Σχόλια 18/11/14

0
kontos-stylianidis

Από τη γενιά του Πολυτεχνείου φτάσαμε σήμερα στη γενιά του…Μνημονίου


Μίζες παντού
Δεν είναι μόνον οι πολιτικοί της χώρας μας που ενεπλάκησαν στο θέμα με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων (Τσοχατζόπουλος, Καρατζαφέρης και άλλοι). Είναι και στρατιωτικά στελέχη αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες που εμπλέκονται στο επικερδές άθλημα της μίζας.
Έτσι, για να μην αδικούμε μόνον τους πολιτικούς μας και τους ρίχνουμε όλο το ανάθεμα, οφειλόμενη η αποκατάσταση ότι και άλλοι βούτηξαν το δάχτυλο στο μέλι.
Αν και για κουτάλα μιλάμε πλέον με τα τόσα εκατομμύρια ευρώ που πήραν μίζα.
«Ε»


Περί σκουπιδιών
Σας το είχα εγκαίρως επισημάνει αγαπητοί αναγνώστες ότι με το θέμα των σκουπιδιών που βρίσκεται πλέον στην επικαιρότητα θα δούμε πολλά, θα διαβάσουμε περισσότερα και πως όλη η ιστορία θα έχει και μάκρος στο χρόνο αλλά και σασπένς που θα μας κρατήσει σε αγωνία.
Εξάλλου το θέμα « σκουπίδια» πάντα έχει πέραση διότι τραβάει το ενδιαφέρον των αναγνωστών και των κατά δήλωσή τους οικολόγων.
Έτσι λοιπόν, αντί της λογικής και της διάθεσης επίλυσης του θέματος με συναίνεση και επιχειρήματα, θα έχουμε, μάλλον, υπερβολές και αντιπαραθέσεις. Με τα σκουπίδια ν’ αυξάνουν, ο τόπος να βρωμίζει, οι λύσεις να φεύγουν όπως και τα χρήματα για έργα και επενδύσεις.
Όταν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κερδίζουν από τα σκουπίδια, εμείς, οι δήθεν έξυπνοι, θα μαλώνουμε σε ποιανού αυλή να τα πάμε!
-Βλακεία ή κάτι άλλο;
«Ε»


Μικρή αισιοδοξία
Δεν κρύβουμε ότι μας διακατέχει μια μικρή αισιοδοξία ότι η παρέμβαση των δύο βουλευτών (και πρώην υπουργών) Κοντού και Στυλιανίδη, για την πληρωμή της επιδότησης του 12% στους βιοτέχνες-βιομηχάνους της Θράκης πως θα υλοποιηθεί.
Βέβαια, όχι πως θα καταβληθεί το σύνολο του ποσού που εκκρεμεί, ας μην είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά τουλάχιστον το μισό.
Κοτζάμ υπουργοί που γνωρίζουν το αντικείμενο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Θράκης.
« Ε»


Ουδεμία αντίδραση
Εάν αφαιρέσουμε την αντίδραση του Στέλιου Αρσενίου, κανείς άλλο, αρμόδιος (ή αναρμόδιος) δεν ενδιαφέρθηκε ούτε αντέδρασε στο σχετικό ρεπορτάζ για την αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της περιοχής μας τόσο από τα αρχαία Άβδηρα όσο και από τους γνωστούς Αβδηρίτες σοφούς.
Προφανώς όλοι συναισθανόμενοι το μέγεθος της όποιας ευθύνης τους, προτίμησαν να σιωπήσουν. Και τι να πουν άλλωστε; διότι συνήθως τους δημόσιους άνδρες τα έργα χαρακτηρίζουν όχι τα λόγια.
« Ε»


Περί Βουλγαρίας και Βουλγάρων
Με αφορμή το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της Εφημερίδας μας για το «Εξπρές του μεσονυκτίου αλά Βουγαρικά», υπήρξαν αντιδράσεις από συμπολίτες μας. Αντιδράσεις που επιβεβαίωναν άλλα παρεμφερή δικά τους παθήματα στην γειτονική χώρα.
Και πάντα, εξαιτίας για κάποια δήθεν τροχονομική παράβαση, κυρίως για υπέρβαση ταχύτητας. Το κόλπο γνωστό μας είπαν οι περισσότεροι. Και εύκολο, και άντε να αποδείξεις εσύ, σε μια ξένη χώρα, χωρίς γνώση της γλώσσας, ότι δεν έτρεχες, ότι δεν έκανες υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και άλλα που δημιουργούσε η φαντασία του «στημένου» αστυνομικού που έστηνε το σχετικό σκηνικό για να «τα πάρει».
Θύματα λοιπόν αρκετοί συμπολίτες τέτοιων δράσεων αστυνομικών. Γι’ αυτό ας φροντίσουν να είναι πολύ προσεκτικοί, μα πάρα πολύ προσεκτικοί. Διαφορετικά τους περιμένει χαράτσι με αυστηρό πρόστιμο και απειλές ότι θα τους στείλουν στη Σόφια για να εκδικαστεί η υπόθεσή τους!…
« Ε»


Με φυλάκιση απειλείται ο Καρατζαφέρης
Έξι εκατομμύρια ευρώ φαίνεται πως βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του Γιώργου Καρατζαφέρη στο εξωτερικό που εμπλέκονται σε μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, όπως προέκυψε από τις έρευνες των ορκωτών λογιστών. Παράλληλα συνεχίζεται ο εξονυχιστικός έλεγχος στα Πόθεν Έσχες του προέδρου του ΛΑΟΣ από την Επιτροπή της Βουλής.
Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, πάντως, είναι εξαιρετικά επιβαρυντικό για τον Γιώργο Καρατζαφέρη, που ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τρία κακουργήματα. Η εμπλοκή του σε μίζες για τα Super Puma είναι ασφαλώς η πιο βαριά κατηγορία που θα αντιμετωπίσει και η πιθανότητα να βρεθεί στη φυλακή είναι πολύ μεγάλη.
Ο ίδιος δηλώνει ότι όλα αυτά είναι μια σκευωρία προκειμένου να τον πλήξουν πολιτικά, τώρα που το κόμμα του ανεβαίνει. Αλλά έχουμε ξανακούσει πολλές φορές αυτή τη δικαιολογία από πολιτικά πρόσωπα όταν βγαίνουν τα άπλυτά τους στη φόρα. Τα ίδια πάνω κάτω έλεγε και ο Άκης…


«Νόστιμη γη» στην Ξάνθη!

Ένα γευστικό ταξίδι στην Ξάνθη έκανε η εκπομπή του Alpha «Νόστιμη Γη», την Κυριακή. Η εκπομπή βρέθηκε στους Τοξότες, όπου γυναίκες του χωριού μαγείρεψαν ποντιακές συνταγές, βαρένικα και πιροσκί ενώ στη συνέχεια οι γυναίκες της Γενισέας παρουσίασαν το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμα που παράγουν, ένα μοναδικό προϊόν με πολλές εμπορικές δυνατότητες. Η εκπομπή θα συνεχίσει το ταξίδι της στην περιοχή και την επόμενη Κυριακή, από τα Άβδηρα.
Τα γυρίσματα έγιναν αρχές Σεπτέμβρη, τις ημέρες των Γιορτών Παλιάς Πόλης και η πόλη μας παρουσιάζεται με την όμορφη γιορταστική ατμόσφαιρα των ημερών…


Πόλη δύο ταχυτήτων;
Πόλη δύο ταχυτήτων οικονομικά, πολιτιστικά… Και εξηγούμαι. Δεν ήταν λίγοι οι Ξανθιώτες που συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στις αποθήκες της ΕΑΣ Ξάνθης για να παραλάβουν μία δωρεάν σακούλα φρούτα. Τόσο ο Σύλλογος Πολυτέκνων όσο και ο Σύλλογος Τριτέκνων διέθεσαν πορτοκάλια και ακτινίδια μέσα σε σακούλες ή τελάρα ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων. Η διανομή ξεκίνησε στις 9 το πρωί, ωστόσο αρκετή ώρα νωρίτερα πολίτες προσέρχονταν στις αποθήκες, σχηματίζοντας ουρές και περιμένοντας καρτερικά για να παραλάβουν τη σακούλα με τα φρούτα.
Μεγαλύτερες ουρές όμως το βράδυ του Σαββάτου στο γνωστό κέντρο διασκέδασης της πόλης μας Romeo Plus Live, για όσους δεν προνόησαν να κλείσουν ένα τραπέζι ρεζερβέ για να απολαύσουν τον τραγουδιστή του έρωτα. Ποιόν; Τον Πλούταρχο φυσικά. Όχι, καμία σχέση με τον αρχαίο. Ούτε καν εξ αγχιστείας συγγένεια. 15 ευρώ λοιπόν η είσοδος με ένα ποτό και ακριβώς γι’ αυτή την μοναδική ευκαιρία έσπευσαν 2.000 περίπου άτομα να προλάβουν το μοναδικό γεγονός. Τα λουλούδια και τα επιπλέον ποτά ή μπουκάλια που άνοιξαν οι μερακλήδες ήταν έξτρα φυσικά. Το αδιαχώρητο λοιπόν παρά τις διάφορες κακές γλώσσες για οικονομική κρίση και άλλα παρόμοια. Ο έλληνας γνωρίζει το καλό πράμα και το πληρώνει.
Αν βέβαια ρωτήσεις κάποιους από αυτούς αν γνωρίζουν τα Ηθικά ή το Βίοι Παράλληλοι, θα αναρωτηθούν αν κυκλοφόρησε νέα τραγούδια ο Γιάννης Πλούταρχος και δεν το έμαθαν. Παρήγορο βέβαια να βλέπουμε νέα παιδιά να συμμετέχουν στην διημερίδα «Νησίδες Διαχρονικής Αρχαιογνωσίας» αυτό το Σάββατο και να παρακολουθούν επίσης τα τμήματα αρχαίων ελληνικών του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης, με τον Θανάση Μουσόπουλο να διδάσκει το «περί παίδων αγωγής» του Πλουτάρχου. Μακάρι να αυξάνονται τέτοιες κινήσεις για να μην βρίσκει συνεχώς επιβεβαίωση η φράση «αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που ακούει Πλούταρχο αντί να διαβάζει Πλούταρχο». Χαρακτηριστικό αυτού του κλίματος το ανέκδοτο περιστατικό από έκθεση βιβλίου στο Ναύπλιο: Νεαρό ζευγάρι διατρέχει τους τίτλους και όταν το βλέμμα του νεαρού στέκεται στο «Πλουτάρχου – Βίοι Παράλληλοι» αναφωνεί: ‘’Άλα της. Και βιβλίο ο Γιαννάκης’’!
Χ.Δ.


Επειγόντως ένας φιλόλογος στον δήμο Τοπείρου!!!
Ο δαίμων της …ανορθογραφίας έχει πλήξει βάναυσα τον δήμο Τοπείρου! Έτσι στο μακροσκελές δελτίο Τύπου που αναφέρεται στις θέσεις του δημάρχου για τον ΧΥΤΑ μετρήσαμε τουλάχιστον 9 φορές λάθος το επίρρημα «λόγω». Προφανώς ο συντάκτης του κειμένου δεν γνωρίζει ότι διαφορετική είναι η γραφή της ομόηχης λέξης όταν χρησιμοποιείται ως επίρρημα για να δηλώσει αιτία οπότε και γράφεται με «ω» π.χ. «λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων» και αλλιώς όταν χρησιμοποιείται ως ουσιαστικό που γράφεται με «ο»,π.χ. «για το λόγο αυτό τα αντισταθμιστικά οφέλη» (παραδίδουμε μαθήματα δωρεάν άμα λάχει… )! Προφανώς ο δήμαρχος γνωρίζει αυτή την ανεπάρκεια και θέλει να προσλάβει επειγόντως φιλόλογο! Μετά απ’ αυτά τα ορθογραφικά ατοπήματα που εκθέτουν το δήμο ναι χρειάζεται επειγόντως ένας φιλόλογος στον δήμο Τοπείρου. Αν και δεν χρειάζεται να είναι κάνεις Μπαμπινιώτης για να ξέρει την βασική ορθογραφία!
Αλλά τι να λέμε τώρα…
Μ.Ξ.


Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής
Σίγουρα θα πρέπει να επηρεάστηκε από το σίριαλ «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» γι αυτό τελευταία ο πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν την έχει δει Σουλτάνος! Χτίζει μεγαλοπρεπή παλάτια στη χώρα του για να δείξει την ισχύ και την δύναμη της χώρας του και του ιδίου ως ηγέτη αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις του λαού του με την ίδια αλαζονεία που αντιμετώπισε τον μεγάλο ξεσηκωμό της πλατείας Γκεζί. Και σαν να μην έφτανε αυτό βάλθηκε να κάνει «εισβολή» στην Αμερική και να χτίσει τζαμί λέει στην Κούβα χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την δική του εκδοχή για την ανακάλυψη της Αμερικής. Μας είπε λοιπόν ο Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής ότι την Αμερική δεν την ανακάλυψε ο Κολόμβος το 1492 αλλά μουσουλμάνοι ναυτικοί τον 11ο αι. Δεν μας είπε βέβαια τις ιστορικές πηγές του παρά μόνο ότι έχτισαν και τζαμί στην Κούβα και θα ήταν διατιθεμένος – όπως είπε – να συμβάλει στην κατασκευή ενός τεμένους έτσι για να τιμήσει τους προγόνους του! Δηλαδή μας περνάει όλους για …Αμερικανάκια λες και δεν γνωρίζουμε τι επιδιώκει!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …