Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία κτηνοτρόφων στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία κτηνοτρόφων στην Κομοτηνή

0
ktinotrofoi komotini

Κλείσιμο του Τελωνείου Κήπων και σύσκεψη για τις επόμενες κινήσεις

Περιφερειακή συγκέντρωση και διαμαρτυρία σχετικά με την μείωση των βοσκοτόπων

Στην Κομοτηνή συναντήθηκαν και πάλι, την Τρίτη 18 Νοεμβρίου, οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ διαμαρτυρόμενοι για την απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί με την πληρωμή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους επιλέξιμους βοσκοτόπους. Η συγκέντρωση έγινε έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, όπου πραγματοποίησαν τις ομιλίες τους. Αμέσως μετά ξεκίνησαν πορεία προς το κέντρο της πόλης. Ζωικές νόσοι και βοσκότοποι ήταν αυτά που έβγαλαν στους δρόμους τους κτηνοτρόφους για ακόμη μία φορά μετά από μήνες. Εξάλλου για το πρόβλημα της επιλεξιμότητας είχαν προειδοποιήσει ακόμα από το καλοκαίρι. «Τα μεγάλα προβλήματα στις πληρωμές όλων των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας και ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι οποίες έχουν σχέση με βοσκότοπους, μας αναγκάζουν για μια φορά ακόμα να διαμαρτυρηθούμε» ανέφεραν στο κείμενο διαμαρτυρίας τους οι κτηνοτρόφοι και υπενθύμισαν ότι επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαν εκφραστεί τον Αύγουστο, μετά τη, χωρίς λογική, μείωση των επιλέξιμων για ενισχύσεις εκτάσεων βοσκοτόπων, όπως και μετά την πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μίας τεχνικής λύσης κατανομής των ενισχύσεων, δίκαιης και αναλογικής, για τα ποσά που ο κάθε κτηνοτρόφος δικαιούται, με βάση τη δήλωση ΟΣΔΕ 2014.
Το μπαλάκι στους Δήμους
Με πρόσφατη διευκρινιστική εγκύκλιο, το Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέθεσε στους δήμους, κάνοντας χρήση των θεματικών χαρτών του ΟΠΕΚΕΠΕ, να προσδιορίσουν ποιοι είναι επιλέξιμοι βοσκότοποι της περιοχής τους και να τους μοιράσουν στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να κατανεμηθούν ανάλογα και οι ενισχύσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι περισσότεροι δήμοι αρνούνται να κάνουν την επιλογή και στη συνέχεια τη διανομή των βοσκοτόπων με την αιτιολογία ότι δεν έχουν την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό. Ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) είχε αναλάβει μέχρι στιγμής την κατανομή αυτή με τους πιστοποιημένους φορείς του τοπικά, αλλά τα τελευταία χρόνια κάποιοι βοσκότοποι έχουν ανακηρυχθεί δασικές εκτάσεις. Πέραν τούτου το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την στιγμή που οι κτηνοτρόφοι έχασαν πολλά βοσκοτόπια τα οποία κρίθηκαν μη επιλέξιμα για την εξισωτική αποζημίωση αφού με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν αλλάξει χαρακτήρα αλλά και λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης των κτηνοτρόφων για την προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών. Η σημαντική περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων των δικαιούχων, σε συνδυασμό με το χρόνιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος εξαιτίας των χαμηλών τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους.
Η δήλωση του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη
Συμπαράσταση στον αγώνα των κτηνοτρόφων δήλωσε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Γιώργος Παυλίδης σημειώνοντας τα εξής: «βλέπω τα σωματεία από όλη την ΑΜ-Θ να διεκδικούν όλοι μαζί και με ικανοποιεί αυτό το γεγονός. Δεν μπορούμε να διεκδικούμε ξεχωριστά, αλλά να γίνουμε μία γροθιά. Το θέμα των βοσκοτόπων προβληματίζει οποιοδήποτε λογικό άνθρωπο και δεν είναι μόνο ευθύνη της Αθήνας, είναι και της ΕΕ. Δεν είναι δυνατόν μέχρι το 2012 να υπήρχαν οι βοσκότοποι και ξαφνικά με μαγικό τρόπο, όλοι αυτοί να λένε ότι τώρα δεν υπάρχουν. Υπάρχει ευθύνη και είναι βαριά. Ούτε επίσης οι βοσκότοποι είναι φυσαρμόνικα και τη μία χρονιά μεγαλώνουν και τη δεύτερη μικραίνουν. Άλλαξε τίποτα στον τρόπο που βόσκαμε τα ζώα μας; Αν όχι πως άλλαξαν οι βοσκότοποι; Το μήνυμα που πρέπει να πάει και στην κυβέρνηση και στην ΕΕ, είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση βλέποντας όχι τους βοσκότοπους αλλά τα ζώα», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Αποζημίωση 4,5 εκατ. € στους πληγέντες κτηνοτρόφους
Πάντως νέα, πρόσθετη αποζημίωση συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ χορηγείται, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη, στους κτηνοτρόφους όλης της επικράτειας και κυρίως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του νομού Χαλκιδικής, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων επλήγη από τις ζωονόσους του καταρροϊκού πυρετού, της ευλογιάς, του μελιταίου πυρετού και της βρουκέλωσης, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα απολεσθέντα ζώα και να συνεχίσουν απρόσκοπτα την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Με την εν λόγω υπουργική απόφαση το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων, που έχει χορηγηθεί στους πληγέντες κτηνοτρόφους από τον περασμένο Αύγουστο, ανέρχεται στα 16 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας ιδιαίτερα σημαντικό μέρος των απωλειών που υπέστησαν εξαιτίας των παραπάνω ζωονόσων, που φέτος βρίσκονται σε έξαρση στη χώρα μας.
Αποκλεισμός του τελωνείου Κήπων
Στον αποκλεισμό του τελωνείου Κήπων επίσης προχώρησαν χθες Πέμπτη 20 Νοεμβρίου οι κτηνοτρόφοι της περιοχής των Φερών κυρίως. Με  μια αιφνιδιαστική κίνηση, οι αγροκτηνοτρόφοι των Φερών στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 19 Νοεμβρίου απέκλεισαν το τελωνείο των Κήπων με ΙΧ αυτοκίνητα για μιάμιση περίπου ώρα.
Είχε προηγηθεί μπλόκο των τρακτέρ στο σημείο του καταστήματος ΒΗΡΑ στο Αρδάνιο, από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των αγροτών από νωρίς. Σε συνέλευση που έγινε νωρίτερα το στις 6 το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο δημοτικό θέατρο Φερών που ήταν γεμάτο, αποφασίσθηκε να μετακινηθούν με τα τρακτέρ τους, τα οποία ήταν παρατεταγμένα στο σημείο της λαϊκής αγοράς από την Κυριακή, στο τελωνείο σε μια συμβολική κίνηση για να προβάλουν τα αιτήματα τους. Ισχυρές όμως αστυνομικές δυνάμεις τους απέκλεισαν στο Αρδάνιο, έτσι μια ομάδα περίπου 150 αγροτοκτηνοτρόφων με τα ΙΧ τους από διάφορους παράδρομους έφτασαν στο τελωνείο, το οποίο απέκλεισαν συμβολικά, διαμαρτυρόμενοι και για το μπλόκο που τους έκαναν τα ΜΑΤ. Τελικά αποχώρησαν ειρηνικά μετά από επικοινωνίες που είχαν με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και σε νέα τους σύσκεψη θα αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους. Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης έπεφτε καταρρακτώδης βροχή, η οποία όμως δεν πτόησε τους διαμαρτυρόμενους.
Εν τω μεταξύ, χθες 20 Νοεμβρίου υπήρξε νέο κρούσμα ευλογιάς στην Ροδόπη με μία εστία και 380 θανατωθέντα ζώα, συνεχίζοντας τις ανησυχίες για τα συνεχόμενα κρούσματα και τις απώλειες στους κτηνοτρόφους της Περιφέρειας, όπως ανέφερε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Κώστας Γκαζίνος.
Χ.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ο Χ. Ζεϊμπέκ ρωτά για την καταστροφή της αλιείας στη λιμνοθάλασσα της Βιστoνίδας

Ο βουλευτής Ξάνθης της Νέας Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από την κυβέρνηση άμεσα μέ…