Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης

Συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης

0
oikonomiki noe14

Με διαφωνίες γύρω από την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2015

Δημαρχόπουλος: Σφιχτός αλλά ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός

Συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ξάνθης με 27 θέματα προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη. Κύριο θέμα η έγκριση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2015, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναγνώστηκε η γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ και η υπόδειξή του για μία αλλαγή αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα, η οποία έγινε δεκτή. Το Παρατηρητήριο ενέκρινε κατά τα άλλα τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντάς τον ρεαλιστικό. Στο ποσό των 36.600.000 ευρώ περίπου ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου με μία μείωση της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με αυτόν του προηγούμενου έτους. Όπως ανέφερε επ’ αυτού ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος, κατά 1 εκατομμύριο ευρώ είναι μειωμένο το τεχνικό πρόγραμμα, λόγω της μείωσης επιχορηγήσεων.

Συζήτηση και αντιρρήσεις προκάλεσε η πολιτική και η φιλοσοφία που ακολουθείται στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού, με τον κ. Ξυνίδη από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης να δηλώνει ότι ακολουθείται η τακτική των προηγούμενων δημοτικών αρχών χωρίς κάτι το νέο. Ο κ. Κολλάρος από την άλλη ανέφερε ότι «πρόκειται για προϋπολογισμό αριθμών και όχι πραγματικότητας, κάτι που αποτελεί πάγια τακτική των τελευταίων δημοτικών αρχών». Από την παράταξη του κ. Μπένη ο κ. Σαμπάν εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με το ποσό που εγκρίνεται για τους ειδικούς συμβούλους του Δήμου, που ανέρχεται σε 150.000 ευρώ. Από την οικονομική υπηρεσία ανέλυσαν ότι τα χρήματα αυτά αφορούν το σύνολο των ακαθάριστων αποδοχών των δύο ειδικών αλλά και των νομικών συμβούλων και την δυνατότητα με τα χρήματα αυτά να προσλάβει ο Δήμος και άλλο ειδικό σύμβουλο, εφόσον δικαιούται τέσσερεις. Το σχέδιο του προϋπολογισμού τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με τους κ.κ. Ξυνίδη, Σαμπάν και Κολλάρο να το καταψηφίζουν.

Δημαρχόπουλος: Κάθε δήμαρχος θέλει προϋπολογισμό με κοινωνικές παροχές

Την συμφωνία του με τους δημοτικούς συμβούλους που καταψήφισαν το σχέδιο δήλωσε ο Δήμαρχος, σημειώνοντας ότι κάθε δήμαρχος επιθυμεί προϋπολογισμό που προβλέπει αυξημένες κοινωνικές παροχές. «Θα διεκδικήσουμε φυσικά προγράμματα τόσο του ΠΕΠ, όσο και του νέου ΕΣΠΑ, οι κωδικοί των οποίων δεν έχουν ακόμη ανοίξει και δεν μπορούμε να εντάξουμε κάτι στον προϋπολογισμό» τόνισε ο κ. Δημαρχόπουλος, δηλώνοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι στο τέλος του 2015 θα είμαστε 8 εκατομμύρια επιπλέον από το ποσό που προβλέπεται τώρα, λόγω των επιχορηγήσεων που θα πάρουμε. Ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός αλλά και ρεαλιστικός».

Μείωση προμήθειας στα καύσιμα θέρμανσης-κίνησης του Δήμου

Ομόφωνη ήταν επίσης η απόφαση να μειωθεί το ποσοστό των εγγυητικών που ορίζονταν για την προμήθεια καυσίμων του Δήμου μέχρι τώρα. Αναφορικά με τον διεθνή ανοικτό διαγωνισμό που θα διεξαχθεί για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης, κίνησης και λιπαντικών για το 2015, ορίστηκε το ποσοστό για την συμμετοχή στον διαγωνισμό να μειωθεί από το 5% στο 0,5% και για την εκτέλεση του έργου από το 10% του συνολικού ποσού να καταβάλλεται και εδώ το 0,5%. Όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής, δεν υπήρχε συμμετοχή στους διαγωνισμούς, γιατί οι όροι που ίσχυαν δεν συνέφεραν τους προμηθευτές.

Δημοπράτηση οικοπέδων στο ΔΕΡΑΣ για το Βιοτεχνικό Πάρκο

Συζητήθηκε επίσης εκτενώς το θέμα της κατάρτισης των όρων δημοπράτησης εκποιούμενων ακινήτων αγροτεμαχίων του Δήμου Ξάνθης στην περιοχή Πετροχωρίου-Λαμπρινού στο πρώην εργοστάσιο ‘’ΔΕΡΑΣ’’. Στην περιοχή αυτή προγραμματίζονται να μεταφερθούν επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης από τον οικιστικό ιστό της Ξάνθης για την δημιουργία ενός βιοτεχνικού πάρκου. Εκ μέρους των βιοτεχνών μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου «ΔΕΡΑΣ» κ. Ι. Σιούτας, ζητώντας από τον Δήμο να υπάρξει έμπρακτη στήριξη με κάποιες αλλαγές στα δικαιολογητικά και διευκόλυνση στις διαδικασίες. «Αυτή την στιγμή είμαστε σύνολο 90 επαγγελματίες και ως φυσικά πρόσωπα, αλλά και με 15 Ο.Ε. και 3 Ε.Π.Ε. και αγωνιζόμαστε σε δύσκολες εποχές» σημείωσε ο κ. Σιούτας, αναφερόμενος στην συνέχεια αναλυτικά στα θέματα που προβληματίζουν, όπως: η εξεύρεση 90 αξιόχρεων εγγυητών για κάθε επιχείρηση, η φορολογική ενημερότητα των εγγυητών κ.ά. Σε προηγούμενη μάλιστα συνάντηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου έγιναν αρκετές αλλαγές στα απαιτούμενα δικαιολογητικά, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες. Σύσσωμη η επιτροπή δέχθηκε τα αιτήματα και κατόπιν συζήτησης με την νομικό σύμβουλο κ. Χατζηλιάδου, έγινε προσαρμογή ώστε να μην είναι απαραίτητη φορολογική ενημερότητα, αλλά ‘’δημοτική ενημερότητα’’. «Όποιος δεν έχει οφειλές στον Δήμο θα μπορεί να είναι εγγυητής» κατέληξε ο Δήμαρχος. Στο αίτημα να υπάρξει διευκόλυνση με δύο δόσεις για τους επαγγελματίες που δεν μπορούν να καταβάλλουν εφάπαξ το τίμημα του ακινήτου, ο Δήμαρχος πρότεινε να δοθεί παράταση 90 ημερών μετά την δημοπράτηση, ώστε να γίνει εξόφληση από όλους σ’ αυτό το διάστημα και να συγκεντρωθεί με βεβαιότητα ο αριθμός των 50 και επιπλέον επιχειρήσεων που προβλέπει ο νόμος για την δημιουργία του πάρκου. Η προσπάθεια των επαγγελματοβιοτεχνών του Σωματείου ‘’ΔΕΡΑΣ’’ να μετεγκαταστήσουν τις επιχειρήσεις τους σε οικόπεδο 140 στρεμμάτων εκτός πόλεως και η οργάνωσή του σε βιοτεχνικό πάρκο στηρίχθηκε από όλους και έγιναν δεκτές ομόφωνα οι αλλαγές που προτάθηκαν.

Αρχίζουν να εξοπλίζονται σταδιακά οι παιδικές χαρές

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν και η κατάρτιση των όρων για την διαμόρφωση και αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δήμου Ξάνθης και την αποκατάσταση αθλητικών εγκαταστάσεων. Εγκρίθηκαν ομόφωνα δαπάνες 30.000 ευρώ για το υπόλοιπο του 2014 και 137.000 ευρώ για το 2015. Ο κ. Δημαρχόπουλος δήλωσε ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξοπλισμού των παιδικών χαρών με πιστοποιημένα ασφαλή παιχνίδια, επιθυμεί να αφαιρεθούν αυτά που κρίνονται επικίνδυνα και να ανοίξουν οι χώροι ως πάρκα. «Να βγάλουμε τις κούνιες από τα ‘’παπάκια’’, να καθαρίσει και να γίνει ο χώρος επισκέψιμος στην μητέρα με το παιδάκι της και να μην αναγκαζόμαστε να έχουμε λουκέτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος. Με αφορμή αυτό άνοιξε το θέμα της καθαριότητας με τον κ. Σαμπάν να δηλώνει ότι στα Κιμμέρια δεν υπάρχει πλέον κανείς υπάλληλος για την καθαριότητα και τον κ. Ξυνίδη να συμπληρώνει ότι «τα χρήματα που πληρώνουν πολλοί δημότες δεν είναι ανταποδοτικά και δεν υπάρχει ανάλογη μεταχείριση του κέντρου και των περιφερειακών περιοχών. 9 χρόνια στην Παλαιά Χρύσα δεν έχω δει έναν υπάλληλο καθαριότητας». Σε απάντηση των ανωτέρω ο κ. Δημαρχόπουλος ανέφερε ότι η καθαριότητα κοστίζει αυτή την στιγμή στον Δήμο 3,5 εκατομμύρια ευρώ και «ουσιαστικά ο Δήμος χρηματοδοτεί την ΣΔΑΝ για όλο τον Νομό». Σε ερώτηση του κ. Ξυνίδη σχετικά με την ανακύκλωση, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι αναμένονται οχήματα και κάδοι, με 150 κάδους κομποστοποίησης για σχολεία και δημότες που έχουν αιτηθεί.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στοχευμένη τουριστική προώθηση σε τρεις χώρες από την ΠΑΜΘ

Δράσεις Β2Β και επαφές σε Βελιγράδι, Ουτρέχτη και Αμβέρσα. «Θα συνεχίσουμε με αμείωτο ενδι…