Ελλείψεις σε πολλά πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα στα Φαρμακεία της Ξάνθης
Θα πούμε το φάρμακο… «φαρμακάκι»! Αύξηση ζήτησης στα γενόσημα. Και το φάρμακο… φαρμάκι όταν η ασφαλιστική του τιμή είναι μικρότερη από την τιμή πώλησης
Αδειανά μένουν συχνά τα ράφια των φαρμακείων της πόλης μας αφού παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα μεγάλης ζήτησης. Τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο συναδέλφων τους οι φαρμακοποιοί προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους και έχει συμβεί σ’ όλη την πόλη να μην υπάρχει για παράδειγμα …ένα παιδικό εμβόλιο!
Τι τρέχει με τα φάρμακα;
Όχι δεν στέρεψαν από απόθεμα οι φαρμακαποθήκες και οι φαρμακοβιομηχανίες αλλά μάλλον …παίζουν παιχνίδια με σκοπό το κέρδος! ‘Όπως επισημαίνει η πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα οι ελλείψεις που παρατηρούνται έχουν ως αιτία την …πολιτική των εταιρειών που: « προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακα σε άλλες χώρες που οι τιμές τους είναι υψηλές και όχι εντός της χώρας που έχουν υποτιμηθεί. Επίσης άλλος ένα λόγος της έλλειψης είναι ότι οι πολυεθνικές λόγω της οικονομικής επισφάλειας δεν στέλνουν πολλά σκευάσματα. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο ο συνεταιρισμός μας να παραγγέλει για παράδειγμα 100 σκευάσματα και να μας στέλνουν 25! Είναι φυσικό να παρατηρούνται ελλείψεις και πολύ φοβάμαι ότι το φαινόμενο θα ενταθεί».
Ελλείψεις σε πολλά πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα στα Φαρμακεία της Ξάνθης
Είδος υπό εξαφάνιση – όπως αναφέρει η κα Κάλφα – είναι τα παιδικά εμβόλια, η ινσουλίνη, φάρμακα για την επιληψία , για την καταπολέμηση της χοληστερίνης, εισπνεόμενα και άλλα πρωτότυπα αλλά και γενόσημα φάρμακα. Ιδιαίτερα δε το γεγονός ότι είναι περίοδος ιώσεων, και κατά συνέπεια αυξάνεται η ζήτηση σε συγκεκριμένα σκευάσματα, η έλλειψή τους δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.
Και το φάρμακο… φαρμάκι
Προβλήματα όμως για τους πολίτες εντοπίζονται και σε πολλά ακριβά φάρμακα όταν η ασφαλιστική τους τιμή είναι μικρότερη από την τιμή πώλησης και καλείται ο ασφαλισμένος να πληρώσει εκτός της συμμετοχής του που ανέρχεται στα 25% και την διαφορά ανάμεσα στην τιμή που καλύπτει το ταμείο του και την τιμή πώλησης του φάρμακου. Όπως αναφέρει η κα Κάλφα πολλές φορές ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει σχεδόν την μισή τιμή στο φάρμακο, ενώ επίσης παρατηρεί ότι έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση των γενόσημων κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Τους βάζουν σε λίστα αναμονής….
Σ’ ότι φορά το πώς οι Φαρμακοποιοί ανταπεξέρχονται υπό αυτές τις συνθήκες: «Προσπαθούμε να καλύψουμε τους πελάτες μας από άλλο φαρμακείο και αν δεν βρούμε τότε τους προτείνουμε γενόσημο. Αν δεν θέλουν ή δεν έχουμε και γενόσημο τότε τους βάζουμε σε λίστα αναμονής έως ότου μας έλθει η παραγγελία», επισημαίνει η κα Κάλφα, προθέτοντας το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σ’ άλλους νομούς και αυτό το θεωρεί ως μια σκόπιμη ενέργεια των φαρμακοβιομηχανιών για να διαλύσουν τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι είναι οι κύριοι προμηθευτές όλως τα φαρμακεία και κάνουν απευθείας παραγγελίες από τις εταιρείες. Το γεγονός αυτό τους κάνει να πετυχαίνουν εκπτώσεις στις τιμές και αυτό είναι κάτι που μειώνει το κέρδος των εταιρειών. Το βέβαιο πάντως είναι ότι πίσω από τα παιχνίδια κέρδους με το φάρμακο υπάρχουν και άνθρωποι που το χρειάζονται και αυτές οι επιχειρηματικές πολιτικές στρέφονται εναντίον τους!
Â