Αποσπασματικές οι κινήσεις της τοπικής κοινωνίας για τον οικουμενικό φιλόσοφο
Από τον γνωστό συμπολίτη μας επιχειρηματία Στέλιο Αρσενίου, λάβαμε μια τοποθέτησή του με αφορμή το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για τον Δημόκριτο, τους Αβδηρίτες φιλοσόφους και τα αρχαία Άβδηρα. Το δημοσιεύουμε για να ακουστεί η άποψη ενός ανθρώπου που χρόνια τώρα καταθέτει τις απόψεις του για την διεθνοποίηση και προβολή του ονόματος τόσο των Αβδήρων, όσο κυρίως για το έργο των φιλοσόφων με καταγωγή από τα Άβδηρα.
Το κείμενο του Στ. Αρσενίου
Κυρία διευθύντρια,
Στο φύλλο με αριθμό 9329 της έγκριτης, ιστορικής, διαχρονικής εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» φιλοξενείτε άρθρο προβληματισμού του κυρίου Χ. Δ. για τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, φιλόσοφο οικουμενικό, καλά κρυμμένο στην πατρίδα του. Ο συντάκτης επιχειρεί με σοβαρή, ενδελεχή αναζήτηση να επισημάνει τας των πραγμάτων αιτίας, γιατί ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ο οποίος μαζί με τον ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ θεωρούνται οι κορυφαίοι της διανόησης του αρχαίου κόσμου, ευρίσκεται στο περιθώριο στην γενέτειρά του, ευρύτερα την πατρίδα μας, πλην όμως στο επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Όντως, επί προεδρίας του κ. Δημήτρη Βουρβουκέλη δυο ανυπέρβλητοι επιστήμονες ο νομπελίστας Λέον Μαξ Λέντερμαν το 1987 όσο ο επίσης νομπελίστας Ιλία Πριγκόζιν το 1997 επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, αφουγκραζόμενοι το πνεύμα και τη φιλοσοφία του θεμελιωτή της ατομικής θεωρίας. Τότε είχαμε τα πακέτα Ντελόρ, για να μη ξεχνιόμαστε.
Έκτοτε, κατεβλήθησαν α-π-ο-σ-π-α-σ-μ-α-τ-ι-κ-ά πολλές προσπάθειες, κάτι να γίνει. Ο ιδρυτής της εφημερίδας κ. Γιάννης Διαφωνίδης παρών, με λόγο και πράξη. Ωσαύτως, ο προσυπογράφων. Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, όταν βρέθηκε στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Αβδήρων στα Άβδηρα, διετύπωσε την αντίληψη πως η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί και τα Αρχαία Άβδηρα αποτελούν το λίκνο του πολιτισμού μας. Μέχρι εκεί. Συμβολή για κάτι περισσότερο ουδεμία.
Γιατί δεν πήγαμε ένα βήμα παραπέρα, τη στιγμή που από το 1945 και μετά ο πλανήτης μας έχει κέντρο βάρους τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ;
Πριν πάμε σε επί μέρους φορείς, αναζητήσεις, υπευθύνους κατά το μάλλον ή ήσσον, ας δούμε τι είναι αυτό που θα πρέπει να μη μας διαφεύγει ποτέ.
Το 1945 η επιστήμη, με τη βοήθεια της πυρηνικής φυσικής, διέσπασε το άτομο. Το μη τεμνόμενο σύμφωνα με την ελληνική γλώσσα και την Δημοκρίτεια αντίληψη. Η Ιαπωνία «είδε» πρώτη τις ολέθριες συνέπειες. Στη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι. Μετέπειτα, «εξαγνίστηκε» το ανθρώπινο Γένος, κάνοντας χρήση της πυρηνικής ενέργειας για καλό σκοπό.
Εδώ, κατά τη γνώμη μου, αρχίζουν οι τεράστιες ευθύνες μας. Πρώτιστα των πολιτικών επιστημόνων. Με εξαίρεση το τμήμα πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι απόψεις του οποίου είναι με λίγα λόγια οι προαναφερθείσες, δεν είχαμε την πρέπουσα διείσδυση στους Διεθνείς Οργανισμούς, την Παγκόσμια Κοινότητα.
Σαράντα χρόνια ζωής κλείνει εφέτος το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Να υποθέσω πως η Ελληνική Διπλωματία έπρεπε και μόνο ελέω ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ να το έχει δεξί της χέρι; Ποιά Ελληνική Διπλωματία; Κάποια στιγμή είχαμε ιδρυτική πράξη και του Διεθνούς Δημοκριτείου Ιδρύματος. Να υποθέσω πως οι τραπεζίτες των Βρυξελλών έπρεπε να το εντάξουν στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα ή το ΕΣΠΑ;
Για ποιό λόγο, τη στιγμή που ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ είναι καθαρά ελληνική υπόθεση κατά μείζονα λόγο των κατοίκων του Νομού Ξάνθης; Ας γίνουμε κάπως ειλικρινείς τώρα. Γιατί να στηρίξω εγώ ο Νεοδημοκράτης (τρόπος του λέγειν) τον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, που ανήκει στην παραδοσιακή αριστερά; Γιατί εγώ ο ταξιδιωτικός πράκτορας να φέρω όλο το επιστημονικό δυναμικό του CERN στην Ξάνθη ή τα Άβδηρα και να μη τους πάω στη Μύκονο, όπου θα μπορέσω και να τους ξεναγήσω στις πλαζ των γυμνιστών; Εδώ στα Αρχαία Άβδηρα, εγώ ο ολόγυμνος από γνώσεις Ιστορίας ή Πολιτισμού τι να τους πω; Για τη μεγάλη φασολάδα της Καθαροδευτέρας; Ή για την πανσέληνο του Αυγούστου;
Παραφράζοντας τον Σπύρο Καλογήρου και την παροιμιώδη κινηματογραφική έκφραση «είναι πολλά τα λεφτά Άρη», να πω στο συντάκτη του κειμένου «είναι πολλά τα κενά Χάρη».
Απείρως περισσότερα όταν κινούμαστε α-π-ο-σ-π-α-σ-μ-α-τ-ι-κ-ά.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Στέλιος Αρσενίου