Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 8.500 ευρώ στο …τεφτέρι φαρμακείου της Ξάνθης!

8.500 ευρώ στο …τεφτέρι φαρμακείου της Ξάνθης!

0
kalfa 2-empros

Βερεσέ αγοράζουν τα φάρμακά τους πολλοί συμπολίτες μας – «Το τεφτέρι πάει σύννεφο» , διαβεβαιώνει η πρόεδρος των φαρμακοποιών Ξάνθης

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ακριβά και το πρωτότυπο και το γενόσημο

Επανήλθε το …τεφτέρι στα φαρμακεία της Ξάνθης αφού ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αγοράζουν τα φάρμακά τους βερεσέ! Οι φαρμακοποιοί ιδίως στα φαρμακεία της γειτονιάς προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους δέχονται την πώληση με πίστωση ιδιαίτερα σ’ ένα είδος αναγκαίο για την υγεία.

8.500 ευρώ στο τεφτέρι…

«Το τεφτέρι πάει σύννεφο στα φαρμακεία της Ξάνθης», μας διαβεβαιώνει η πρόεδρος του συλλόγου φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα αναφέροντας ότι έχει γνώση για οφειλές και 8.500 ευρώ αλλά και πιο πάνω! Οι λόγοι είναι οικονομικοί αλλά σχετίζονται άμεσα και μ’ όλη την πολιτική στο τομέα του φαρμάκου. Και μπορεί οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας να έχουν μειώσει τις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 60%, ωστόσο στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα φαρμακευτικής κάλυψης, βάσει του οποίου το κόστος που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους για την αγορά των φαρμάκων τους έχει αυξηθεί δραματικά.

Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν ακριβά και το πρωτότυπο και το γενόσημο

Προβλήματα όμως για τους πολίτες εντοπίζονται και σε πολλά ακριβά φάρμακα όταν η ασφαλιστική τους τιμή είναι μικρότερη από την τιμή πώλησης και καλείται ο ασφαλισμένος να πληρώσει εκτός της συμμετοχής του που ανέρχεται στα 25% και την διαφορά ανάμεσα στην τιμή που καλύπτει το ταμείο του και την τιμή πώλησης του φαρμάκου. Όπως αναφέρει η κα Κάλφα πολλές φορές ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει σχεδόν την μισή τιμή στο φάρμακο, ενώ επίσης παρατηρεί ότι έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση των γενόσημων κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το σύστημα, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, «τιμωρεί» τους ασφαλισμένους που επιμένουν στα πρωτότυπα φάρμακα, αναγκάζοντάς τους να πληρώσουν το 50% της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στη λιανική και την ασφαλιστική (δηλαδή το ποσό που καλύπτει το ταμείο) τιμή. Το μέτρο αυτό ελήφθη με στόχο την προώθηση των γενοσήμων, δηλαδή φθηνότερων φαρμάκων, δημιουργώντας έτσι οικονομικά αντικίνητρα στους ασφαλισμένους. Όπως όμως φαίνεται από τις αποδείξεις των φαρμακείων, ακόμη και τα αντίγραφα σκευάσματα παραμένουν σε κάποιες περιπτώσεις ακριβά για μια μερίδα ασθενών εν μέσω κρίσης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…