Το Πολυτεχνείο ζει, οι απόφοιτοί του όμως τη βγάζουν δε τη βγάζουν…
Επέτειος χωρίς αίγλη
Κάθε χρόνος που περνά η επέτειος της 17 Νοέμβρη 1973 χάνει την αρχική της αίγλη. Σαράντα χρόνια μετά, οι πρωταγωνιστές έχουν αποτραβηχτεί, οι νεώτεροι απλά ακούν χωρίς παραστάσεις και άποψη. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι πήγαν στην πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία και 7000 αστυνομικοί ήταν σε ετοιμότητα!
Άρχισε η παρακμή της επετείου, αυτό το αναγνωρίζουν πλέον όλοι, δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού. Το ζητούμενο είναι εάν το αντιλαμβάνονται οι φοιτητές-κυρίως-και τα κόμματα στη συνέχεια. Διότι ας μην κρυβόμαστε, ευθύνες υπάρχουν και μάλιστα πολλές προς διάφορες πλευρές οι οποίες επένδυσαν κομματικά στην όλη ιστορία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Ως εκ τούτου, ήρθε η ώρα νομίζουμε ν’ αλλάξει η εκδήλωση για την επέτειο. Η πορεία εκφυλίστηκε, δεν υπάρχει συμμετοχή (ούτε οι ίδιοι οι φοιτητές συμμετέχουν πλέον) και η εμμονή σ’ αυτήν δείχνει έλλειψη αντίληψης της πραγματικότητας. Εξάλλου υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να τιμήσεις κάτι. Ας τους σκεφτούν.
«Ε»
Μετά τις μειώσεις τι;
Ένας ένας οι τοπικοί μας δήμαρχοι αποφασίζουν να μειώσουν τις τιμές του νερού και άλλων δημοτικών παροχών προς τους πολίτες ισχυριζόμενοι ότι αντέχει ο προϋπολογισμός. Προφανώς κάτι συμβαίνει. Διότι οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από το νόμο να είναι ανταποδοτικές. Με τη μείωση τώρα των τιμολογίων τους, σημαίνει ότι χρέωναν περισσότερο τόσα χρόνια στους δημότες ερχόμενοι σε αντίθεση με το νόμο. Εκτός εάν συμβαίνει κάτι άλλο και μας το κρύβουν.
Το σχόλιό μας δεν εκφράζει άρνηση ως προς τις μειώσεις των τιμών. Απεναντίας. Όμως αρκεί η μείωση να είναι πραγματική για όλους και να μη μειωθεί η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Σίγουρα βέβαια υποκρύπτει και προφανή σκοπιμότητα αυτή η μανία μειώσεων των τιμών από τους νέους δημάρχους. Θέλουν να δείξουν το φιλολαϊκό τους πρόσωπο. Μακάρι, αλλά μετά τις μειώσεις (το τυρί) να περιμένουμε μήπως τη φάκα;
« Ε»
Ευλογία ή κατάρα;
Η βροχή που πέφτει την ώρα που την χρειάζεται ο αγρότης είναι ευλογία. Όταν όμως πέφτει για πολύ καιρό και προξενεί ζημιές, είναι κατάρα. Όπως συμβαίνει εδώ και μέρες πλέον φέτος. Κανένα προϊόν δεν χρειάζεται νερό διότι δεν υπάρχει στα χωράφια εκτός του βαμβακιού. Το οποίο αν δεν σταματήσουν οι βροχές δεν μπορούν να μπουν στα χωράφια οι μηχανές για να τα μαζέψουν. Και να μαζέψουν τι; Υποβαθμισμένης ποιότητας λόγω ακριβώς των βροχών.
Από ευλογία σε κατάρα έχει μεταβληθεί φέτος η βροχή δυστυχώς.
«Ε»
Πλαστά και γείτονες
Δεν θα πάψουν να έρχονται πλαστά χαρτονομίσματα στην περιοχή μας αλλά και στην Περιφέρειά μας συνολικά. Κι αυτό διότι συνορεύουμε με Βουλγαρία όπου και «παράγονται» τα κάλπικα χαρτονομίσματα. Για τον λόγο αυτόν οι καταστηματάρχες αλλά και οι περιπτεράδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για ν’ αποφεύγουν τις απάτες.
Τι να κάνουμε, δυστυχώς, στο θέμα των γειτόνων σταθήκαμε άτυχοι. Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία από βορρά, Τουρκία από Ανατολή και το γλυκό ζαχάρωσε κι είναι για πέταμα…
« Ε»
Γιατί πήρε μίζα ο Καρατζαφέρης;
Είναι ένα ερώτημα κι αυτό. Δηλαδή, με ποια ιδιότητα πήρε την μεγάλη μίζα ο Καρατζαφέρης για τα ελικόπτερα Σούπερ Πούμα. Τι ακριβώς προσέφερε ως υπηρεσία στους πωλητές, με ποια ιδιότητα και του έδωσαν κι αυτού μίζα;
Και βέβαια είναι προφανές ότι οι μίζες δεν δίνονται έτσι τυχαία και σε τυχαίους ανθρώπους. Αυτός που δίνει, κάτι παίρνει. Το τι έδωσε ο Καρατζαφέρης είναι ένα ερώτημα σοβαρό και επίκαιρο. Και βέβαια οφείλει ο ίδιος ο Καρατζαφέρης να μιλήσει και να δώσει εξηγήσεις. Που τώρα σιωπά και κάνει το κορόιδο, ο λαλίστατος αρχηγός.
Ο λαός περιμένει. Τον πρώην πλέον αρχηγό του ΛΑΟΣ να μιλήσει. Σίγουρα δεν θα το κάνει. Γιατί, τι να πει; Όμως, παρέα στον Άκη θα κάνει σίγουρα. Κι κεί θα’ χουν αρκετό χρόνο να θυμούνται τα παλιά.
« Ε
Η υποκρισία πληρώνεται
Με αφορμή τον εντοπισμό του Καρατζαφέρη ως μιζαδόρου, ήρθε στην επιφάνεια ένα σοβαρό θέμα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την ίδια την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Κάτι φαινόμενα Τσοχατζόπουλου και Καρατζαφέρη είναι που υπονόμευσαν σε μεγάλο βαθμό το σύστημα των μέχρι τώρα αξιών.
Η υποκρισία ξεσκεπάστηκε και οι υποκριτές έγιναν γνωστοί. Και μαζί όμως έγινε γνωστό ότι αυτές οι λειτουργίες βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν. Σ’ ένα κράτος χωρίς υποδομή ευρωπαϊκή, με στιβαρούς θεσμούς, με σοβαρή δημόσια διοίκηση, χωρίς στεγανά των υπουργείων και χωρίς έλεγχο των ποσών που πληρώνονται για εξοπλισμούς.
Και μετά, απορούν κάποιοι πως και γιατί ανδρώθηκε η Χρυσή Αυγή, γιατί οι νέοι είναι απολίτικοι. Υποκρίνονται πως δεν τις γνωρίζουν τις αιτίες. Υποκρίνονται και πάλι, αλλά δεν κάνουν τίποτε για ν’ αλλάξουν τα πράγματα.
«Ε»
Άσχημα νέα
Η συζήτηση με νεαρό κάτοικο, μουσουλμάνο, που μένει στην ορεινή περιοχή. Ελέχθησαν διάφορα. Για το δράμα όλης της Ξάνθης που είναι η ανεργία. Που στην ορεινή περιοχή γίνεται διπλό δράμα. Για τη φυγή των νέων στη Γερμανία και αλλού, για τις οικογένειες που μένουν πίσω, γυναίκα και παιδιά, για τα δράματα από τα ψυχοφάρμακα και άλλα.
Και βέβαια η αναζήτηση ευθυνών. Εύκολο; Κάθε άλλο. Δύσκολο διότι είναι σύνθετο το πρόβλημα. Η ορεινή μουσουλμανική περιοχή έχει προβλήματα. Πολλά και διάφορα. Έχει ελλείψεις, έχει ανάγκη ανθρώπων που θα ανοίξουν το δρόμο για ν’ αρχίσει η αλλαγή, με αγώνα μεγάλο βέβαια.
Συζητήσαμε πολλά, πάρα πολλά. Τα νέα άσχημα, δεν υπάρχει ελπίδα. Όπως δεν υπάρχει ούτε ένας ξενώνας για διανυκτέρευση, ούτε ένα εστιατόριο ή ταβέρνα πάνω από τη Σμίνθη. Μόνον στην Κοτάνη κι εκεί για να πάει κανείς χρειάζεται μεγάλη απόφαση.
Η ορεινή περιοχή έχει δυνατότητες, δεν έχει πλέον τους κατάλληλους ανθρώπους για να την πάνε μπροστά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυστυχώς άλλες προτεραιότητες έθετε, «ξεχνώντας» ότι ο αγροτουρισμός είναι μια διέξοδος στο οικογενειακό εισόδημα και την απασχόληση, όπως αρνούνται να δεχτούν ότι η ορεινή περιοχή με τους ορεσίβιους κατοίκους είναι μια περιοχή με συγκριτικά πλεονεκτήματα. Θέλουν να τα δουν, τα αξιοποιούν. Δεν θέλουν να τα δουν, ας μην κατηγορούν τους άλλους μόνον. Έχουν ευθύνες κι αυτοί. Ο καθένας και όλοι μαζί.
«Ε»
Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος!
Αυτό έγραψε πριν 30 και πλέον χρόνια ο Σπύρος Γιατράς και τραγούδησε με την υπέροχη λαϊκή φωνή του ο μεγάλος Στράτος Διονυσίου. Και πράγματι οι γυναίκες καταφέρνουν να μας εκπλήσσουν συνεχώς. Μεταφέρω την είδηση που προκάλεσε τις σκέψεις και την απορία: ‘’Ο 80χρονος κατά συρροή δολοφόνος Τσαρλς Μάνσον σχεδιάζει να παντρευτεί την 26χρονη Άφτον Ελέιν Μπάρτον, η οποία τα τελευταία εννέα χρόνια είχε εγκαταλείψει το σπίτι της και ζούσε κοντά στη φυλακή, προσπαθώντας να πετύχει την αποφυλάκιση του στυγερού εγκληματία. Ο Τσαρλς Μάνσον έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγαλύτερος αμερικανός εγκληματίας του 20ού αιώνα. Χρησιμοποίησε νεαρές κοπέλες για να ικανοποιήσει τις διεστραμμένες επιθυμίες του (ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονταν τρεις ομαδικές δολοφονίες, με πιο γνωστή εκείνη του βασανισμού και της δολοφονίας της διάσημης -εγκύου τότε- ηθοποιού και συζύγου του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, και ακόμη τεσσάρων φίλων τους μέσα στο σπίτι τους, στις 9 Αυγούστου 1969)’’. Να πω ότι είναι ψυχικά διαταραγμένη η κοπέλα; Πιθανώς. Είναι η μόνη; Δυστυχώς όχι. Ας μην ξεχνάμε τα γράμματα από θαυμάστριες που λάμβανε ο γνωστός στο πανελλήνιο ως ‘’Δράκος’’ καθ’ όλη την διάρκεια της φυλάκισής του. Εκατοντάδες γράμματα από γυναίκες που δήλωναν τον έρωτά τους. Και τα παραδείγματα δεν τελειώνουν εδώ. Μάλλον τα ‘’κακά’’ παιδιά έχουν πέραση στο γυναικείο φύλο.
Χ.Δ.
Τους τρώει το μαύρο σκοτάδι…
Αργά είναι – ως φαίνεται – τα αντανακλαστικά του δήμου καθώς δεν φρόντισε η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού να συγχρονιστεί με την χειμερινή εποχή και την χειμερινή ώρα με αποτέλεσμα τα φώτα της πόλης και σε κεντρικές οδούς να σβήνουν από τις 5.30 το πρωί! Και μπορεί το καλοκαίρι και την θερινή ώρα να είχε ξημερώσει όμως τώρα ξημερώνει στις 7 παρά και όσοι πάνε για μεροκάματο το πρωί σε εργοστάσια – όσα τελοσσπάντων απέμειναν) τους τρώει το μαύρο σκοτάδι αφού εκτός της κεντρικής πλατείας οι άλλοι δρόμοι είναι σκοτεινοί. Είναι και τ’ αδέσποτα και ο φόβος επιτείνεται. Σκοτάδι, κρύο και σκληρό το μεροκάματο… πόσα πια ν’ αντέξει κανείς…
Γι αυτό τουλάχιστον ας φροντίσει ο δήμος να υπάρχει φωτισμός μέχρι να φέξει…
Μ.Ξ.
Περί τουρισμού…
Η προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών αποτελεί στρατηγικό στόχο για την περιφέρειά μας. Γι αυτό και πυκνώνουν οι δράσεις με συμμετοχή σε εκθέσεις που παρουσιάζουν το τουριστικό προϊόν της περιφέρειας μας με πρόσφατη την έκθεση TTR – 2 στο Βουκουρέστι. Είναι μια καλή στρατηγική καθώς το Βουκουρέστι απέχει μόνο 520 χιλιόμετρα από μας και είναι η περιφέρειά μας η μοναδική διέξοδος των Ρουμάνων προς τη θάλασσα ενώ είναι μια νέα ανερχόμενη τουριστική αγορά που ενδιαφέρεται και για άλλες μορφές τουρισμού όπως ορειβατικό και δίνει τη δυνατότητα της επισκεψιμότητας και άλλες εποχές εκτός καλοκαιριού. Καλές οι εκθέσεις, καλή η δουλειά και από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Αμοιρίδη αλλά πρέπει και οι ξενοδόχοι μας να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να κάνουν τουριστικά πακέτα, να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους, για να μπορέσει και η περιφέρεια να τα προβάλλει. Πρωτίστως όμως πρέπει να αποκτήσουν τουριστική συνείδηση και υψηλό επί