Ο χρόνος ‘’σταματά’’ στο Χάνι της Παναγή Τσαλδάρη
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα καταστήματα διακοσμούν με πρωτότυπο και ευφάνταστο τρόπο τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τους χώρους. Αυτό ισχύει εν μέρει για το ψητοπωλείο ‘’Το Χάνι’’ στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 115 στην Ξάνθη. Το παραδοσιακό φαγάδικο, πάνω από την λαϊκή αγορά της πόλης, με λαχταριστές και χορταστικές μερίδες, με κρέατα ψημένα στα κάρβουνα και μεθυστικές μυρωδιές, δεν κεντρίζει το βλέμμα με την εξωτερική του εμφάνιση. Μια προσεκτικότερη ματιά όμως αποκαλύπτει έναν άλλο κόσμο. Ένα ταξίδι στον χρόνο…
Ο μερακλής -όχι μόνο στο ψήσιμο όπως αποδείχτηκε- κ. Σαμή Ογλού Αλή έχει φτιάξει ένα μικρό μουσείο… ρολογιών! Ο πεινασμένος πελάτης του καταστήματος αντικρύζει μόλις περάσει το κατώφλι ότι δεν υπάρχουν… τοίχοι. Είναι όλοι καλυμμένοι με κάθε λογής ρολόγια: τοίχου, επιτραπέζια, εκκρεμή, χειρός, μεταλλικά, ξύλινα, πλαστικά, μεγάλα και μικρά, παλιά και νεότερα, κουρδιστά, με μπαταρία ή με ρεύμα. Ρολόγια από κάθε γωνιά της γης: από Αυστραλία, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Τουρκία ακόμη και από την Ξάνθη.
Ο κ. Σαμή Ογλού ξεκίνησε την επιχείρησή του πριν τρία περίπου χρόνια εκεί που παλιότερα υπήρχε ένα οικογενειακό πατσατζίδικο. Στο κατάστημα ήταν ο ίδιος και η γλυκύτατη κόρη του και παρά τον φόρτο των παραγγελιών, έκλεψε χρόνο -από τον τόσο που έχει στους τοίχους του- για να μας ξεναγήσει στην ξεχωριστή συλλογή του. Άρχισε να συλλέγει ρολόγια πριν δύο περίπου χρόνια, χωρίς να έχει κάποια προηγούμενη σχέση με τον χώρο αυτό. Η καλή τρέλα και η αγάπη του για τα ρολόγια όμως έγινε ‘’κολλητική’’ και έτσι άρχισαν να στηρίζουν την προσπάθειά του διάφοροι φίλοι. «Μου φέρνουν συνεχώς καινούρια ρολόγια φίλοι που πάνε κάποιο ταξίδι και βρίσκουν κάτι όμορφο» μας λέει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι έχει δημιουργήσει και ένα μικρό δίκτυο από ρακοσυλλέκτες που του φέρνουν παλιά ρολόγια που βρίσκουν συνήθως πεταμένα στα σκουπίδια. «Ο κόσμος δεν τα εκτιμά και τα πετάει, οπότε μου τα φέρνουν από τα σκουπίδια και εγώ τους δίνω πάντα κάτι ως αντάλλαγμα». Με τους φίλους του αφιερώνουν πολλές ώρες στον καθαρισμό και την συντήρηση αυτών των αποκτημάτων, τα οποία ουσιαστικά ‘’ανασταίνουν’’ και κρεμούν με ικανοποίηση στους τοίχους του μαγαζιού.
Σε ερώτηση για το κόστος αυτής της συλλογής, μας είπε χαριτολογώντας ότι προτιμά να το κρατήσει κρυφό για να μην το μάθει η σύζυγός του. Προσέθεσε όμως «αυτή την στιγμή έχω γύρω στα 1.700 ρολόγια κάθε είδους. Φανταστείτε μόνο πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες για να λειτουργούν όλα αυτά». Το ψητοπωλείο φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται πόλος έλξης και για ξένους επισκέπτες που ενθουσιάζονται με την ιδέα και το πλήθος των ρολογιών «πριν λίγο καιρό είχαν έρθει τουρίστες από την Κύπρο και έμεναν σε κοντινό ξενοδοχείο. Σε ένα κοριτσάκι άρεσε πολύ ένα ρολόι και της το έκανα δώρο. Γύρισε την άλλη μέρα και μου χάρισε μια ζωγραφιά».
Χ.Δ.