Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Δεν βγήκε «λευκός καπνός» και από τη δεύτερη ψηφοφορία

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» και από τη δεύτερη ψηφοφορία

0
vouli 1-empros

168 «Σταύρος Δήμας – 131 «Παρών» – Μικραίνει η ψαλίδα για τους 180.

Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό – Καταιγιστικές εξελίξεις με φόντο την εκλογή προέδρου. «Ξηλώνεται «η ΔΗΜΑΡ –Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Άκαρπη και η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας με το «Σταύρος Δήμας» να συγκεντρώνει 168 ψήφους – 12 λιγότερους δηλαδή από το να εκλεγεί – απαιτούνταν 200 ψήφοι στην δεύτερη ψηφοφορία- και το «Παρών» 131 ψήφους. Ειδικότερα 8 περισσότεροι βουλευτές από την πρώτη ψηφοφορία είπαν «ναι» στην εκλογή προέδρου και 4 λιγότεροι απ’ αυτούς που αρχικά ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ».

Τα χαρακτηριστικά της δεύτερης ψηφοφορίας

«Παρών» δήλωσαν οι ανεξάρτητοι Πολύδωρας, Καπερνάρος, Βουδούρης αλλά και η Νίκη Φούντα της ΔΗΜΑΡ, η οποία λίγα μόλις λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της. «Σταύρο Δήμα» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι Μελάς, Λυκούδης, Ψαριανός, Νταβρής, Αηδόνης αλλά και οι Γ. Κουράκος, Γ. Κασαπίδης Κ. Γιοβανόπουλος και Μίκα Ιατρίδη. Επίσης «Σταύρος Δήμας» ψήφισαν επίσης και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Απούσα η Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά για λόγους υγείας. Να σημειώσουμε ότι οι βουλευτές της Ξάνθης ψήφισαν το ίδιο όπως και στην πρώτη ψηφοφορία.

Αποτίμηση του αποτελέσματος

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μετράει 8 περισσότερους ψήφους ενισχύει την προοπτική για την εκλογή προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία ωστόσο σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθούν οι 12 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή.

Να σημειώσουμε ότι μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις της Νίκης Φούντα και του Θωμά Ψύρρα από τη ΔΗΜΑΡ εκτιμάται ότι οι δύο βουλευτές προσανατολίζονται στο να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα στην τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία, ανεβάζοντας έτσι τα… κουκιά στα 170. Όμως και πάλι απομένουν άλλοι 10 για την εκλογή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην κυβέρνηση ευελπιστούν στην θετική ψήφο των κυρίων Πολύδωρα και Καπερνάρου όμως και πάλι η ψαλίδα δεν κλείνει!

Ραγδαίες ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό

Με κινούμενη άμμο μοιάζει το πολιτικό σκηνικό και οι διεργασίες και οι ανακατατάξεις στον κοινοβουλευτικό χάρτη είναι ραγδαίες και καταιγιστικές.Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της προεδρικής είναι μια πρωτόγνωρη πολιτική κινητικότητα που παρουσιάζει με δεκάδες βουλευτές να απομακρύνονται ή να ανεξαρτητοποιούνται από τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες και να αναζητούν τη νέα πολιτική τους στέγη. Οι διεργασίες και οι ζυμώσεις τον τελευταίο καιρό έχουν πάρει φωτιά με φόντο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έτσι, η ΔΗΜΑΡ… ξηλώνεται με τους βουλευτές της που προσχωρούν είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στο Ποτάμι δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο του κέντρου, ενώ εξελίξεις αναμένονται και στο ΠΑΣΟΚ μετά τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Να σημειώσουμε ότι λίγο πριν την ψηφοφορία υπήρξε συνάντηση Βενιζέλου – Παπανδρέου ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Παπανδρέου θα ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος στις 30 Δεκεμβρίου μια μέρα μετά την καθοριστική ψηφοφορία.

Απ’ την πλευρά της ΝΔ γίνεται λόγος για «άσσους» που πρόκειται να βγάλει ο Αντώνης Σαμαράς και για «αιφνιδιαστικές κινήσεις» λίγο πριν την ψηφοφορία.

Πρωτόγνωρη κινητικότητα

Η προεδρική εκλογή αποτέλεσε το έρεισμα για τη διαμόρφωση νέων δεδομένων στα κόμματα. Αυτή τη στιγμή η ΝΔ αριθμεί 127 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 71, έχοντας ωστόσο ανοιχτούς διαύλους με μερίδα των ανεξάρτητων βουλευτών που συμπαρατάσσονται ενάντια στην προεδρική εκλογή. Το ΠΑΣΟΚ έχει 28 βουλευτές, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 12, η Χρυσή Αυγή 16 βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ μετά και την ανεξαρτητοποίηση της Νίκης Φούντα έχει 9 βουλευτές, το ΚΚΕ 12, οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 17 και οι «άστεγοι» παραμένουν 7.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την πρόταση δυσπιστίας και το όριο του 30%

Κρίσιμο πλέον για την κυβέρνηση το κοντέρ των ευρωεκλογών, το οποίο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητ…