλκόνι (σαχνισί) μιας παλαιάς οικίας απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Π. Πόλη. Ο δήμος προσωρινά έχει βάλει προστατευτική κορδέλα αλλά οι συνεχείς βροχοπτώσεις επιδεινώνουν της κατάσταση της οικίας και χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των διερχομένων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …