Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Παραχώρηση ναι, αλλά σε λίγο και με αντισταθμιστικά

Παραχώρηση ναι, αλλά σε λίγο και με αντισταθμιστικά

0
dimotiko topeirou noe1

Αποφασίστηκε αναβολή και νέα συζήτηση για την παραχώρηση στο ΧΥΤΑ από το ΔΣ του Τοπείρου, σε συνδυασμό με τον καθορισμό του ύψους των αντισταθμιστικών οφελών

Εισήγηση χωρίς συγκεκριμένη πρόταση από το Μίχογλου. Τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και παρακολούθηση ζήτησαν σύμβουλοι και οι κάτοικοι της περιοχής Εξοχής

Αναβολή για παράταση στον προβληματισμό αποφάσισαν για το θέμα της παραχώρησης του ΧΥΤΑ για 5+2 χρόνια στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων για την κατασκευή της τέταρτης λεκάνης οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Τοπείρου, με το δήμαρχο Θωμά Μίχογλου να μη δίνει σχετική καθοδήγηση, αλλά πάντως να τάσσεται υπέρ της παραχώρησης με ανταποδοτικά οφέλη και την αντιπολίτευση να ζητάει ουσιαστικά την αναβολή για περισσότερη περισυλλογή και… διερεύνηση.

Έντονος προβληματισμός επικράτησε στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής. Η πρόεδρος Ελένη Πολυχρονιάδου ενημέρωσε για το έργο των 5,5 εκ. ευρώ σε 35 στρέμματα στο ΧΥΤΑ που θα απαιτήσει 2 χρόνια για την κατασκευή του και θα δεσμεύσει άλλα 5 χρόνια για τη χρήση του. Επίσης, το Σώμα ενημερώθηκε ότι έχει διορία ως το τέλος του χρόνου για να αποφασίσει.

Θ. Μίχογλου: «το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει το ύψος των ανταποδοτικών οφελών»

Εισήγηση έκανε ο δήμαρχος αναφέροντας όσα προηγήθηκαν στη συνεδρίαση στην Αθήνα με τους Γενικούς Γραμματείς ΥΠΕΣ και ΠΕΚΑ, αλλά και για το παρασκήνιο που μεσολάβησε. Ο κ. Μίχογλου εμμέσως τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης με συμφωνία για ανταποδοτικά οφέλη και δέσμευση για τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, με το σκεπτικό ότι η τρίτη λεκάνη είναι ήδη επιβαρυμένη και σχεδόν σε σημείο κορεσμού. Ανέφερε μάλιστα άτυπες προτάσεις για το ύψος των ανταποδοτικών οφελών. Χαρακτηριστικά, επεσήμανε την πρόταση που αποδέχθηκε ο δήμος Νέστου για 125.000 ετησίως ως αντισταθμιστικά. Εισηγήθηκε άρνηση για μακροχρόνια παράταση, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το περιβάλλον και πρότεινε να γίνει δεκτή η παραχώρηση, με την προϋπόθεση να υπάρχει κλιμάκιο ελέγχου που θα απαρτίζεται και από υπαλλήλους του δήμου. Πάντως, δε μίλησε καθόλου για το ύψος των οφελών και ανέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο να το αποφασίσει, χωρίς καμία δική του πρόταση. Σχετικά δε με το προσωπικό θέμα που συζητήθηκε αναφορικά με την απώλεια της προεδρίας του δήμου Τοπείρου στον ΣΔΑΝΞ, ο ίδιος σχολίασε: «ήταν απόφαση όλων μας να θέσω υποψηφιότητα στο ΔΣ του ΣΔΑΝΞ. Ήξερα ότι ο δήμος Ξάνθης είχε την πλειοψηφία, αλλά συμμετείχαμε για να έχει αντιπολίτευση στο ΔΣ και θα έχει».

Αναποφάσιστοι και προβληματισμένοι οι σύμβουλοι

Τις δικές του ερωτήσεις και προβληματισμούς έθεσε ο Βασίλης Χαραλαμπίδης από την αντιπολίτευση, που ζήτησε οχύρωση του δήμου για να μην αποτελέσει στο τέλος τον δέκτη όλων των σκουπιδιών της Περιφέρειας και πρότεινε διευρυμένο συμβούλιο με όλους τους δήμους, τον ΣΔΑΝΞ και περιβαλλοντολόγους για να αποφασίσουν. Εξήγησε δε ότι βάσει νόμου η αίτηση για ανταποδοτικά οφέλη είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική. Ο Άγγελος Γιοβανόπουλος από τη δημοτική αρχή πρότεινε να αιτηθεί ο δήμος να αυξήσει τους αντιπροσώπους του στον ΣΔΑΝΞ, ενώ ισχυρίστηκε ότι ο δήμος Ξάνθης πληρώνει αναλογικά λίγα σε σχέση με τα απορρίμματα που εναποθέτει στον ΧΥΤΑ.

Εντάσεις προκάλεσε με την τοποθέτησή του ο Χρήστος Δελής που τάχθηκε πάντως υπέρ της παραχώρησης και σημείωσε: «αντισταθμιστικά πρέπει να επιδιώξουμε μέσω της ανακύκλωσης και του βιοαερίου». Υπογράμμισε επίσης, ότι η εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού που περιλαμβάνει μόνο τα σκουπίδια του δήμου Ξάνθης, αποκλείει την αποδοχή των απορριμμάτων του δήμου Νέστου, όπως προκύπτει από τη νέα ΚΥΑ, για την οποία εκδήλωσε τις αντιρρήσεις του.

Παρέμβαση από τους κατοίκους της Εξοχής

Παρέμβαση έκαναν και κάτοικοι της περιοχής Εξοχής, αναφορικά με το νέο έργο. Ένας κατήγγειλε ότι δεν υπάρχουν τώρα τρεις αλλά μόλις δύο λεκάνες στον ΧΥΤΑ, ενώ ο κ. Κυρμάνης απίσης κάτοικος της περιοχής σημείωσε αφενός τη διάψευση των υποσχέσεων για αποκατάσταση του χώρου (πευκοφύτευση) και αφετέρου την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. «Να πιέσετε για τις γεωτρήσεις. Πάρτε τα σκουπίδια τους, αλλά μην ανταλλάξετε την υγείας μας με τα αντισταθμιστικά».

Ο κ. Μίχογλου στο τέλος της συνεδρίασης και αφού αποφασίστηκε να μετατεθεί η λήψη απόφασης στην επόμενη συνεδρίαση δήλωσε: «ο δήμαρχος είναι εκτελεστικό όργανο και θα κάνει ότι αποφασίσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σας ρίχνω το μπαλάκι».

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…