Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξάνθη αποχαιρέτησε τον «χαλκέντερο ιστοριοδίφη» της

Η Ξάνθη αποχαιρέτησε τον «χαλκέντερο ιστοριοδίφη» της

0
kideia exarxou

Πλήθος κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία. Συγκινητικοί επικήδειοι από τους φίλους και συνεργάτες του

Μουσόπουλος: «Θωμά, Δεν θα σ’ αφήσω να φύγεις….» – Δήμαρχος Ξάνθης: «Ο Θ. Εξάρχου άφησε ένα πολυσήμαντο έργο ως παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές»

Σε κλίμα βαθιάς θλίψης η Ξάνθη ξεπροβόδισε τον Θωμά Εξάρχου, ένα άξιο τέκνο της που την τίμησε με το έργο του, του «χαλκέντερου ιστοριοδίφη» όπως του άρεσε να τον αποκαλούν που χρόνια τώρα εργάστηκε ακούραστα αφήνοντας ακριβή κληρονομιά και παρακαταθήκη το ιστορικό του έργο και έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης. Μιας πόλης που αγάπησε πολύ και επέλεξε να ζήσει όλη του τη ζωή παρότι έλκει την καταγωγή του από την Ήπειρο. Μιας πόλης που τον αγάπησε και τον τίμησε απονέμοντάς του το χρυσό μετάλλιο ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του. Η Εξόδιος Ακολουθία του Θωμά Εξάρχου εψάλη στις 11 το πρωί της Τρίτης 4 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, χοροστατούντος του Πρωτοσύγκελου Σοφρώνιου. Και ήταν εκεί για να τον αποχαιρετίσουν τα μέλη της οικογένειά του αλλά και όλοι οι συνεργάτες συνοδοιπόροι και φίλοι του. Παρόντες ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος και ο πρώην δήμαρχος κ. Στυλιανίδης, ο αντιδήμαρχος κ. Παπασταματίου, οι δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ξυνίδης. Επικήδειους εκφώνησαν ο προσύγκελος Σοφρώνιος, ο φίλος και συνεργάτης του φιλόλογος συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος, ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Πέτρος Γεωργαντζής, ο πρόεδρος της ΦΕΞ κ. Νίκος Χατζημηλιούδης και ο πάρεδρος του ΠΑΚΕΘΡΑ καθηγητής του Δ.Π.Θ. κ. Σκιάς.

Μουσόπουλος: «Θωμά, Δεν θα σ’ αφήσω να φύγεις….»

«Άφησε ανεξίτηλα τη σφραγίδα της σωφροσύνης και της εντιμότητας» είπε ο π. Σοφρώνιος ενώ ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν ο Θανάσης Μουσόπουλος: «Θωμά,

Δεν θα σ’ αφήσω να φύγεις. Πού θα μας αφήσεις, πού θα’ αφήσεις την πόλη π’ αγάπησες, την πόλη που επέλεξες να ζήσεις, την πόλη που τίμησες και σε τίμησε; Πού θ’ αφήσεις ανθρώπους οικείους και φίλους, συνεργάτες και συναγωνιστές στον καλό τον αγώνα της Ζωής; Στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο Νοσοκομείο και στη Φροντίδα της Τρίτης Ηλικίας. Η αγάπη σου μας ανάγκαζε να γίνουμε καλύτεροι και δημιουργικοί. Τα πολιτιστικά όνειρα σε δύσκολα χρόνια που υλοποίησες στη ΦΕΞ, τις παρουσίες των σοφών βιβλίων σου και τις άλλες εκδηλώσεις στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, τις περπατησιές στο Δίκτυο Λόγου και Πράξης, στο Μονοπάτι της Ζωής. Έχεις αφήσει τόσα πίσω σου, δεν μπορείς να τα εγκαταλείψεις. Κι όταν πριν κάμποσες μέρες μιλήσαμε για τελευταία φορά μια φθινοπωρινή εσπέρα για να πάρεις τις «Ανάσες και τις Σκιές της παλιάς πόλης» όπου δημοσιεύτηκε κείμενό σου – το τελευταίο θαρρώ της επίγειας ζωή σου – αυτό σ’ ένοιαζε. Τι θα γίνουν όλα που δημιούργησες, όταν φύγεις από τούτη τη ζωή;

Ε, λοιπόν, Θωμά, Δεν θα σ’ αφήσουμε να φύγεις! Καλό Ταξίδι, Θωμά!»

 Πρόεδρος της ΦΕΞ: Οι άνθρωποι διαμορφώνουν τους χώρους μνήμης

«Ο Αρίοστος ο ήρωας του Γ. Ρίτσου, συναντά στην Ξάνθη τον δικό μας Θωμά Εξάρχου και γίνεται άριστος αφηγητής της ξανθιώτικης μνήμης.

Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων και των μνημονεύσεων του Θ. Εξάρχου οι ιστορίες ζωντανεύουν. Το μουσείο γίνετε οικία, οικείο όπως και όλα τα σπίτια, οι δρόμοι, οι πλατείες… Μας ξεναγεί στους χώρους της μνήμης, σαν σε μια μικρή εξομολόγηση, «για πράγματα που με το πέρασμα του χρόνου μαλακώνουν, γλυκαίνουν…». Ο Χατζημηλιούδης επίσης διάβασε απόσπασμα του έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΕΞ που έλαβε το Ιστορικό Αρχείο Ξάνθης που διαχειρίζεται το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης να μετονομαστεί σε Ιστορικό Αρχείο Ξάνθης «Θωμάς Εξάρχου».

Ο κ. Σκιάς αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΠΑΚΕΘΡΑ με τον Θωμά Εξάρχου στη έκδοση πολλών βιβλίων του ενώ ο Πέτρο Γεωργαντζής τόνισε ότι το έργο του Θ. Εξάρχου είναι πολύτιμο σε ποιότητα και ποσότητα και επάξια κατατάσσεται στους ιστορικούς της πόλης ενώ ζήτησε από τις κόρες του να φροντίσουν να εκδώσουν το έργο αυτό που δεν πρόλαβε ο ίδιος.

 Δήμαρχος Ξάνθης: «Ο Θ. Εξάρχου άφησε ένα πολυσήμαντο έργο ως παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές»

Σε δηλώσεις του στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο Θ. Εξάρχου άφησε ένα πολυσήμαντο έργο ως παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές, έργο το οποίο αποτελεί μοναδική πηγή ανεύρεσης ιστορικών στοιχείων για την Ξάνθη. Αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω τις βαθύτατες ευχαριστίες μου προς τον εκλιπόντα γις την συγγραφή και την φροντίδα σημαντικού αριθμού άρθρων και αυτοτελών βιβλίων. Ο εκλιπών ήταν υπόδειγμα ήθους, ακεραιότητας, ταπεινότητας και ανθρωπιάς. Ο Δήμος Ξάνθης και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με την υπ’ Αριθμ. Ομόφωνη απόφασή του : 646/28.09.2009, τίμησε τον Θωμά Εξάρχου, ιστοριοδίφη επί σειρά ετών που συνεισέφερε στον πολιτισμό και στα γράμματα του τόπου μας και του απένειμε την ανώτατη τιμή, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του, το χρυσό μετάλλιο της πόλης μας.  

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για τον Θ. Εξάρχου

Η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και ο βουλευτής Ζεϊμπέκ Χουσεΐν εκφράζουν τη βαθιά θλίψη τους για την απώλεια του Θωμά Εξάρχου, εκ των εμβληματικών προσωπικοτήτων της Ξάνθης με πλούσιο συγγραφικό έργο και με δεδομένη και ανεκτίμητη προσφορά στην ιστορία του τόπου και όχι μόνο. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.  

Ανακοίνωση της Τ. Ε. ΚΚΕ Ξάνθης για τον Θ. Εξάρχου

Η Τ.Ε. Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ εκφράζει βαθιά θλίψη για το θάνατο του Θωμά Εξάρχου, ενός ανθρώπου που με το συγγραφικό του έργο φώτισε πλευρές της ιστορίας της Ξάνθης, όπως για την Αντίσταση στην περίοδο της κατοχής, το Καπνεργατικό κίνημα και τόσα άλλα. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…