Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιδοτήσεις έως και 45% με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Επιδοτήσεις έως και 45% με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

0
anaptixi-empros

Μεταποίηση, τουρισμός και πρωτογενής τομέας οι κλάδοι αιχμής


Επιδοτήσεις έως και 45% του κόστους επένδυσης και αλλαγές για τη διευκόλυνση των επενδυτών και την τόνωση της ρευστότητας έρχονται στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει να δημιουργήσει έναν πιο αποτελεσματικό Αναπτυξιακό Νόμο, με κορωνίδα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, ώστε να «ανοίξει» ο δρόμος για άμεση χρηματοδότηση και εντέλει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα.

Το προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στα Επιμελητήρια της χώρας και λοιπούς αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, πηγές από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων θεωρούν ότι  κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα το μελετήσουν ώστε να αποστείλουν άμεσα τις πρώτες παρατηρήσεις στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη. Το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της υπεραπλούστευσης των διαδικασιών της δημιουργίας Ασφάλειας Δικαίου για τις επιχειρήσεις και τη Διοίκηση και παράλληλα διατηρεί όλες τις δομές που θεσπίστηκαν τα τελευταία δύο έτη για να ενισχυθούν οι κανόνες διαφάνειας, αρκέστηκαν να αναφέρουν από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σημαντικό ρόλο στην «επιτυχία» αναμένεται να έχει το Αυτοτελές Τμήμα Εθνικού Αναπτυξιακού Πλαισίου.

Ο ενιαίος αυτός φορέας θα κληθεί να ξεκαθαρίσει και τις 100άδες λιμνάζουσες επενδύσεις του Αναπτυξιακού, οι οποίες έχουν μείνει από «καύσιμα» παρά τις «ενέργειες θεραπείας». Άλλωστε αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να περιοριστούν τουλάχιστον 30% οι φορολογικές δαπάνες που έχουν δεσμευτεί για δημοσιές επενδύσεις που δεν προχωράνε. Φορείς της αγοράς εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει άμεση πρόσβαση σε «ζεστό χρήμα» και οι υποψήφιοι επιχειρηματίες δεν θα χρειαστεί να πηγαίνουν από τον «Άννα στον Καϊάφα» για να πάρουν έγκριση για την επένδυσή τους.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως θα υπάρχει ένα μικρό «κούρεμα» στα ποσοστά ενίσχυσης, αφού πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που προβλέπει ο νέος χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων για το χρονικό διάστημα 2014-2020. Συγκρίνοντάς τα, μάλιστα, με αυτά του προηγούμενο χάρτη ενισχύσεων υπήρξε μείωση κατά 5 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες, ανάλογα με την περιφέρεια. Σε γενικές γραμμές, κυμαίνονται από 10% έως και 45% του κόστους, ενώ το ακριβές ποσοστό ενίσχυσης εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια που εδρεύει. Σε αρκετές περιοχές της χώρας τα ποσοστά θα διατηρηθούν σταθερά καθόλη τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου. Από το 2018, όμως, θα αρχίσουν να μειώνονται στα Ιόνια Νησιά και στην Κρήτη, αλλά και στη περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας με εξαίρεση την Καστοριά και την Φλώρινα.

Στο προωθούμενο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως με μία υπουργική απόφαση, πλέον, θα προσδιορίζεται το διαδικαστικό σκέλος για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στον Αναπτυξιακό, ενώ όλες οι διαδικασίες ένταξης και υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων θα «κινούνται» μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου.

Μεταποίηση, τουρισμός και πρωτογενής τομέας οι κλάδοι αιχμής

Οι κλάδοι που θα ενισχυθούν δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Παρόλα αυτά, στελέχη του επιχειρηματικού χώρου ανέφεραν πως οι παρεμβάσεις τους για ενίσχυση δυναμικών κλάδων όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας αναμένεται να εισακουστούν.

Παράλληλα εκτιμάται ότι θα δοθεί έμφαση στην τόνωση της νεανικής επιχειρηματικότητας και σε δράσεις που προωθούν την καινοτομία. Όσον αφορά στον τομέα της ενέργειας τα ευνοημένα φωτοβολταϊκά πάρκα της περασμένης περιόδου δεν προβλέπεται να έχουν ανάλογη τύχη στον επόμενο κύκλο του Αναπτυξιακού, ενώ εκτιμάται πως αντί αυτών είναι πιθανό να προτιμηθούν τα αιολικά πάρκα.

Στο μεταξύ, παρόλο που πρόκειται για ένα πρόγραμμα άμεσα συνδεδεμένο με μεγάλες επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα αναμένεται να «δοθεί χώρος» και στους μικρομεσαίους. Πρακτικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να διεκδικήσουν κομμάτι από «την πίτα» των ενισχύσεων με την προϋπόθεση ότι θα συνάψουν συνέργειες.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Γίνονται υποχρεωτικά για τις επιχειρήσεις

Πράσινο φως στην Ελλάδα από την Κομισιόν για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια Το δρόμο για την υπο…