‘’Αποχαιρέτησαν’’ την χειμερινή σχολική περίοδο
Στο νέο τους ‘’σπίτι’’ μας υποδέχθηκαν γεμάτοι κέφι οι ξανθιώτες μουσουλμανόπαιδες
Με μια μικρή αλλά γεμάτη κέφι και γέλια γιορτή αποχαιρέτισαν την χειμερινή σχολική περίοδο πριν υποδεχθούν το νέο έτος οι μικροί μαθητές του ΚΕΣΠΕΜ στο Δροσερό Ξάνθης. Ζωγραφιές και χειροτεχνίες, μουσική και ομαδικά παιχνίδια, κορδέλες και μπογιές επιστρατεύθηκαν προκειμένου να χαρίσουν οι μικροί Δροσερίτες ένα όμορφο απόγευμα στους ίδιους, τους καθηγητές και τους γονείς τους. Πολλοί ήταν αυτοί που τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή των παιδιών πέρα από τους γονείς τους, με την παρουσία του Αντιδημάρχου Ξάνθης κ. Φερτούν να ξεχωρίζει, καθώς και των διευθυντριών των δύο Δημοτικών Σχολείων του οικισμού. Περήφανοι ήταν και οι διδάσκοντες και το προσωπικό του ΚΕΣΠΕΜ, που συντόνιζε τις δράσεις των παιδιών, συμμετέχοντας με ενθουσιασμό στην ατμόσφαιρα της γιορτής. Όλοι δήλωσαν την ικανοποίησή τους για την ολοκλήρωση του τέταρτου ήδη χρόνου της παρέμβασης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων στον συνοικισμό των Ρομά Ξάνθης. Από την όμορφη αυτή γιορτή δεν θα μπορούσε να λείπει το «Ε», το οποίο αποδέχτηκε την πρόσκληση και έσπευσε να γνωρίσει από κοντά τους μικρούς μαθητές και τους καθηγητές τους.
Το έργο του ΚΕΣΠΕΜ Δροσερού
Ιδιαίτερα ικανοποιημένη για την σχολική χρονιά που πέρασε δήλωσε η κοινωνιολόγος κα Χαρά Καραβία, διοικητική υπεύθυνη για την λειτουργία των ΚΕΣΠΕΜ στον Ν. Ξάνθης. Αναφερόμενη στο έργο των ΚΕΣΠΕΜ στην Ξάνθη μας ανέφερε: «Στον Νομό λειτουργούν αυτή την στιγμή 5 Kέντρα Στήριξης του Προγράμματος «Eκπαίδευση Mουσουλμανοπαίδων» (KE.Σ.Π.E.M.), το κεντρικό που βρίσκεται στην Ξάνθη και τα 4 περιφερειακά που λειτουργούν στον Εχίνο, στο Εύλαλο, στο Σέλερο και αυτό του Δροσερού. Τα κέντρα στον Νομό εξυπηρετούν 1.060 άτομα από παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι ενήλικες, κυρίως μητέρες, που μαθαίνουν ελληνικά. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, πέρα από τον αριθμό, είναι η συστηματικότητα στην φοίτηση αυτών των ανθρώπων. Την πρώτη χρονιά υπήρξαν δυσκολίες μέχρι να μας συνηθίσει ο οικισμός, να μας δεχτεί, να αρχίσει να μας προστατεύει και να μας θεωρεί κομμάτι του. Όταν πια κερδίσαμε αυτό το στοίχημα με τους γονείς, με μεγάλες προσπάθειες από το διοικητικό προσωπικό του ΚΕΣΠΕΜ και κυρίως με την βοήθεια των διαμεσολαβητριών, που είναι κυρίες μέσα από τον οικισμό, άρχισαν και οι αριθμοί του ΚΕΣΠΕΜ να ανεβαίνουν. Μάλιστα, αυτή τη χρονιά έχουμε στο Δροσερό περίπου 150 εγγεγραμμένα παιδιά δημοτικού σταθερής φοίτησης πλέον» ανέφερε η κα Καραβία για να συμπληρώσει, «άλλωστε η μεγάλη πρόκληση μετά την πρώτη χρονιά ήταν να καταφέρουμε όχι μόνο να έχουμε μεγάλους αριθμούς, αλλά τα παιδιά που έρχονται στο ΚΕΣΠΕΜ να έχουν και σταθερή φοίτηση και να μην χάνουν μαθήματα».
Τα ΚΕΣΠΕΜ είναι ανοιχτά κάθε μέρα από Δευτέρα μέχρι και Κυριακή από τις 10:00 μέχρι και τις 20:00. Η κα Καραβία μας εξήγησε τον τρόπο και το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου: «Το πρωί λειτουργούμε κυρίως διοικητικά και με κάποια μαθήματα ενηλίκων, από τις 14:00 και μετά γίνονται μαθήματα για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου, προσχολικής ηλικίας και παιδιά δημοτικού. Τα μαθήματα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα με μάθημα δύο ωρών. Την μεν μία φορά με την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ την δεύτερη στην συνεδριακή αίθουσα όπου γίνεται μάθημα μέσω βιβλίων, χρήσης πόστερς και χειροτεχνιών. Πέρα από τους δύο διοικητικούς υπαλλήλους, υπάρχουν τρεις διδάσκοντες διορισμένοι ή αδιόριστοι καθηγητές, κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδευτικοί, αλλά και δύο διαμεσολαβήτριες, οι οποίες εργάζονται στο ΚΕΣΠΕΜ και προέρχονται από τον οικισμό. Αποτελούν τον συνεκτικό κρίκο ανάμεσα στο Κέντρο και τις οικογένειες του οικισμού, τις οποίες οι γονείς γνωρίζουν πλέον προσωπικά και έρχονται σε επαφή μαζί τους σε περιπτώσεις απουσίας μαθητών και μη συνεχούς παρακολούθησης».
Ο οικισμός έχει αγκαλιάσει το ΚΕΣΠΕΜ
Για την εμπειρία της από τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του ΚΕΣΠΕΜ στο Δροσερό η ψυχολόγος κα Παναγιώτα Δερτζελοπούλου, διοικητική υπάλληλος του Κέντρου, μας ανέφερε τα εξής: «μαζί με τον συνάδελφο Γιώργο Κουντουρά είμαστε υπεύθυνοι για τα μαθήματα του Κέντρου, στο οποίο υπάρχουν πλέον τμήματα για όλες τις τάξεις του δημοτικού. Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά του ΚΕΣΠΕΜ αλλά η πρώτη στον νέο μας χώρο, με τον οποίο είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι, καθώς είναι μεγαλύτερος και πιο καινούριος. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει πλέον τακτική φοίτηση και σταθερή πρόοδος, η οποία φαίνεται και στην επίδοση των μαθητών στο σχολείο. Υπάρχει καλή σχέση με τους γονείς και αυτό οφείλεται κυρίως στην συνεργασία με τις διαμεσολαβήτριες, οι οποίες είναι κι αυτές μαμάδες που έχουν παιδιά στο σχολείο, προέρχονται από τον οικισμό και αναλαμβάνουν την μεταφορά των παιδιών από και προς το ΚΕΣΠΕΜ, κυρίως για τις μικρότερες ηλικίες. Όταν χρειαστεί επικοινωνούμε μέσω των διαμεσολαβητριών με τους γονείς κατ’ οίκον, κάτι που συμβαίνει σε περιπτώσεις ελλιπούς φοίτησης, οπότε και συζητάμε μαζί τους για να εντοπίσουμε το πρόβλημα». Αναφορικά με τις αντιδράσεις των μαθητών απέναντι στην δράση αυτή η κα Δερτζελοπούλου σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από τα παιδιά, τα οποία το απολαμβάνουν και το δείχνουν με κάθε ευκαιρία. Κάθε φορά που πρόκειται να κλείσουμε για τις μέρες των διακοπών μας ρωτούν με πολύ ζήλο πότε θα ξανάρθουν». Η ίδια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άριστη σχέση και συνεργασία που υπάρχει με τις διευθύντριες του 15ου και 20ού Δημοτικών Σχολείων Δροσερού, με τις οποίες είναι σε άμεση επαφή για οτιδήποτε χρειαστεί σχετικά με τους μαθητές. Σχετικά με το θέμα της αυξημένης εγκληματικότητας στην περιοχή η κα Δερτζελοπούλου σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, γιατί πλέον τα παιδιά και οι γονείς μας ξέρουν. Τα μοναδικά προβλήματα σημειώθηκαν στην αρχή και πλέον όλα κυλούν ομαλά».
Χ.Δ.