Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Επιφυλακτικός στις διευρύνσεις ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Επιφυλακτικός στις διευρύνσεις ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

0
kalpi2-empros

Έληξε τη Δευτέρα η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων. Ενδιαφέρον εκδήλωσε ο νεαρός ξανθιώτης επιχειρηματίας Οδυσσέας Βουρβουκέλης

Πιθανή η υποψηφιότητα και μέλους της ΔΗΜΑΡ, με βάση το περιεχόμενο που θα προκύψει από τη συμφωνία Τσίπρα- Κουβέλη. Αναζητά ισχυρό όνομα η τοπική Νομαρχιακή

Η πιο αποτελεσματική οργάνωση, οι συμμαχίες και η συγκρότηση των ψηφοδελτίων είναι τα κύρια στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε την προεκλογική του προετοιμασία εντατικά μετά τη δεύτερη κιόλας ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου είχαν προθεσμία να καταθέσουν υποψηφιότητα οι ενδιαφερόμενοι, ωστόσο τα ονόματα τίθενται στη διάθεση των νομαρχιακών επιτροπών και των κεντρικών γραφείων του κόμματος και θα αξιολογηθούν με βασικό γνώμονα τις ισορροπίες που θα επιχειρήσει να διατηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να είναι διαμορφωμένα τα ψηφοδέλτια έως τις 7 του επόμενου μήνα, ώστε να ανακοινωθούν την επομένη. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για την συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ θα παρθούν μετά τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Επιτροπών των δυο κομμάτων στις 3-4 Ιανουαρίου, οπότε και θα διαμορφωθεί το πλαίσιο και οι όροι συνεργασίας στο ψηφοδέλτιο.

Δίπολο υπέρ και κατά των «ανοιγμάτων’ στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

Τα στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ξάνθης τηρούν «σιγή ιχθύος» όσον αφορά στα ονόματα που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα, προκειμένου να αποφύγουν λάθος εντυπώσεις, αλλά και να διαχειριστούν πιθανές συγκρούσεις και κριτικές. Άλλωστε, το σημαντικότερο σημείο τριβής για πολλές Νομαρχιακές ανά την Ελλάδα είναι η στάση που θα τηρηθεί αναφορικά με μεμονωμένες και κομματικές συμμαχίες.

Αυτό φαίνεται ότι είναι κάτι που ταλανίζει και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, αφού η μία πλευρά θέλει διαπιστευτήρια προσήλωσης στο κόμμα και ένα ψηφοδέλτιο που θα αποτυπώνει την πιο συμπαγή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη την αφοσίωση των στελεχών και την αποφυγή της σύνδεσης με το παρελθόν επίδοξων συμμάχων, ενώ η άλλη πλευρά προτάσσοντας την «ανανέωση και όχι την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ» προωθεί την προσπάθεια να γίνουν ευρύτερες συνεργασίες με πρόσωπα από την τοπική σκηνή που έχουν μία αριστερή κλίση και που εν πάση περιτπτώσει συμφωνούν στο μίνιμουμ που έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας για αποδοχή του προγράμματος και συμφωνία στην ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση.

Υποψηφιότητα κατέθεσε ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης

vourvoukelis odysseas2Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε», η ιδιόμορφη κατάστασης που επικρατεί οδήγησε στη συγκέντρωση περιορισμένου αριθμού υποψηφιοτήτων τοπικά, κάτι που ενδέχεται να αλλάξει με βάση τις εξελίξεις.

Υποψηφιότητα μέχρι τώρα έχει θέσει, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο νεαρός επιχειρηματίας του «Κτήματος Βουρβουκέλη» Οδυσσέας Βουρβουκέλης, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά είχε προσεγγίσει στις δημοτικές εκλογές, αναφορικά με τη στελέχωση του ψηφοδελτίου του δήμου Αβδήρων. Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά ξανθιωτών που πρόσκειται στην Αριστερά, χωρίς να είναι ενταγμένη στο ΣΥΡΙΖΑ και η τύχη της υποψηφιότητάς του συνδέεται αν μη τι άλλο και με το στίγμα ακριβώς της εξωστρέφειας ή της απομόνωσης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, πέρα από τον νυν βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τίποτα δεν είναι σίγουρο, ενώ και οι κεντρικές επιλογές, αποτέλεσμα της συμφωνίας Τσίπρα- Κουβέλη αναμένεται να επηρεάσουν, μιας και η Ξάνθη διαθέτει –ή τουλάχιστον διέθεσε- μία από τις δυναμικότερες τοπικές οργανώσεις της ΔΗΜΑΡ, οπότε και δεν είναι απίθανο να εκπροσωπηθεί στο τοπικό ψηφοδέλτιο. Βέβαια, λίγα είναι τα πρόσωπα, μετά και την αποχώρηση Δέλκου, που μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το σκοπό και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο άλλωστε συζητούνται τα ονόματα των Γούναρη και Γκαρμπούνη.

Παρά τις έντονες αντιπαραθέσεις του πρόσφατου παρελθόντος ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ τοπικά, η τοπική Νομαρχιακή θέλει να δείξει ότι είναι έτοιμη να έρθει ξανά σε επαφή και να συνεργαστεί με τους πρώην συντρόφους, με τους… αξιόλογους εκ των οποίων άλλωστε έχει διατηρήσει επαφή, όπως θέλουν οι πληροφορίες.

Επιπλέον, πιθανή σύγκλιση με το κόμμα των Οικολόγων που φημολογείται, δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις ισορροπίες στην Ξάνθη, αφού δεν υπάρχει ισχυρή ομάδα «πρασίνων».

Τέλος, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος μειονοτικός υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο, αφού ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είχε εξαρχής και διατήρησε ισχυρό έρεισμα στη μειονότητα, οπότε στη μόνη περίπτωση να προστεθεί δεύτερος μειονοτικός θα ήταν αποκλειστικά για να στηρίξει το κόμμα, όπου ενδεχομένως ο βουλευτής να μην έχει τόση δημοφιλία.

Δεν εγκαταλείπουν το σενάριο της δεύτερης έδρας…

Η τρίτη έδρα στην Ξάνθη φαίνεται ότι απασχολεί πολλούς και αυτό θα επιταθεί για ορισμένους αν τελικά προχωρήσει το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εγκαταλείπει το σενάριο της δεύτερης έδρας γι’ αυτό και αναζητά μια δυνατή προσωπικότητα στην Ξάνθη, για την περίπτωση που το τρίτο κόμμα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από το 5%.

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…