Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σιγά μη δεχτούμε τα σκουπίδια τους!

Σιγά μη δεχτούμε τα σκουπίδια τους!

0
xyta xanthi

Οι Σερραίοι θέλουν να διώξουν τα σκουπίδια της Δράμας στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης. Οι πολιτικοί τους μιλούν για τροποποίηση της ΚΥΑ

Διαβεβαιώσεις από Κοντό – Ζαγναφέρη – Δημαρχόπουλο: «Δεν θα δεχτούμε ούτε ένα κιλό σκουπίδια» διαβεβαιώνει ο δήμαρχος

Εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των δήμων της ΑΜΘ προξένησε η ΚΥΑ Ντινόπουλου – Μανιάτη που ορίζει το κλείσιμο όλων των ΧΑΔΑ της ΑΜΘ. Η αιτία είναι ότι ερήμην των εμπλεκομένων δήμων αποφασίστηκε η μεταφορά των απορριμμάτων της Δράμας στον ΧΥΤΑ των Σερρών, του Δ. Νέστου στον ΧΥΤΑ Ξάνθης και των δήμων του Έβρου και της Σαμοθράκης στην Κομοτηνή.

Οι Σερραίοι θέλουν να διώξουν τα σκουπίδια της Δράμας στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης

Ιδιαίτερα στο νομό Σερρών το θέμα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και την παρέμβαση των πολιτικών τους παραγόντων όπως του αν. υπουργού Εσωτερικών κ. Λεονταρίδη που ζήτησε τροποποίηση της απόφασης. Μάλιστα όπως αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι «ΕΠΙΛΟΓΕΣ» μετά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και των πολιτικών αρχών έγινε τροποποίηση της απόφασης και τα απορρίμματα της Π.Ε. Δράμας θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ξάνθης! Επίσης η Καβαλιώτικη εφημερίδα «Πρωινή» σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι: «Στον ΧΥΤΑ του Δήμου Ξάνθης ετοιμάζεται να μεταφέρει τα απορρίμματα του ο Δήμος Νέστου» μετά το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Ξηροποτάμου και μάλιστα ότι : «επήλθε συμφωνία με τον Δήμο Ξάνθης κι έτσι άμεσα αλλά και προσωρινά τα σκουπίδια θα μεταφέρονται εκεί.

Σύγχυση μετά τις φήμες για μεταφορά των σκουπιδιών και της Δράμας στην Ξάνθη

Όπως είναι φυσικό όλα αυτά δημιουργούν μια σύγχυση αναφορικά με το αν τελικά η Ξάνθη θα μαζέψει τα σκουπίδια και της Χρυσούπολης και της Δράμας ενώ είναι γνωστό ότι είναι ήδη κορεσμένος ο ΧΥΤΑ και γι αυτό εγκρίθηκε από το ΕΠΕΡΑ έργο επέκτασης 5 εκ. ευρώ. Το θέμα προκάλεσε τη θορύβηση – μετά την δημοσιοποίησή του από το «Ε» – των φορέων και συζητήθηκε σε σύσκεψη μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ Ζαγναφέρη και του δημάρχου κ. Δημαρχόπουλου ενώ ο κ. Κοντός ενήργησε για την αποτροπή του.

Διαβεβαιώσεις από Κοντό – Ζαγναφέρη – Δημαρχόπουλο

Ειδικότερα ο κ. Ζαγναφέρης μιλώντας στο «Ε» ήταν απόλυτος ότι δεν πρόκειται τα σκουπίδια της Δράμας να μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης και ότι όλα αυτά που λέγονται από τους πολιτικούς των Σερρών είναι για μικροπολιτική σκοπιμότητα. Κάθετος ήταν και ο βουλευτής κ,. Κοντός ο οποίος όπως μας πληροφόρησε επικοινώνησε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Καλογερόπουλο ο οποίος και απέκλεισε το ενδεχόμενο να μεταφέρονται τα απορρίμματα της Δράμας στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης ενώ σ’ ότι αφορά την μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Νέστου όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ είπε ότι αυτό προαπαιτεί προγραμματική σύμβαση του δήμου Νέστου με τον ΣΔΑΝ Ξάνθης και είναι στο χέρι του ΣΔΑΝ να συμφωνήσει ή όχι και αν συμφωνήσει να ορίσει τις ποσότητες και το αντίτιμο για αυτές. Απόλυτα αρνητικός είναι επίσης και ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος Σε νεώτερες δηλώσεις του στο «Ε» διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ούτε ένα κιλό σκουπίδια της Χρυσούπολης στην Ξάνθη, υποστηρίζοντας ότι είναι κορεσμένος ο ΧΥΤΑ Ξάνθης. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο προς συζήτηση μόνο όταν ολοκληρωθεί το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…