Δε μας φτάνουν όλα τ’ άλλα, έχουμε και το μαρμαρωμένο πρωθυπουργόπουλο που θέλει να επανέλθει…
Διαδικασίες στο Ποτάμι
Σε εξέλιξη βρίσκεται και μάλιστα στο φόρτε της, η διαδικασία υποβολής προτάσεων στο ΠΟΤΑΜΙ για πρόσωπα που τα μέλη πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν το χρίσμα του υποψήφιου βουλευτή.
Στη σχετική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί αργότερα, τα μέλη και οι φίλοι προτείνουν, αιτιολογώντας, πρόσωπα που κατά τη δική τους εκτίμηση μπορούν να εκπροσωπήσουν το Ποτάμι επάξια στο νομό και να διεκδικήσουν την ψήφο των κατοίκων όταν γίνουν εκλογές.
Βέβαια το ενδιαφέρον κάποιων να λάβουν το χρίσμα είναι μεγάλο διότι εκτιμούν και πιστεύουν ότι έχουν πολλές πιθανότητες να εκλεγούν.
Γι’ αυτό γίνεται συνωστισμός όπως και προς τον ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο ισχύει. Συνωστισμός μεγάλος για την πιθανότητα να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο του 2015.
« Ε»
Η περίπτωση των ΡΟΜΑ
Όποια πέτρα παραβατικότητας σηκώσεις θα βρεις έναν ή μία Ρομά από το Δροσερό. Αυτό για την περιοχή μας. Αντίστοιχες περιοχές, δυστυχώς, υπάρχουν και σε άλλους νομούς της χώρας. Άρα το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. Άρα τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα πρέπει να αφορούν όλες εκείνες τις περιοχές όπου κατοικούν Ρομά.
Διότι, κακά τα ψέματα πλέον, θα πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα για να προστατευτεί η περιουσία των ιδιωτών αλλά και του δημοσίου από τις επιδρομές ομάδων Ρομά που κυριολεκτικά λεηλατούν ότι μεταλλικό, αλουμινένιο ή χάλκινο βρίσκουν. Και για να τα πάρουν καταστρέφουν και ενίοτε τραυματίζουν ή και σκοτώνουν ακόμη (περίπτωση ΒΙΠΕ Κομοτηνής).
Το τι μέτρα πρέπει να παρθούν δεν θα το πούμε εμείς. Υπάρχουν αρμόδιοι. Ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι χρειάζεται να ληφθούν οπωσδήποτε μέτρα. Διότι η κοινωνία είναι απροστάτευτη από τη μανία αυτών των ανθρώπων.
« Ε»
Συνεχίζεται η ξεφτίλα
Οφείλω μια εξήγηση. Είχα την εντύπωση ότι η περίπτωση της συνταξιοδότησης κάποιου με εργασία 15 χρόνων πως είχε τερματισθεί.
Έκπληκτος λοιπόν πληροφορήθηκα ότι η ξεφτίλα αυτή πως συνεχίζεται! Και πως θα σταματήσει εντός του 2015 μετά από απαίτηση της τρόικας.
Δηλαδή, για να σταματήσει η ξεφτίλα αυτή, η κοροϊδία εις βάρος όλων των άλλων εργαζομένων, θα έπρεπε να το πει και να το ζητήσει η τρόικα;
Είναι ένα θέμα ουσίας για όλους τους πολίτες. Άλλοι να δουλεύουν 30, 35 χρόνια και να βγαίνουν στη σύνταξη κι άλλοι μόνον 15! Και το πιο ωραίο; Αυτοί που βγαίναν μέχρι τώρα με τα 15 χρόνια εργασίας, παίρνουν λίγο λιγότερα χρήματα από τους άλλους!
-Κοροϊδία, αδικία και ξεφτίλα ενός αναξιόπιστου κράτους.
«Ε»
Το παιδί της «λαϊκής δεξιάς» και ο ΣΥΡΙΖΑ
Εξέπληξε και όχι ευχάριστα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος που ήρθε στην Ξάνθη για τη 40χρονη επετειακή εκδήλωση της ΝΔ. Επέδειξε αν μη τη άλλο έλλειψη πολιτικού πολιτισμού στην εμφανή προσπάθειά του να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει την βάση της ΝΔ για το ενδεχόμενο των εκλογών. Εξαπέλυσε μια σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΖΑ χρησιμοποιώντας όμως τέτοιες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς που ξενίζουν και παραπέμπουν σε παλαιοκομματικού τύπου αντιπολιτευτικές μεθόδους αλλά και σε πολιτικές αντιλήψεις …καφενείου στην εποχή της πόλωσης. Δεν μπορείς όντως μέλος της κυβέρνησης να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι Κομμουνιστικό κόμμα και ως τέτοιο μπορεί να αποτελέσει πολιτικό αξιοθέατο που θα έπρεπε να το επισκέπτονται οι τουρίστες! Δεν μπορείς να λες ότι οι μόνες συμμαχίες που έχουν στην Ευρώπη είναι κάτι «έγχρωμοι και πολύχρωμοι»! Τέτοιες εκφράσεις αν μη τι άλλο παραπέμπουν σε ακροδεξιές ρατσιστικές αντιλήψεις και βεβαίως δείχνουν το μέγεθος του πανικού που έχει καταλάβει την ΝΔ!
Μ.Ξ.
Ξέχασαν τον …Μίχογλου
Αλλά ακόμη και αν δεν σταθούμε σ’ αυτά που είπε ο κ. Ντινόπουλος και πάλι επιτυχημένη δεν την λες την εκδήλωση ούτε από συμμετοχή κόσμου αλλά ούτε και οργανωτικά. Από πλευράς συμμετοχής ήταν μόνο στελέχη και όχι όλα. Έλειπε ο κόσμος της παράταξης. Η εκδήλωση παρουσίασε και αρκετά οργανωτικά κενά και μια σειρά από αστοχίες. Όπως για παράδειγμα… το γεγονός ότι ξέχασαν να φωνάξουν στο βήμα για χαιρετισμό τον δήμαρχο Τοπείρου Θ. Μίχογλου, ενώ θυμήθηκαν τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη. Όταν μετά από ώρα… τον θυμήθηκαν ο κ. Μίχογλου δεν ήθελε να …χαιρετήσει και τους είπε : «¨Όχι ευχαριστώ»! Κατά τα άλλα τα γνωστά… οι γνωστές κοινοτυπίες δηλαδή!
Μ.Ξ.
Με τι κριτήρια θα αποφασίσουν;
Πολλές off the record προτάσεις σχετικά με το ύψος των αντισταθμιστικών μετέφερε από τις συζητήσεις με αυτοδιοικητικούς και γραμματείς της κεντρικής κυβέρνησης ο κ. Μίχογλου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα, είπε ότι ο δήμος Νέστου συμφώνησε να δίνει 125.000 ετησίως.
Το θέμα είναι ότι ο ίδιος ο δήμαρχος, θεωρώντας τον εαυτό του «εκτελεστικό όργανο» και «δημοκρατικό» δεν κατέθεσε πρόταση για το ύψος των αντισταθμιστικών, ούτε έδωσε κατευθύνσεις αναφορικά με τα κριτήρια που θα μπορούσαν οι σύμβουλοι να συναποφασίσουν το όφελος που μπορεί να έχει ο δήμος.
Σωστή και η πρόταση του κ. Τζελεπάκη να δουν τις τιμές στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά του είπαν ότι θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Δηλαδή να πιάσουμε Δεκέμβρη και να αποφασίσουν στο «παρά πέντε», αφού έχουν διορία μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Ε.Δ.
Δεν ήξερε κανείς
Στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής στο δήμο Τοπείρου υπήρχε έντονος προβληματισμός για την περιβαλλοντική επιβάρυνση του δήμου και για το ύψος που είναι δίκαιο να έχουν τα αντισταθμιστικά οφέλη, ωστόσο ενημέρωση δεν υπήρξε καμία.
Οι σύμβουλοι προσπαθούσαν να τοποθετηθούν αγνοώντας βασικά ζητήματα επί του σχεδίου του έργου, καθώς και όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΧΥΤΑ.
Εύστοχη και ακριβώς επάνω στο καίριο ζήτημα ήταν ή τοποθέτηση του κατοίκου της Εξοχής κ. Κυρμάνη, ο οποίος είπε ότι μπορεί να γίνει το έργο, να πάρουν και άλλα σκουπίδια, αλλά να μην αφεθεί η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στο έλεος…
Ε.Δ.
Δήμαρχος και υπάλληλοι ακόμη «κρατάν μούτρα»
Στο δήμο Τοπείρου η νέα διοίκηση παραμένει με το βλέμμα στο παρελθόν και σε όσα δεν έγιναν ή έγιναν κακώς. Αυτή η στάση εκφράζεται μέσα από συνεχή σχόλια και υπονοούμενα στο δημοτικό συμβούλιο, στοχευμένα δημοσιεύματα, ακόμη και αντιδικίες με υπαλλήλους. Κάποιες δε φορές η ίδια στάση υιοθετείται και από τους ίδιους τους εργαζομένους και κάπου εκεί χάνονται οι όροι της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, αφού ο δήμος λαμβάνει εικόνα καφενείου, με γκρίνιες, μουτρώματα και εκδικητικότητα.
Παράδειγμα, η αντικατάσταση του πρακτικογράφου του δημοτικού συμβουλίου που τέθηκε ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και που, όπως προέκυψε, σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος, ο εν λόγω υπάλληλος δεν παραβρέθηκε με προφάσεις στη συνεδρίαση. Ο δε κ. Μίχογλου στην προσπάθειά του να αμυνθεί για την απόφαση έκανε ένα σχόλιο μικροπολιτικής, αναγκάζοντας την κ. Πολυχρονιάδου να διευκρινίσει: «δε διορίζει κάθε δημοτική αρχή το δικό της πρακτικογράφο, η συμπεριφορά του συγκεκριμένου υπαλλήλου οδήγησε στην απόφαση αυτή».
Ε.Δ.
Πολιτικά στραβοπατήματα
Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Μίχογλου δέχτηκε στο δημαρχείο το Δ.Σ. της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΤΕΞ), το ελεγκτικό συμβούλιο και μέλη του τομέα γυναικών της μη αναγνωρισμένης από το Ελληνικό Κράτος αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης». Αυτό προκάλεσε την δυσαρέσκεια πολλών, καθώς ως δήμαρχος είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά ταυτόχρονα ο κ. Μίχογλου έχει την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Ξάνθης. Τα μέλη των Εφέδρων διαχώρισαν την θέση τους και χαρακτηριστικά διαμήνυσαν ότι δεν μπορούν να χρεωθούν αυτοί και ο Σύνδεσμος την κίνηση αυτή του προέδρου τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Μίχογλου ευχαρίστησε ανοιχτά τα μέλη της «Τουρκικής Ένωσης» για την στήριξη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές! Κέρδισε έτσι την πρωτιά να είναι ο πρώτος χριστιανός δήμαρχος Θράκης που δέχεται σε επίσημη επίσκεψη μέλη της εν λόγω Ένωσης. Να ήταν αυτός ο λόγος άραγε που ξέχασαν να τον προσφωνήσουν και να τον καλέσουν στο βήμα στις εναρκτήριες ομιλίες για τα 40χρονα της Νέας Δημοκρατίας την Κυριακή;
Χ.Δ.
Ελληνική ΑΟΖ και νέα γεωπολιτικά δεδομένα
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου την αίθουσα του Πολυχώρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ο λόγος ήταν η ομιλία του εκδότης, αρθρογράφου και υποψήφιου διδάκτορα ιστορίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου κ. Σάββα Καλεντερίδη. Ο ομιλητής, αφού προλογίστηκε από τους διοργανωτές, τον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων ν. Ξάνθης Θόδωρο Ρωμανίδη και την πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων ν. Ξάνθης κα Ελένη Χατζηγεωργίου, ανέπτυξε την ιστορική πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στον 20ό αιώνα. Τόνισε ιδιαίτερα την σημασία της ελληνικής ΑΟΖ, τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και τον εκνευρισμό της Τουρκίας, κυρίως λόγω της κυπριακής ΑΟΖ. Μέσα στο πλαίσιο όλων των πρόσφατων εξελίξεων στη Μεσοποταμία και την Ανατολική Μεσόγειο και των πιθανών επιπτώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Καλεντερίδης αναφέρθηκε στις συνέπειες που θα μπορούσαν να επιφέρουν οι νέες αυτές γεωπολιτικές εξελίξεις και οι στρατηγικές συμμαχίες που διαμορφώνονται. Σχολίασε τον εκνευρισμό της Τουρκίας ενόψει των νέων δεδομένων αλλά και την κατάρρευση του περίφημου δόγματος περί ‘’στρατηγικού βάθους’’ και μηδαμινών εχθρών και με έμφαση στάθηκε στα θετικά πρόσημα που μπορεί να προσδώσει στην Ελλάδα η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η αξιοποίηση των ελπιδοφόρων -σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα- κοιτασμάτων. Στάθηκε βέβαια στα διάφορα λάθη αλλά και τους κατά καιρούς σωστούς διπλωματικούς χειρισμούς που έχουν γίνει από την ελληνική πολιτεία, για να καταλήξει ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τίποτα στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζεται προγραμματισμός και στόχευση. Τα έχουμε άραγε;
Χ.Δ.