Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έφτασε…2015 για να δούμε ανακύκλωση στην Ξάνθη!

Έφτασε…2015 για να δούμε ανακύκλωση στην Ξάνθη!

0
kadoi ble

Θα διανεμηθούν σ’ όλους τους δήμους της ΑΜΘ 5.300 μπλε κάδοι, 35 απορριμματοφόρα και 2000 κομποστοποιητές

Κόλλησε στο ΣτΕ η ΜΕΑ Χρυσούπολης – Σε δημοπράτηση η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης

Έτος ανακύκλωσης πρόκειται να ανακηρυχτεί το 2015 για την περιφέρεια ΑΜΘ αφού από 1/1/2015 ξεκινά ταυτόχρονα και συντονισμένα από την ΔΙΑΜΑΘ πρόγραμμα Ανακύκλωσης για όλους τους δήμους της περιφέρειας. Σ’ αυτό βοήθησε η Κοινή υπουργική απόφαση που έδωσε λύση στο ζήτημα του ΦΠΑ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και έτσι προχωρά ο διαγωνισμός για την προμήθεια απορριμματοφόρων και μπλε κάδων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Δήμων της περιφέρειας ΑΜΘ. Να σημειώσουμε ότι ως προς το θέμα υπάρχουν ενδοπεριφερειακές ανισότητες καθώς άλλοι δήμοι έχουν προχωρήσει και άλλοι υστερούν – όπως ο δήμος Ξάνθης – ωστόσο όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΘ, πρώην δήμαρχος Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης, η ΔΙΑΜΑΘ θα θέσει σε υλοποίηση το πρόγραμμα ανακύκλωσης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Απορριμματοφόρα – μπλε κάδοι και κομποστοποιητές σε κάθε δήμο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την διάθεση συνολικά 5.300 μπλε κάδων εκτός από τους 1.800 που έχουν ήδη διατεθεί. Όπως ανέφερε ο κ Χαρακίδης μιλώντας στο «Ε» η κατανομή των κάδων όπως και των απορριμματοφόρων και των κομποστοποιητών θα γίνει ανάλογα με τα πληθυσμιακά κριτήρια του κάθε δήμου. Ήδη έχουν διατεθεί 35 απορριμματοφόρα και 330 κομποστοποιητές που έχουν τοποθετηθεί σε σχολεία ενώ οι δήμοι θα παραλάβουν άλλους 2.000 κομποστοποιητές. : «Από 1/1/2015 ξεκινά ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανακύκλωσης σ’ όλους τους δήμους της ΑΜΘ. Η ΔΙΑΜΑΘ μέσω του προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ θα διανείμει ότι απαιτείται για να ξεκινήσει η ανακύκλωση σ’ όλους τους δήμους ενώ επίσης θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους τα ΚΔΑΥ». Πρόκειται για τα Κέντρα Διαλογής Υπολειμμάτων και της Ξάνθης όπως κ αι τα υπόλοιπα είναι έτοιμα.

Κόλλησε στο ΣτΕ η ΜΕΑ Χρυσούπολης – Σε δημοπράτηση η ΜΕΑ Αλεξανδρουπολης

Σ’ ότι αφορά τον υπόλοιπο περιφερειακό σχεδιασμό : Σε στάδιο δημοπράτησης βρίσκεται η Μονάδα Επεξεργασίας (ΜΕΑ) και ο ΧΥΤΥ Αλεξανδρούπολης, έργα που θα εκτελεστούν με ΣΔΙΤ και έχουν χρηματοδότηση από το ΕΠΕΡΑ. Στάσιμη όμως είναι η κατάσταση με την ΜΕΑ Χρυσούπολης καθώς ο Δήμος Νέστου έχει προσφύγει στο ΣτΕ και η υπόθεση έχει «κολλήσει». Επίσης έχει εγκριθεί το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης αλλά και το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Δράμας καθώς είχε εγκριθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) από το ΕΣΠΑ η οριστική αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Ταξιαρχών και του ανενεργού ΧΑΔΑ Σιδηρονέρου προϋπολογισμού 2.747.459,75 ευρώ. Να σημειώσουμε τέλος ότι η θητεία του παρόντος συμβουλίου της ΔΙΑΜΑΘ που είναι ο φορέας υλοποίησης του περιφερειακού σχεδίου απορριμμάτων λήγει τέλος του έτους και θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ξάνθης

Αναλυτικά τα θέματα που θα συζητηθούν Την Πέμπτη 25 Απριλίου θα διεξαχθούν οι συνεδριάσεις…