Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γεμάτα τα πεζοδρόμια στην οδό για την προμήθεια δωρεάν τροφίμων

Γεμάτα τα πεζοδρόμια στην οδό για την προμήθεια δωρεάν τροφίμων

0
dianomi trofima

Διένειμε και φέτος ο Ερυθρός Σταυρός Ξάνθης 250 δέματα σε άπορους

Μαργαριτοπούλου: «Η Ξάνθη έχει μεγάλη καρδιά και ευαισθησία προς όλους»

Θα απόρησαν πολλοί ξανθιώτες με το πλήθος κόσμου που αντίκρισαν το πρωί της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου στην οδό Βενιζέλου, όπου εδρεύει το παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού Ξάνθης, απέναντι από το Λύκειο Ελληνίδων. Ο λόγος ήταν η διανομή δωρεάν τροφίμων σε άπορες οικογένειες, την οποία πραγματοποιεί ο Ερυθρός Σταυρός κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Η οργανωμένη αυτή προσφορά του Ερυθρού Σταυρού σε συνεργασία με το σώμα Σαμαρειτών ξεκινά ένα μήνα πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, όταν και αρχίζει η συντονισμένη διαδικασία συλλογής τροφίμων. Πολλοί συμπολίτες μας θα πρόσεξαν αυτό το διάστημα τα γνωστά πλέον καλάθια στα πολυκαταστήματα της πόλης, όπου με την παρουσία εθελοντών υπήρχε η δυνατότητα προσφοράς από την πλευρά των καταναλωτών σε τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα μαζί με άλλα προϊόντα που διέθεσαν τα πολυκαταστήματα, επιχειρηματίες της Ξάνθης και απλοί πολίτες που στηρίζουν τις δράσεις του Ερυθρού Σταυρού, διατέθηκαν χθες σε 250 συνολικά οικογένειες.

Αυξάνονται οι άπορες οικογένειες

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός των άπορων οικογενειών, που έχουν πραγματική ανάγκη ακόμη και από αυτό το δέμα που τους παρέχεται. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μαζί με αυτούς των Σαμαρειτών βρίσκονταν από νωρίς στο κτήριο επί της οδού Βενιζέλου 1, προσπαθώντας να βάλουν τάξη στον μεγάλο αριθμό αυτών που προσήλθαν. Η σκαλωσιά που υπάρχει στην πρόσοψη του διατηρητέου κτηρίου δυσκόλεψε την πρόσβαση και την αναμονή των δικαιούχων, οι οποίοι στέκονταν στο απέναντι πεζοδρόμιο, σε ένα δρόμο με αυξημένη πλέον κίνηση. Κάθε δικαιούχος προσερχόταν με το ειδικό κουπόνι το οποίο είχαν προμηθεύσει τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού, μετά και την καταγραφή που έγινε τις προηγούμενες μέρες. Όπως μας εξήγησε ο υπεύθυνος των Σαμαρειτών κ. Ζεκή Μεμέτ Αλή «οι ενδιαφερόμενοι πέρασαν από τα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού τις προηγούμενες μέρες, προσκομίζοντας ενδεικτικά το εκκαθαριστικό της εφορείας, ώστε να πιστοποιηθεί το χαμηλό ή και μηδενικό ετήσιο εισόδημα της κάθε οικογένειας. Κατόπιν τούτου προμηθεύτηκαν το ειδικό κουπόνι, με την επίδειξη του οποίου λαμβάνουν το δέμα με τα τρόφιμα που τους αναλογεί». Στα δέματα είχαν τοποθετηθεί τρόφιμα όπως: λάδι, ρύζι, φακές, μακαρόνια, ρεβίθια, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, κονσέρβες, φασόλια, γάλα, τοματοπολτός αλλά και μπισκότα για τις οικογένειες που διαθέτουν μικρά παιδιά. Η διανομή έγινε σε δύο τμήματα με το πρώτο να ξεκινά στις 9:00 και το δεύτερο στις 11:00. Φυσικά πολλοί ήταν και αυτοί που προσήλθαν χωρίς να έχουν καταγραφεί, οι οποίοι περίμεναν στο τέλος να πάρουν ό,τι θα περίσσευε από τα δέματα που ετοιμάστηκαν.

Αναγκαία πλέον ακόμη και αυτή η προσωρινή ανακούφιση

Για την προσπάθεια αυτή του Ερυθρού Σταυρού μίλησε στο «Ε» η πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Ξάνθης κα Χαρίκλεια Μαργαριτοπούλου, η οποία εξήρε την ολόκαρδη προσπάθεια όλων των εθελοντών αλλά και των απλών πολιτών που έχουν αγκαλιάσει κάθε κοινωνική δράση του Ερυθρού Σταυρού. Συγκεκριμένα δήλωσε: «τον τελευταίο μήνα όλοι οι εθελοντές της νοσηλευτικής και των Σαμαρειτών βοήθησαν στην συγκέντρωση των τροφίμων, στο πακετάρισμα και στην διανομή με πολλές ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο. Κάναμε για άλλη μια χρονιά αυτό τον αγώνα για την συλλογή των τροφίμων και πιστεύω ότι συγκεντρώσαμε αρκετά, για να ανακουφίσουμε έστω προσωρινά τις αυξημένες ανάγκες πολλών συμπολιτών μας, παρότι πολλοί φορείς πλέον έχουν αναλάβει παρόμοια δραστηριότητα. Προσπαθήσαμε ώστε κάθε σακούλα να περιέχει ορισμένα είδη που είναι απαραίτητα για κάθε σπιτικό και έτσι συγκεντρώθηκαν 250 δέματα που δίνονται σε οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη. Ελέγχουμε συμβολικά το εκκαθαριστικό της εφορίας και διαπιστώνουμε ότι αυτοί που έρχονται να ζητήσουν έχουν πράγματι ανάγκη και είναι λίγοι αυτοί που έρχονται να πάρουν κάτι ‘’για το καλό’’. Έχουμε άτομα με μηδενικό εισόδημα, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Είναι συμβολικό και πρόσκαιρο αυτό που κάνουμε, γιατί δεν μπορούμε να λύσουμε εμείς το πρόβλημα. Υπάρχει όμως μια αύξηση τα τελευταία χρόνια και προσπαθούμε και εμείς να ικανοποιήσουμε όσο περισσότερους μπορούμε. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα πολυκαταστήματα, γιατί μας επιτρέπουν και βάζουμε τα καροτσάκια, ενώ κάποια από αυτά μας έδωσαν και τρόφιμα. Πολύ σημαντική και η προσωπική παρουσία των εθελοντών στα καταστήματα, γιατί θυμίζουν στον καθένα ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν ανάγκη την προσφορά τους».

Χ. Μαργαριτοπούλου: «Μας δίνει χαρά που δίνουμε χαρά σε άλλους»

Αναφερόμενη στην εθελοντική προσφορά και την συμμετοχή του κόσμου σε παρόμοιες ενέργειες η κα Μαργαριτοπούλου δήλωσε: «Η Ξάνθη έχει πραγματικά μεγάλη καρδιά, είναι μια πόλη πολυπολιτισμική και αυτό την κάνει να έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς όλους, γιατί τα τρόφιμα τα παίρνουν οικογένειες ανεξαιρέτως θρησκεύματος και χρώματος. Είμαστε, μπορώ να πω, οι πρώτοι διδάξαντες. Είχαμε ξεκινήσει σαν Ερυθρός Σταυρός, γιατί δεν υπήρχαν τότε όλα τα τμήματα, και έχουμε πάνω από 20 χρόνια στην προσφορά των ξανθιωτών. Μας ακολούθησαν βέβαια και άλλοι και είναι καλό το ότι ευαισθητοποιούμε κι άλλους φορείς. Από την εποχή που ήμουν δημοτική σύμβουλος θυμάμαι ότι διέθετε ο Δήμος ένα ποσό για την διανομή τροφίμων σε άπορους. Τώρα νομίζω ότι έχει καταφύγει και ο Δήμος στον εθελοντισμό και τις προσφορές. Επειδή πάντα έρχονται περισσότεροι από αυτούς που δήλωσαν, προσπαθούμε να έχουμε μια παρακαταθήκη, ούτως ώστε να καλύπτουμε και καθημερινές ανάγκες που παρουσιάζονται και μας ζητούνται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Χαιρόμαστε γι’ αυτό που κάνουμε και οι εθελοντές μας νιώθουν ικανοποίηση γιατί συμμετέχουν σε τόσο αναγκαίες κοινωνικά δράσεις και αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια και ένα μεγάλο μπράβο».

Ερυθρός Σταυρός: Στην ανάγκη παντού

Εκτός από τους δημότες της Ξάνθης, στον Ερυθρό Σταυρό καταφεύγουν και άλλοι δημότες του Νομού. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δήμου Αβδήρων, ο οποίος μέσω της Κοινωνικής του Υπηρεσίας ζήτησε 20 δέματα για άπορους δημότες του Δήμου. Σχετικά με αυτό η κα Μαργαριτοπούλου ανέφερε: «ο Δήμος Αβδήρων μας ζήτησε να βοηθήσουμε και θα ανταποκριθούμε, όπως και άλλες χρονιές. Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Ξάνθη και αυτό είναι εξάλλου και το σύνθημα του Ερυθρού Σταυρού ‘’στην ανάγκη παντού’’. Όπου υπάρχει ανάγκη προσπαθούμε να ανταποκριθούμε. Την προηγούμενη Πέμπτη δώσαμε γραφική ύλη στο μειονοτικό σχολείο της Ηλιόπετρας, όπου μαζί με τον διευθυντή κ. Μάρκου, τον σύμβουλο της Πρωτοβάθμιας, εθελοντές και εθελόντριες επισκεφτήκαμε το σχολείο και μοιράσαμε τετράδια, μολύβια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, στυλό, γομολάστιχες, ξύστρες και δύο μεγάλα κιβώτια με παιχνίδια. Αυτά προήλθαν από προσφορές αλλά και ένα ποσό που διαθέσαμε ως Ερυθρός Σταυρός, γιατί δεν είναι αμελητέα τα έξοδα για 100 παιδιά. Τους δωρίσαμε και ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών, για το οποίο μάλλον χάρηκε περισσότερο το εκπαιδευτικό προσωπικό, γιατί είναι μακριά από την πόλη και το χρειάζονται. Ετοιμάζουμε ήδη μια δεύτερη επίσκεψη σε άλλο σχολείο που να έχει και αυτό πραγματικά ανάγκη. Χαιρόμαστε και εμείς που μπορούμε και δίνουμε χαρά» δήλωσε κλείνοντας η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …